» اجتماعی » مقاوم‌سازی مسکن؛ راهکاری برای پایداری روستاها
اجتماعی - اخبار استان - تیتر یک
حرف رک گزارش می‌دهد؛

مقاوم‌سازی مسکن؛ راهکاری برای پایداری روستاها

اسفند ۱۵, ۱۴۰۲۱۱:۱۴ ب٫ظ 50

عدم مقام‌سازی و حفظ خانه‌های روستایی به عنوان یکی از مهمترین عواملی است که مردم و جوانان را به مهاجرت از روستاها به شهرها و حتی کشورهای دیگر وادار می‌کند، این مسئله اثرات گسترده‌ای بر جوامع روستایی دارد که باید مورد توجه مسئولان و برنامه‌ریزان قرار گیرد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «حرف رک»؛ روستاها به عنوان بخش مهمی از زندگی اجتماعی و اقتصادی کشور، نقش حیاتی در توسعه و پیشرفت دارند، این مناطق، به عنوان مراکز تولید کشاورزی، دامداری، و صنایع دستی، نه‌ تنها به تأمین غذای جامعه کمک می‌کنند، بلکه منابع اصلی درآمد و اشتغال برای جمعیت روستایی فراهم می‌آورند.

اما به دلیل نبود توسعه متناسب و عدم توجه به نیازهای روستاییان، بسیاری از روستاها با مشکلاتی مانند کمبود زیرساخت‌های ابتدایی، ارتباطات نامناسب، و کمبود امکانات بهداشتی و درمانی مواجه هستند. بنابراین، اقداماتی برای توسعه و آبادی روستاها ضروری است و مقام سازی خانه‌ها به عنوان بخشی از این اقدامات می‌تواند تأثیر مثبتی بر زندگی روستاییان داشته باشد.

مسکن به‌عنوان پناهگاه و اقامتگاه انسانی، زائیده مهمترین احتیاجات انسان‌ها است و امروز نبود مسکن با کیفیت در نواحی روستایی مشکلات عدیده از جمله مهاجرت و تخلیه  روستاها را منجر شده است.

با کیفیت نبودن مسکن روستایی علاوه بر مهاجرت روستائیان موجب بروز مشکلات متعدد اجتماعی، اقتصادی و محیطی هم در نواحی روستایی می‌شود که نیاز است برای کاهش این مهاجرت‌ها امکانات رفاهی و زیربنایی در روستاها فراهم شود.

همچنین مسکن نامناسب روستائیان را در برابر بلایای طبیعی مانند سیل و زلزله، از یک سو و رانش خاک و لغزش زمین، از سوی دیگر در معرض خطر قرار می‌دهد.

عدم مقام‌سازی و حفظ خانه‌های روستایی به عنوان یکی از مهمترین عواملی است که مردم و جوانان را به مهاجرت از روستاها به شهرها و حتی کشورهای دیگر وادار می‌کند. این مسئله اثرات گسترده‌ای بر جوامع روستایی دارد که باید مورد توجه مسئولان و برنامه‌ریزان قرار گیرد.

مقام‌سازی خانه‌های روستایی باید در اولویت مسئولان باشد

مجید محبی کارشناس مسائل اجتماعی در گفتگو با خبرنگار حرف رک، اظهار کرد: طرح بهسازی مسکن روستایی، از سال ۱۳۷۴ توسط بنیاد مسکن انقلاب اسلامی به عنوان یکی از نهادهای انقلابی به منظور بهبود کیفیت مسکن و بافت روستایی، ارتقای سطح ایمنی، بهداشتی، رفاه و آسایش مسکن روستایی آغاز شد.

وی تصریح کرد: این طرح، با هدف ایجاد حس تعلق به مکان، حفظ تراکم جمعیت خانوار، بهبود سیمای بصری و چشم انداز روستا، مقاوم سازی مسکن و در نتیجه بهسازی زندگی روستایی اجرایی شد. این طرح با فراز و نشیب‌ها و مشکلات اداری و اجرایی روبرو بود، اما با تصویب طرح ویژه بهسازی مسکن روستایی در سال ۱۳۸۴، تلاش‌ها برای تسریع در روند اجرای طرح بهبود یافت.

محبی بیان کرد: طرح بهسازی مسکن روستایی دارای اهداف گسترده‌ای است که به عنوان اولویت‌های مسئولان در نظر گرفته شده است. این اهداف شامل حفظ هویت معماری بومی‌مسکن روستایی، تأمین جنبه زیباشناسانه سیمای روستا، بهبود سطح مسکن متناسب با نیازهای روستایی، احداث مسکن سبز روستایی، تغییر فضای روستایی به سمت محیطی شاداب و زیبا، ارتقای توسعه سکونتگاه‌های روستایی، بهینه‌سازی مصرف انرژی در مسکن روستایی، و ایجاد فرهنگ بیمه و ایجاد زمینه‌های لازم جهت تحت پوشش قرار دادن واحدهای احداثی مسکن روستایی است.

وی تصریح کرد: با اجرای این طرح، تلاش‌های زیادی در جهت حفظ هویت فرهنگی و معماری بومی‌مسکن روستایی صورت می‌گیرد. علاوه بر این، با تأمین مسکن متناسب با نیازهای روستایی، از جمله احداث مسکن سبز روستایی، ایجاد یک محیط سالم و پویا برای سکونت در روستاها ترویج می‌یابد. علاوه بر این، این طرح با هدف ایجاد توسعه سکونتگاه‌های روستایی و ایجاد زندگی بهتر و متناسب با نیازهای امروزی در این مناطق، بهینه‌سازی مصرف انرژی در مسکن روستایی، و ارتقای سطح بهداشت در سکونتگاه‌های روستایی نیز فعالیت می‌کند.

محبی گفت: به طور کلی، طرح بهسازی مسکن روستایی از نقش مهمی در توسعه و بهبود زندگی روستاییان و حفظ توسعه پایدار مناطق روستایی بر عهده دارد. این طرح با تأمین مسکن مناسب، توسعه زیرساخت‌های اجتماعی و اقتصادی، و ایجاد فرصت‌های شغلی و کسب و کار در روستاها، به عنوان یکی از راهکارهای موثر در کاهش مهاجرت از روستاها و حفظ هویت فرهنگی و معماری محلی، بهبود زندگی مردم مناطق روستایی را تضمین می‌کند و باید در اولویت مسئولان مربوطه باشد.

تاکید استاندار آذربایجان‌غربی بر اهمیت تثبیت جمعیت روستایی

محمدصادق معتمدیان استاندار آذربایجان‌غربی به رویکرد مردمی سازی امور در دولت سیزدهم نیز اشاره کرده و افزود: هر جایی انجام امور به مردم سپرده شده، نتایج مثبت و دستاوردهای ارزشمندی به دست آمده است.

معتمدیان همچنین با تاکید بر اهمیت تثبیت جمعیت روستایی، تصریح کرد: ارائه خدمات حداکثری به روستاها در حوزه‌های مختلف بخصوص مسکن ارزان‌قیمت و اشتغال‌زایی پایدار، مهاجرت معکوس از شهرها به روستاها و ساماندهی وضعیت حاشیه‌نشینی در شهرها را موجب خواهد شد.

اختصاص رتبه هفتم کشوری به آذربایجان‌غربی در توسعه روستاها

 

جعفر برزگر مدیرکل بنیاد مسکن آذربایجان غربی در گفتگو با خبرنگاران با بیان اینکه احداث مسکن روستایی یکی از وظایف بنیاد مسکن است افزود: با توجه استاندار آذربایجان غربی برای احداث ۲۱ هزار مسکن روستایی برنامه‌ریزی شده و برای اجرای این کار یک هزار و هفت هکتار زمین در روستاها و یا محدوده خارج از روستا در نظر گرفته شده است.

بزرگر گفت: در راستای تثبیت مالکیت اماکن روستاییان با مشارکت اداره کل ثبت اسناد و املاک، ۱۸۸ هزار و ۷۴۲ سند در روستاها و ۴۴ هزار و ۷۳۶ سند نیز در شهرهای زیر ۲۵ هزار جمعیت صادر شده است.

وی با اشاره به اینکه تمام روستاهای بالای ۲۰ خانوار استان طرح هادی مصوب دارند، افزود: ۴۰ درصد جمعیت استان در روستاها زندگی می‌کنند و دو هزار و ۱۶۸ روستای بالای ۲۰ خانوار وجود دارد و همچنین این استان رتبه هفتم کشوری را از لحاظ تعداد آبادی به خودش اختصاص داده است.

برزگر افزود: در راستای اجرای مصوبات استانی و شهرستانی تمام روستاهای بالای ۲۰ خانوار سطح استان دارای طرح مصوب هادی هستند که بازنگری ۴۷۲ روستا در سطح استان در مدت ۱۹ ماه انجام شد.

وی با اشاره به اجرای طرح‌های هادی روستایی و با تخصیص منابع مالی مناسب طرح هادی ۷۷۸ روستا در قالب پروژه‌های نیمه تمام و با اعتباری بالغ بر ۶ هزار و ۸۰۰ میلیارد ریال انجام شده است.

برزگر افزود: در این راستا شاخص اجرای طرح‌های هادی از ۳۳ درصد در سال ۱۴۰۱ به ۴۵.۴ درصد در سال ۱۴۰۲ ارتقا یافته است.

مدیرکل بنیاد مسکن آذربایجان غربی با اشاره به آسفالت معابر روستایی گفت: در ۹ ماهه گذشته از مجموع دو هزار و ۱۶۸ روستای بالای ۲۰ خانوار آسفالت ۳۰۷ روستا با اعتباری بالغ بر دو هزار و ۱۳۷ میلیارد ریال انجام شده است.

ساخت بیش از 2000 واحد مسکونی مقاوم روستایی در شهرستان ارومیه

منافی مدیر بنیاد مسکن انقلاب اسلامی شهرستان ارومیه در خصوص آغاز ساخت واحدهای مسکونی مقاوم روستایی در این شهرستان گفت: سهمیه جدید شهرستان ارومیه برای ساخت دوهزار و ۴۳۰ واحد مسکونی مقاوم روستایی است که تاکنون یک هزار و ۵۸ متقاضی جهت عقد قرارداد بانکی اخذ تسهیلات به بانک‌های عامل شهرستان معرفی گردیده‌اند .

وی افزود: با توجه به مصوبات هیات دولت، میزان تسهیلات از ۲۰۰ به ۳۵۰ میلیون تومان افزایش یافته است که با کارمزد پنج درصد و بازپرداخت ۲۰ ساله بهترین شرایط تسهیلات اجرایی شده تا با کمترین میزان آورده مردم بیشترین ساخت و ساز رخ داده است.

منافی عنوان کرد: با توجه به این نکات، لازم است که مقام‌سازی و حفظ خانه‌های روستایی به عنوان اولویت مهم در برنامه‌های توسعه و توسعه روستایی مدنظر قرار گیرد تا از افزایش مهاجرت و تخریب فرهنگ و هویت محلی جلوگیری شود.

انتهای خبر/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×