توسعه گردشگری خوی در اولویت مسئولان
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «حرفرک»، جاذبهها و ظرفیتهای گردشگری از سرمایههای منحصربهفرد هر کشور و منطقه به شمار میرود که شناسایی، طبقهبندی و برنامهریزی برای آن جهت توسعه گردشگری دارای اهمیت بالایی است در این راستا توسعه صنعت گردشگری نیازمند برنامهریزی جامع و کارآمد بوده که شهرستان خوی نیز علیرغم داشتن بستر اولیه و شرایط بسیار مناسب توریستی همانند آثار ارزشمند تاریخی و فرهنگی، جاذبههای طبیعی و بکر و آبوهوای دلانگیز هنوز هم نتوانسته است جایگاه واقعی خود را در مکانهای مطلوب توریستی مشخص نماید.
این شهر دارای قابلیتها و جاذبههای گوناگون تاریخی و طبیعی از نظر جذب گردشگر است وجود آرامگاههای شمس تبریزی و پوریای ولی و امامزاده سید بهلول و جاذبههای طبیعی ازجمله آبشار زیبای بدلان، غار علی شیخ، طبیعت سرسبز و خوشآبوهوای فیرورق، مزارع آفتابگردان، گلهای محمدی و قرارگرفتن در مسیر جاده ابریشم و داشتن مرز رازی بهعنوان نزدیکترین مسیر جادهای با شهر وان ترکیه ازجمله پتانسیلهایی است که میتوان از آنها برای جذب گردشگران داخلی و حتی خارجی بهره گرفت.
مقبره شمس، خوی را به مرکز گردشگری در کشور تبدیل خواهد کرد
افراسیاب گراوند رئیس اداره میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شهرستان خوی با اشاره به ظرفیتهای گردشگری شهرستان خوی گفت: بهطورکلی گردشگری در این شهرستان با ظرفیتهای بالای خود میتواند ضمن فراهم نمودن زمینههای آسایش و آرامش روح و روان گردشگران، عاملی مؤثر در توسعه این شهرستان باشد.
وی افزود: توسعه گردشگری در نواحی شهری نقش مهمی در متنوعسازی اقتصاد جوامع محلی دارد و یکی از منابع اشتغالزایی و کسب درآمد و زمینهساز توسعه پایدار اقتصاد شهری است که توسعه و رشد صنعت گردشگری در گروی تأمین شرایطی است که با مهیاشدن آنها چرخه این صنعت خواهد چرخید.
گراوند با تأکید بر نقش مقبره شمس تبریزی در توسعه صنعت گردشگری در خوی تشریح کرد: شهرستان خوی با وجود مزار شمس از قابلیتها و پتانسیلهای لازم برای توسعه گردشگری و تبدیلشدن به یکی از مراکز گردشگری استان و کشور برخوردار است.
وی تصریح کرد: اما در این زمینه با یکسری چالشها، موانع و مشکلاتی از قبیل شاخصهای امکانات زیرساختی و زیر بنائی دولتی، بهداشت و کیفیت محیط، جاذبههای گردشگری و مدیریت شهری روبرو است که اثر و تأثیر این عوامل بر توسعه گردشگری و جذب گردشگر معنادار و مثبت بوده و نتایج نشان میدهد که عوامل مذکور جزء چالشهای توسعه گردشگری تاریخی و فرهنگی هستند و اقدامات انجام شده در راستای توسعه گردشگری بهویژه از طریق شمس تبریزی مناسب، کافی و برنامهریزیشده نبوده است.
گرواند بیان کرد: استفاده از ظرفیت مردم و بخش خصوصی برای تکمیل مجموعه شمس تبریزی از اولویتهای برنامههای این حوزه به شمار میرود.
وی تصریح داد: هم اکنون این مجموعه فاخر در مساحت هفت هزار مترمربع و زیربنای سه هزار و ۲۰۰ مترمربع شامل فضاهای نمایشگاهی، موزه، آمفیتئاتر، کتابخانه، واحدهای پژوهشی، واحدهای خدمتی و رفاهی و محوطه باز فضای سبز و آبنما در حال اجراست و برای تکمیل منتظر تخصیص اعتبار است.
گرواند در پایان با اعلام اینکه در شهرستان خوی مکان مناسبی به عنوان تفرجگاه ایجاد نشده است گفت: به رغم وجود جاذبههای طبیعی و هزاران ظرفیت نهفته در دل شهرستان خوی، متأسفانه در جهت ایجاد تفرجگاه و گردشگاه مناسب برای خانوادهها، اقدام اساسی از سوی مدیریت شهری صورت نگرفته است.
طرح شمس تبریزی رونق گردشگری و اقتصادی خوی را در پی دارد
حسن نصراللهپور شهردار شهرستان خوی با برشمردن جاذبههای شهرستان برای گردشگری اظهار داشت: شهرستان خوی با داشتن جاذبههای گردشگری متنوع طبیعی و انسانی، یکی از مقاصد گردشگران کشور و استان آذربایجان غربی است که سالیانه گردشگران زیادی را جذب میکند.
وی افزود: باتوجهبه پتانسیلهای بالای گردشگری و تنوع جاذبهها، اولویتبندی و شناسایی مناطق مستعد گردشگری در این منطقه بهمنظور شناسایی نقاط ضعف و قوت و نیز توسعه گردشگری منطقه، امری مهم و اجتنابناپذیر است.
نصراللهپور به مقبره شمس تبریزی اشاره و گفت: برج شمس تبریزی شهر خوی، دارای بیشترین پتانسیل جذب گردشگر در این شهر است که البته برای اجرای طرح پروژه شمس در ابتدای کلنگزنی با برآورد هزینه ۲۰۰ میلیاردریالی آغاز شد؛ ولی به علت شرایط اقتصادی حاکم بر کشور تاکنون چندان اعتبار قابلتوجهی بعد از گذشت پنج سال به آن تخصیص نیافته درحالیکه هزینه اتمام طرح بر اثر تورم و گرانی مصالح و هزینهها نیز به ۲.۵ برابر افزایشیافته است.
وی با تأکید بر این که عدم انسجام و هماهنگی مسئولان آذربایجان غربی علت کندی پروژه شمس تبریزی است یادآور شد: اگر تخصیصها برای اجرای این طرح بهموقع بود و مشکلات هماهنگی مدیران حل میشد هم اکنون باید شاهد اتمام پروژه شمس بودیم.
شهردار خوی ادامه داد: از دیگر جاذبههای خوی میتوان آبشار بدلان و منطقه حفاظت شده مراکان، جزو جاذبههای طبیعی ناب شهر خوی از لحاظ جذب گردشگری هستند را نام برد که دارای توانهای گردشگری بالقوه هستند؛ اما ضعف تسهیلات، خدمات و زیرساختهای موجود و احتمال بروز مخاطرات طبیعی در این مناطق، باعث شده است که این مناطق در جذب گردشگر نتوانند عملکرد چندان موفقی داشته باشند.
نصرالله پور در پایان اظهار داشت: برای تحقق گردشگری در خوی ضروری است سازمانها و مدیران شهری از طریق برنامهریزی مناسب و تقویت شاخصهای شهر در همه مناطق شهر خوی بهصورت متعادل شرایط و زمینه مناسب برای ایجاد، پرورش، و گسترش ایدههای افراد خلاق در شهر را فراهم آورند که در این راستا نیز شهرداری خوی با همکاری اداره میراثفرهنگی اقدامات خوبی را انجام داده است.
لزوم استفاده از دیدگاههای شهروندان جهت توسعه صنعت گردشگری
سجاد چهرهآرا عضو شورای شهر خوی در زمینه توسعه صنعت گردشگری این شهرستان تشریح کرد: راهکارهایی برای ارتقای شاخصهای شهری در ایجاد گردشگری پیشنهاد شده است منجمله اینکه از دیدگاههای شهروندان با فراهمکردن زمینههای بهرهگیری از این دیدگاه و احیاناً بهکارگیری این نیروهای متخصص در امور اجرایی و تصمیمگیریهای شهری از پیشنهادهای قابلتأمل در این مورد است.
وی ادامه داد: برگزاری جشنها و مراسمهای محلی برای بالابردن تعلق اجتماعی شهروندان، ایجاد و گسترش فضاهای سبز شهری با بهکارگیری خلاقیت در ایجاد آنها، ایجاد پارکینگ مخصوص دوچرخه و موتورسیکلت در مراکز پررفتوآمد و همچنین ایجاد فضاهایی برای نشستن خصوصاً در محدوده بازار شهر بهمنظور افزایش کارایی و سرزندگی و آسایش و راحتی گردشگران که این اقدام با اجرای پروژه پیادهراهسازی در این محدوده در حال انجام است و نیز فراهمکردن شرایط مناسب برای استفاده آسان از اینترنت توسط همه شهروندان و گردشگران و دسترسی مناسب به کافینتها در همه مناطق خوی از جمله موارد مهمی هستند که با بهرهگیری از آنها میتوان به توسعه صنعت گردشگری خوی رونق بخشید.
عضو شورای شهر خوی با بیان اینکه طرحهای گردشگری برای رونق اقتصادی بسیار کارساز هستند، اضافه کرد: برای اینکه طرح جامع شمس تبریزی پیاده و اجرا شود باید عزم مسئولان جدیتر باشد و امید است که دولت و وزیر جدید میراثفرهنگی در این باره نگاه ویژهای داشته باشند.
چهرهآرا گفت: برنامههای تهیه شده در شورای شهر خوی با حمایت مجموعه دولت، نمایندگان و مسئولان استانی و شهری در راستای تکمیل پروژه شمس عملی خواهد شد که در صورت عدم اتمام طرح آسیبهای آن متوجه مدیریت شهری و استانی است که در جذب اعتبارات موفق عمل نشده است چرا که این مجموعه سالانه پذیرای گردشگران بسیاری است.
کلام آخر؛
در مورد عدم تکمیل پروژه شمس بعد از سالها این نکته را که مسئولین بیان نکردند باید گفت ورود افراد غیرمتخصص در حوزه پروژه شمس و دخالت افراد سیاسی در حوزه مدیریتی و سیاستگذاریهای تولیت شمس از دیگر علل کندی اجرای این طرح به شمار میرود که متأسفانه بجای جذب گردشگر با ورود علاقهمندان به این مجموعه بیشتر آبروی شهرستان خوی میرود مولانا و شمسی که آوازه بینالمللی دارند با کمکاری مسئولین مربوطه به یک طنز تلخ تبدیل شده است.
و البته باید گفت در مورد شاخص کارایی و اثربخشی، بیشترین انتقاد نبود برنامهریزی کافی مسئولین شهری دررابطهبا عدم گسترش فضای سبز و عدم ایجاد خلاقیت در ایجاد فضاهای سبز شهری نیز در مورد عدم توسعه صنعت گردشگری خوی مورد غفلت واقع شده است.
انتهای خبر/