نظارت هوشمند راهکاری برای کاهش ترافیک مهاباد
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خبری «حرف رک» شهر مهاباد واقع در استان آذربایجان غربی، باتوجهبه رشد جمعیت و توسعه شهری، با چالشهای ترافیکی مواجه شده است. بهتازگی، اقداماتی برای هوشمندسازی ترافیک این شهر انجام شده که شامل نصب دوربینهای هوشمند در تقاطعهای کلیدی و اجرای طرحهای کمربندی برای کاهش بار ترافیکی مرکز شهر است.
این دوربینها قادر به شمارش تردد و کنترل خودکار ترافیک هستند و میتوانند بر اساس دادههای جمعآوری شده، فاز چراغهای راهنمایی را تغییر دهند. همچنین، این دستگاهها به ثبت تخلفات رانندگی کمک میکنند و در نتیجه امنیت و روانی ترافیک را افزایش میدهند.
با احداث پلها و مسیرهای جدید، شهرداری مهاباد در تلاش است تا ترافیک را در مناطق پرتردد بهبود بخشد و تجربه رانندگی را برای شهروندان و مسافران راحتتر کند. این تلاشها نشاندهنده پیشرفتهایی است که میتواند به بهبود کیفیت زندگی در مهاباد کمک کند.
شهر مهاباد با جمعیت بالغ بر ۲۶۰ هزار نفر بر اساس سرشماری سال ۹۸ و تحمل بار جمعیتی بیش از ۷۰ هزار نفر از روستاها و شهرهای حاشیهای خود و تعداد ماشینآلات و اتومبیلهای نسبتاً فراوان (با وجود یک خودرو بهازای هر دو نفر)، با بافت سنتی، تاریخی و متراکم، معابر کمعرض و محدود، متحمل سختترین بار ترافیکی در بین شهرهای استان است.
این شهر سالهاست که با مشکلات ترافیک روبرو است و اقدامات صورتگرفته توسط شورای ترافیک شهرستان به همراه نشستهای تخصصی و کارگروههای مختلف، باهدف گشایش گرههای ترافیکی، بهبود چندانی در این وضعیت را به دنبال نداشته است.
در حال حاضر، مسئله ترافیک در شهر مهاباد به یک موضوع عمومی تبدیل شده است و بسیاری از افراد، همچون دلسوزان حاضر بر بالین بیمار، به دنبال راهحلهای مناسب برای این مشکل هستند این افراد باتوجهبه دیدگاه و فرضیات خود، پیشنهادها و راهکارهای مختلفی برای کاهش ترافیک در شهر ارائه میدهند.
اما در طول زمان، بسیاری از مسائل و دغدغههای موردنظر که قبلاً در نظر گرفته نشده بودند، به چشم آورده شده است لذا لازم است که در بازنگریهای جدید و پیادهسازی طرحهای جدید، این مسائل نقش اساسی داشته باشند باتوجهبه این نکات، با گامبهگام و تدریج، مسئله ترافیک در شهر مهاباد قابلکاهش و در نهایت رفع خواهد شد.
مدیریت شهری یکی از مهمترین عوامل برای بهبود کیفیت زندگی شهروندان است باتوجهبه نیازمندیهای مختلف جامعه، برنامهریزی صحیح و منطقی برای ارائه خدمات عمومی و استقرار مکانهای عمومی ضرورت دارد این برنامهریزی باید بهگونهای باشد که تعادل مناسب در توزیع فضاها و خدمات شهری حفظ شود.
در شهرهای جدید، باید با رعایت پروژههای زیست محیط، اجتماع، بهداشت، آموزش، فرهنگ و ورزش، فضای سبز و غیره بهمنظور افزایش کاربردها و جذابتر کردن شهر، برنامهریزی صورت گیرد. در شهرهای با قدمت تاریخچه نبود برنامهریزی مناسب باعث ایجاد مشکلاتی مانند تصادفات جادهای، آلودگی هوا و اعصاب خوردی هنگام رانندگانی شده است.
اجراییکردن طرح ترافیکی در مهاباد بر اساس دادههای مطالعه شده و واقعی و پس از بررسی میدانی ترددها در ساعتهای مختلف شبانهروز با تعیین ورودی و خروجی به مقاصد عمده بهصورت شفاف، سهل و قابلدسترس مطالعه و ارائه طرحهای ترافیکی بسته به وسعت و جمعیت شهرها حائز شرایط و اقتضائات خاص خود است و درهرحال بر اساس یک سری دادههای مستند و شبیهسازی وضعیت در محیط نرمافزاری، طراحان و مدیران ترافیک شهری را به ارائه مدلهای بهینه و جامع با انجام یک سری اصلاحات قابلتحقق رهنمون میسازد.
با این اوصاف پیادهسازی هرگونه طرح ناقص، نقطهای و فاقد مطالعات مستدل شاید بتواند گره ترافیکی را برای محدودهای از شهر روان سازد اما اگر تمامی ابعاد موضوع در کنار هم بهدرستی موردتوجه قرار نگیرند قطعاً صورتمسئله به قوت خود باقی خواهد ماند و گره کور ترافیک از نقطهای دیگر سر برخواهد آورد لذا برای مسافران درونشهری چند اصل اساسی زمان، سهولت دسترسی، هزینه بسیار حائز اهمیت است که لازم است در ارائه راهکار جامع موردتوجه تصمیمگیرندگان قرار گیرد.
بسترسازی و رفع موانع در ایجاد پارکینگهای خصوصی و دولتی از اهمیت بسیاری برخوردار میباشد، زیرا ترافیک درونشهری از چالشهای عمدهای است که شهر ما با آن دستوپنجه نرم میکند فقدان مکانهای مناسب برای پارک خودرو و عدم برنامهریزی اصولی در این زمینه، باعث تشدید مشکلات ترافیکی شده است.
برای حل این مشکلات، لازم است که به ساختوساز پارکینگهای مناسب توجه بیشتری شود تعریف محلهای مناسب جهت پارک خودرو و فعالیت و نظارت پارکبانان باهدف ساماندهی و اشتغال و درآمدزایی، بهتبع آن محدود ساختن استفاده از فضاهای خالی، اقدامات لازم در جهت بهبود شرایط ترافیک درون شهر را فراهم میسازد.
استفاده از تمام ظرفیتها و فضاهای خالی، شامل ساختمانهای فرسوده و تخریبی، فضایی غیرقابلاستفاده دولتی، همچنین الزام بخش خصوصی به سرمایهگذاری در پروژههای درونشهری نقش مؤثری دارد.
معضل توقف ماشینآلات سنگین در مسیر اصلی
مهاباد بهعنوان یک شهر در مسیر اصلی شبکه ارتباطات کشور و واقع شده است و مهاباد در نزدیکی مرزهای غربی، فرصتهای بسیاری برای توسعه و پیشرفت این منطقه آذربایجان غربی فراهم کرده است باتوجهبه این وضع، توسعه صنایع زیربنایی مانند پتروشیمی، معادن، کارخانجات، باغات و زمینهای حاصلخیز از اهمیت بالایی برخوردار است.
اما برای بهبود جایگاه مهاباد و تسهیل روند توسعه، لازم است که زیرساختهای لازم در حوزه حملونقل کالا و مسافر فراهم شود احداث شبکه راهها در سالهای گذشته گام مثبتی در این راستا بود، اما نیاز به ساماندهی مناسب ترافیک و فضاسازی مناسب برای محل پارکینگ ماشینآلات سنگین هنوز باقی است.
محدودیتها برای توقف و پارک اتومبیلها از اهمیت بسزایی برخوردارند، زیرا باعث کاهش ترافیک و افزایش درآمد برای مدیریت شهری میشوند. این محدودیتها ممکن است بهصورت جریمه یا کارتپارک اعمال شوند تا افراد را به رعایت قوانین ترافیک تشویق کنند.
بر اساس تجارب گذشته، نظارتهای قانونی بهصورت هوشمند در نقاط پر ترافیک شهر، بهعنوان یک عامل بازدارنده، میتوانند به دست آوردن فرهنگسازی، اعمال محدودیتها و ساماندهی مناسب کمک کنند به همین دلیل، لازم است که این نظارتها بهصورت فعال و هوشمند در نظر گرفته شود تا بهبود قابلملاحظهای در شرایط ترافیک شهر حاصل شود.
ترافیک در مهاباد نفس شهروندان را بند آورده
حسن خضری یکی از رانندگان تاکسی در گفتگو با گروه اجتماعی حرف رک گفت: ترافیک در شهر مهاباد به یک وضعیت بحرانی رسیده است و تمامی شهروندان، بهویژه رانندگان تاکسی، با مشکلات جدی روبرو هستند این مشکلات باعث افزایش استرس و افزایش زمان صرف شده برای رسیدن به مقصد میشود.
وی افزود: بنابراین، تأکید ما بر این است که همه شهروندان باید همکاری کنند و در صورت عدم ضرورت، از تردد با خودروی شخصی داخل شهر خودداری کنند با کاستن تعداد خودروهای حضور در خیابانها، میتوان بهبود قابلتوجهی در ترافیک شهر داشت این اقدام نهتنها به کاهش زمان صرف شده برای رسیدن به مقصد کمک میکند، بلکه منجر به کاهش آلودگی هوا و حفظ سلامت عمومی نیز خواهد شد.
رحیم بالنده در گفتگو با گروه اجتماعی حرف رک اظهار کرد: ترافیک در مسیر خیابان جمهوری اسلامی، چهارراه آزادی، خیابان شاپور، میدان ملاجامی، میدان آردی و فلکه نماز بهویژه سهراه بیمارستان در وضعیت بحرانی قرار دارد این منطقه بهعنوان یک گرهگیر ترافیکی شناخته شده است این وضع باعث تأخیرات زمانی بسیار طولانی برای رانندگان و مسافران شده است و باعث نارضایتی عموم مردم مهاباد شده است.
وی افزود: باتوجهبه افزایش تعداد خودروها و کاهش فضای جابهجایی در این منطقه، لازم است تصریحات جدی در سیستم ترافیکی صورت گیرد بهمنظور کاهش ترافیک در این منطقه، لازم است کارآفرینیهای لازم صورت گیرد همچنین نظارت بالاتر بر قوانین رفتوآمد تا موجب کاهش تصادفات و بهبود جابهجایی در این منطقه شود.
در حالی که مهاباد با چالشهای فزایندهای در زمینه ترافیک و حمل و نقل روبرو است، اقداماتی مانند نظارت هوشمند و محدودیتهای پارک میتوانند به کاهش این مشکلات کمک کنند. با افزایش همکاری شهروندان و اجرای استراتژیهای مدیریت شهری، میتوان امیدوار بود که ترافیک بهبود یابد و کیفیت زندگی در مهاباد ارتقاء پیدا کند. این تغییرات نه تنها به کاهش زمان سفر کمک میکنند، بلکه به حفظ محیط زیست و سلامت عمومی نیز منجر خواهند شد.
انتهای خبر/