بازسازی ۲۵۰۰واحد مسکونی در مناطق زلزلهزده خوی
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «حرف رک» سال 1401 برای شهر خوی واقع در استان آذربایجان غربی سال پر چالشی بود و زلزلههای متعددی در این شهر رخ داد که باعث شد بسیاری از خانوادههای این شهر متمدن آواره شده و بهخاطر درامانماندن از آسیبهای زمینلرزهها به شهرهای دیگر و از جمله ارومیه پناه آورند که در آن زمان مردمان مهماننواز ارومیه با آغوش باز در خانهها مساجد و حسینیهها پذیرای زلزلهزدگان اهل خوی بودند.
زمینلرزههای رخ داده شهرستان خوی در سال 1402
در تاریخ ۱۳ مهر ۱۴۰۱، زمینلرزهای باقدرت ۴.۵ در مقیاس ریشتر در ساعت ۳:۵۱ صبح در خوی به وقوع پیوست. کانون این زمینلرزه ۷ کیلومتری شهر بود و در عمق ۱۰ کیلومتری زمین رخ داد.
در تاریخ ۲۸ دی ۱۴۰۱، زمینلرزهای دیگر باقدرت ۵.۷ در مقیاس ریشتر در استان آذربایجان غربی ایران اتفاق افتاد. این زلزله در فاصله تقریبی ۸ کیلومتری شرق – جنوب شرقی خوی رخ داد و چندین پیشلرزه داشت.
در تاریخ ۸ بهمن ۱۴۰۱، زمینلرزهای باقدرت ۵.۹ در مقیاس ریشتر شهر خوی را لرزاند. این زمینلرزه در ساعت ۲۱:۴۴ روز شنبه و در فاصله ۶ کیلومتری شهر در عمق ۷ کیلومتری زمین رخ داد. حدود ۶۰ پسلرزه نیز گزارش شده است که بزرگترین آنها باقدرت ۴.۵ در مقیاس ریشتر بود.
در تاریخ ۲۵ اسفند ۱۴۰۱، زمینلرزهای باقدرت ۵ در مقیاس ریشتر خوی را لرزاند و تاکنون ۲۰ نفر مصدوم شدهاند. بزرگترین پسلرزه این زلزله باقدرت ۳.۸ در مقیاس ریشتر بود.
در تاریخ ۴ فروردین ۱۴۰۲، زمینلرزهای باقدرت ۵.۶ در مقیاس ریشتر خوی و سلماس را لرزاند و بیش از صد نفر مصدوم شدند. پسلرزههایی نیز گزارش شده که بزرگترین آنها باقدرت ۳.۶ در مقیاس ریشتر بود.
زمینلرزه مهرماه ۱۴۰۱، ۱۱۲۷ زخمی برجای گذاشت؛ اما خوشبختانه تلفات جانی نداشت. در پی این زمینلرزه، ۱۱ هزار خانه تخریب شد.
زمینلرزه ۸ بهمن ۱۴۰۱، ۳ کشته برجای گذاشت. دو نفر از این افراد بر اثر آسیبهای ناشی از زلزله و یک نفر بر اثر سکته قلبی جان باختند. در این زمینلرزه، ۱۱۶۰ نفر مصدوم شدند و حدود ۷۰ روستا آسیب دیدند که ۲۰ تا ۹۰ درصد منازل مسکونی در این مناطق تخریب شدند. برق برخی مناطق زلزلهزده نیز قطع شد.
شرایط سخت آبوهوایی و کمبود امکانات اولیه مانند غذا، وسایل گرمایشی و اسکان موقت، مشکلات زیادی برای مردم ایجاد کرد تصاویر ویدئویی منتشرشده در شبکههای اجتماعی نشان میداد که شماری از مردم در خیابانها آتش روشن کردهاند تا خود را گرم کنند و برخی دیگر برای دریافت چادر تجمع کردهاند.
در پاسخ به این بحران، نیروهای امدادی و بیمارستانهای نظامی به حالت آمادهباش درآمده و اکیپهای امداد و درمان به منطقه اعزام شدهاند همچنین، تیمهای آنست (آمادگی و نگهداری سگهای تجسس) با سگهای مخصوص به منطقه اعزام شدهاند تا در جستجوی افراد گرفتار زیر آوار کمک کنند. این بحرانها بهقدری پر اهمیت بود که پای رئیسجمهور و بری از مسئولان ردهبالای کشور را برای بررسی شرایط موجود به این شهرستان کشاند تا از نزدیک در جریان رسیدگی به امور زلزلهزدگان قرار گیرد.
شهر خوی با قدمتی ۷ هزارساله، یکی از قدیمیترین مراکز تمدن در شمال غرب ایران است و دارای آثار تاریخی و فرهنگی بسیاری است از جمله این آثار میتوان به آرامگاه شمس تبریزی، کاروانسرای خان و مسجد ملاحسن اشاره کرد. این شهر همچنین به دلیل واقعشدن در مسیر جاده ابریشم، از اهمیت تاریخی و فرهنگی برخوردار است.
در این راستا بعد از گذشت یک سال اقدامات مؤثر زیادی در خصوص بهبود شرایط و بازسازی خانههای آسیبدیده از زلزله انجام شده است که ارگانهای مختلفی در این اقدامات مهم درگیر بوده و خدمات شایسته زیادی انجام دادند برای در جریان قرارگرفتن این اقدامات خبرنگار گروه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی حرف رک مصاحبهای با مسئولان مربوطه انجام داده است که در ادامه میخوانیم.
اتمام بازسازی ۲۵۰۰ واحد مسکونی در مناطق زلزلهزده خوی
وحید شعبانی، معاون بازسازی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در آذربایجان غربی با اشاره به تلاشهای فوری بنیاد مسکن انقلاب اسلامی پس از زمینلرزه اظهار کرد: در کمتر از ده روز پس از زلزله ۲۸ دی، با حضور مدیرکل بنیاد و تصویب ستاد بازسازی، ۱۱۲ تیم ارزیابی برای بررسی خسارتها در ۷۶ روستا و دو شهر خوی و فیرورق مستقر شدند.
وی ادامه داد: بعد از زلزله ۲۸ دی سال گذشته بیش از ۳۰ هزار واحد مسکونی در هفت روز ارزیابی شد و مشخص شد که بیش از ۲۵ هزار واحد آسیبدیدهاند. از این تعداد، ۲۱۲۰ واحد با خسارت بیش از ۸۰ درصد نیاز به بازسازی کامل داشتند و ۲۳۸۰۰ واحد با خسارت بیش از ۲۰ درصد نیاز به تعمیر داشتند. عملیات آواربرداری با استفاده از ۱۶۳ دستگاه ماشینآلات سنگین در کمتر از ۲۵ روز به پایان رسید.
معاون بازسازی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در آذربایجان غربی گفت: توزیع مصالح ساختمانی در هفتمین روز پس از زلزله آغاز شد، باتوجهبه شرایط آبوهوایی منطقه و زمستانهای سخت. بازسازی اولین واحد مسکونی در کمتر از سه ماه به پایان رسید، با تلاشهای استاندار و حضور مدیرکل بنیاد مسکن.
شعبانی ادامه داد: مقاومسازی واحدهای مسکونی قبل از وقوع بحرانها از اولویتهای بنیاد مسکن است. تاکنون، ۹۸ هزار واحد مسکونی روستایی مقاومسازی شدهاند و برنامه سالانه بنیاد برای ساخت ۱۳ هزار واحد مسکونی مقاوم روستایی، به افزایش ۱۰ درصدی مقاومسازی واحدهای مسکونی در دو سال اخیر منجر شده است.
وی با اشاره به اقدامات انجام شده بنیاد مسکن انقلاب اسلامی آذربایجان غربی در خصوص زمینلرزهها عنوان کرد: شروع عملیات فیزیکی برای ۳۲۲۰ واحد، اجرای فونداسیون برای ۳۰۸۰ واحد، اجرای اسکلت برای ۳۵۰ واحد؛ اتمام عملیات سقف برای ۳۰۰۰ واحد؛ اجرای دیوارچینی برای ۲۸۰۰ واحد، اتمام بازسازی برای ۲۵۰۰ واحد مسکونی از جمله اقدامات بنیاد مسکن بوده است.
وی خاطرنشان کرد قبل از زلزلههای اخیر، بیش از ۵۲ درصد واحدهای مسکونی در خوی توسط بنیاد مسکن مقاومسازی شده بودند.
باتوجهبه اتفاقات رخداده در خوی گروههای جهادی زیادی در شهر خوی حضور داشتند و از همان ساعات اولیه زمینلرزه رخداده در کنار آسیبدیدگان و زلزلهزدگان بودند و در بحث توزیع اقلام، غذا، چادر و آواربرداری اقدامات زیادی انجام دادند.