» تازه های خبر » آیا استخراج لیتیوم از دریاچه ارومیه صحت دارد؟
تازه های خبر - سیاسی

آیا استخراج لیتیوم از دریاچه ارومیه صحت دارد؟

اسفند ۱۶, ۱۴۰۲۸:۰۰ ق٫ظ 50

علی سلاجقه رئیس سازمان حفاظت محیط زیست که امروز پاسخگوی سوالات مردمی بود درباره استخراج لیتیوم از دریاچه ارومیه توضیحاتی ارائه کرد.
به گزارش گروه سیاسی پایگاه خبری تحلیلی «حرف رک» به نقل از خبرگزاری فارس، علی سلاجقه رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست امروز به مرکز ارتباطات مردمی ریاست جمهوری رفت تا به صورت برخط پاسخگوی سوالات مردمی باشد.ور در ابتدای حضور خود درباره ادغام سازمان‌های محیط زیست و منابع طبیعی گفت: به اعتقاد ما این اقدام باعث رفع موازی کاری می‌شود.وی در ادامه توضیح داد که برخی مسایل محیط زیستی سال‌ها بود که تبدیل به استخوان لای زخم‌ شده‌اند. بر همین اساس ۴۱۱ ابر پروژه در حوزه محیط زیست باقی مانده بود و به دستور رییس جمهوری، سازمان محیط زیست وارد کار شده است. این پروژه‌ها در حال غربالگری است و به‌تدریج تعیین تکلیف می‌شوند.
وی ادامه داد: پروژه‌های میانکاله و خلیج گرگان تعیین تکلیف شد و با اقدامات انجام شده طی چهار هفته سه هزار هکتار به وسعت خلیج گرگان افزوده شد.سلاجقه گفت: بازار پرندگان مازندران تعطیل شد و اتفاقات خوبی در استان فارس همچنین شهرک‌ امیرالمومنین و پردیس استان تهران در حوزه رفع مشکلات زیست‌محیطی رخ داد.
سلاجقه اظهار کرد: دو هزار و 500 روستا در مناطق حفاظت شده قرار داشتند و با مشکلاتی مواجه بودند. برای رفع مشکلات آن‌ها با بنیاد مسکن نشستی را برگزار کردیم و براساس تصمیمات اتخاذ شده در آخرین شورای عالی محیط زیست مشکلات ۵۰ روستا حل شده است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در پاسخ به سوال دیگری با اشاره به وضعیت تالاب‌ها اظهار کرد: پیش از بارش‌های اخیر تمهیداتی را برای بررسی وضعیت زیست محیطی تالاب‌ها اندیشیدیم و در جهت پرداخت شدن حقآبه تالاب‌ها تلاش‌هایی صورت گرفت. ۱۱ تالاب اقماری دریاچه ارومیه پیش از بارش‌ها وضعیت بهتری پیدا کردند.
سلاجقه ضمن تشکر از وزارت نیرو برای رهاسازی حقآبه دریاچه ارومیه از برخی سدها ابراز امیدواری کرد که تا پایان سال جاری حقآبه این دریاچه از سایر سدهای آن منطقه رهاسازی شود. در حال حاضر دریاچه ارومیه ۱.۵ میلیارد مترمکعب آب دارد.
وی در ادامه درباره سوالی پیرامون تامین تجهیزات محیط‌بانان اظهار کرد: برای نخستین‌بار ۱۰۰ دستگاه خودروی باکیفیت در اختیار پاسگاه‌های محیط‌بانی قرار گرفته است.
در ادامه یکی از مخاطبان درباره سامانه‌های محیط زیست مطالبی را مطرح کرد و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد که سامانه‌های محیط زیست جامع‌ترین سامانه‌های کشور هستند.
وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود با اشاره به جذب نیرو به سازمان حفاظت محیط زیست اظهار کرد: در سال جاری حدود ۱۰۰۰ نیرو به این سازمان اضافه خواهند شد.
سلاجقه درباره تصویب قطعنامه پیشنهادی ایران در زمینه مقابله با طوفان‌های ماسه‌ای و گردوغبار در مجمع جهانی محیط زیست تصریح کرد: به این مجمع ۲۴ قطعنامه ارسال شده بود که چهار قطعنامه رد شد اما قطعنامه پیشنهادی ایران پذیرفته شد از صفر تا ۱۰۰ این قطعنامه در دولت سیزدهم انجام شد و برای نخستین بار بود که قطعنامه‌ای در این زمینه از سوی ایران به تصویب رسید. در حال حاضر نیز فرآیندهای اجرایی آن در سازمان‌های بین‌المللی پیگیری می‌شود.

پاسخگویی به سوالات مردمی

سلاجقه در بخش دیگری از این برنامه پاسخگوی تماس‌های مردم بود.رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در پاسخ به پرسشی در زمینه اصلاح یا تعطیلی معادن روستای اوره گفت: من از وضعیت این معدن بازدید کرده‌ام و روز گذشته نیز جلسه‌ای در این زمینه داشتم و از مدیر کل استان درخواست کردم تا وضعیت تک‌تک معادن بررسی شود و در صورت تخلف تعطیل شود و دراین زمینه مکاتبه با نهادهای ذیربط نیز انجام شده است.
وی تاکید کرد: نطنز از منظر باستان‌شناسی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است اما در حال حاضر شبیه به یک منطقه جنگ زده شده است بنابراین باید طبق قانون به وظایف خود نسبت به این منطقه عمل کنیم.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه گفت: دولت سیزدهم به مجموعه محیط زیست توجه ویژه‌ای دارد و محیط‌بانان در موقعیت خوبی قرار گرفته اند، به گونه‌ای که در حال حاضر شیب مهاجرت از سمت کارشناس به محیط‌بان است و این روند نسبت به سال‌های قبل برعکس شده است.وی تاکید کرد: در تلاش هستیم تا در اولین فرصت تمام مناطق محیط زیستی به صورت برخط پایش شود. از سوی دیگر با وجود آنکه در بدترین شرایط اقلیمی، سیاسی و اجتماعی قرار داشتیم اما دستاوردهای حوزه محیط زیست قابل قیاس با دوره‌های قبل نیست. البته ما اصلا راضی نیستیم.
سلاجقه تاکید کرد: شرایط محیط زیست مانند ۴۰ – ۵۰ سال قبل نیست بنابراین باید برای حفاظت از آن از فناوری‌های روز استفاده کنیم. خوشبختانه ظرفیت‌های شرکت‌های دانش بنیان بسیار عالی هستند و در تلاش برای بهره‌ بردن از آنها هستیم. علاوه بر آن تلاش می‌کنیم براساس آموزه‌های دینی و دانش بومی در جهت کلیدواژه‌سازی برای جهان و تولید علم و فرهنگ عمل کنیم.
سلاجقه درباره کاشت بی‌رویه درختان مثمر در اراضی ملی طارم زنجان و تغییر کاربری در این منطقه تصریح کرد: یکی از ظرفیت‌های دانش بنیان و هوش مصنوعی تشخیص تغییر کاربری اراضی است و ما تلاش می‌کنیم از این امکانات در مناطق مختلف استفاده کنیم و با سازمان منابع طبیعی هم هماهنگی‌های لازم انجام شده است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست اضافه کرد: در طارم زنجان طرح طوبی انجام و برخی از اراضی طبیعی به مردم واگذار شده‌اند. سه‌شنبه هفته آینده گزارش کامل در زمینه وضعیت این منطقه از اداره کل محیط زیست استان گرفته و در صورت وجود تخلفاتی جلوی آن‌ها گرفته می‌شود.
وی در پاسخ به پرسشی در زمینه زمان برگزاری شورای عالی محیط زیست به منظور بررسی درخواست‌های صدور مجوز قرق‌های اختصاصی اظهار کرد: دولت تلاش کرده تا اصل ۵۹ قانون اساسی عمل کند بنابراین حفاظت مشارکتی را در دستور کار خود قرار داده است. صدور مجوز قرق‌های اختصاصی نیز حتما در دستور کار شورای عالی محیط زیست قرار می‌گیرد.
سلاجقه در ادامه درباره علت مالچ‌پاشی در غرب کرخه در فصل بارندگی و رویش پوشش گیاهی تاکید کرد: مالچ‌پاشی نفتی تبعات محیط زیستی زیادی دارد بنابراین سازمان حفاظت محیط زیست با صدور فراخوان کشوری تلاش کرده تا مالچ‌های دوستداران محیط زیست را شناسایی کند. حدود ۱۰۰ شرکت در این زمینه سابقه دارند. در بررسی‌های انجام شده روی مالچ‌های دوستدا محیط زیست زمان ماندگاری آن‌ها و تاثیر این خاک‌پوش بر جانداران مدنظر قرار گرفته است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با بیان این‌که دو نوع مالچ دوستدار محیط زیست را به کلیه دستگاه‌های اجرایی معرفی کردیم، تصریح کرد: ما با سازمان منابع طبیعی مکاتبه و مخالفت خود را نسبت به استفاده از مالچ نفتی اعلام کردیم.
وی تاکید کرد: از جنبه ایمنی زیستی ما مکلف هستیم و نباید هیچ‌گونه وارداتی روی مالچ‌ها کاسته شود، به گفته سلاجقه قرار است طرح جامع منطقه دینارکوه و زون‌بندی آن مدنظر قرار گیرد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در بخش دیگری از صحبت‌های خود درباره اقدامات سازمان محیط زیست در زمینه آفرودسواری گفت: این دولت برای اولین‌بار با آفرودسواران جلسه گذاشت و آیین‌نامه‌ای درباره نحوه حضور آنان در طبیعت درحال نهایی شدن و قرار است در کمیته طبیعت‌گردی نیز تصویب شود. به احتمال زیاد از اردیبهشت‌ماه عملیاتی می‌شود تا هم ملاحظات زیست محیطی لحاظ و هم از اعمال خلاف طبق قانون جلوگیری شود و طبق این آیین‌نامه بخش‌های مربوط به آفرودسواری متعهد می‌شوند.
وی در مورد مطرح شدن شایعاتی مانند برداشت لیتیوم از بستر دریاچه ارومیه اظهارکرد: متاسفانه در زمینه جهاد تبیین ضعف داریم و دشمن نیز از موضوعات محیط زیستی برای سیاه‌نمایی استفاده می‌کند و شایعاتی مانند ابردزدی و استخراج لیتیوم از بستر دریاچه ارومیه مطرح می‌شود که کاملا کذب است.
سلاجقه تصریح کرد: درصد لیتیوم دریاچه ارومیه ۵ppm است این در حالیست که حداقل لیتیوم یک عرصه برای برداشت ۵۰۰ppm است.رئیس سازمان حفاظت محیط زیست درباره آخرین وضعیت دیوار ساحلی در استان سیستان و بلوچستان که ساخت آن راکت مانده است، گفت: در این زمینه هفته آینده جلسه‌ای با مدیر کل محیط زیست سیستان و بلوچستان برگزار می‌کنیم.
وی درباره اضافه کار محیط‌بانان نیز تصریح کرد: در حال پیگیری مطالبات محیط‌بانان هستیم و در حالی که در گذشته محیط‌بانان پس از ۲۴ ساعت کار۴۸ ساعت استراحت می‌کردند. این وضعیت به ۲۴ ساعت رسیده است. البته مذاکرات ما درباره مطالبات دیگر آنان نیز در حال پیگیری است البته ممکن است به طول بینجامد.
سلاجقه در زمینه بررسی تالاب لنگرود نیز اظهار کرد: این تالاب کوچک است ولی اهمیت زیادی دارد و قرار است هفته آینده گزارشی درباره آن تهیه و طبق قانون بررسی می‌شود و تخلفات صورت گرفته در دستور کار قضایی قرار می‌گیرد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در زمینه آخرین وضعیت شهرک سرب و روی زنجان نیز گفت: جابه‌جایی این شهرک در دستور کار است.وی در مورد علت تداوم آلودگی هوای تهران و دستگاه‌های کم‌کار در این زمینه اظهارکرد: کاهش آلودگی هوای تهران و سایر کلانشهرها یکی از دغدغه‌های ماست. سال ۹۶ سیاهه انتشار آلودگی تهران منتشر شد اما در حال حاضر داده‌های آن قدیمی است بنابراین بروزرسانی این سیاهه را در دستور کار خود قرار داده‌ایم.
سلاجقه تاکید کرد: برقی‌کردن خودروها در زمینه کاهش آلودگی هوا نقش دارد اما فرآیند سایش موتور خودرو، آلودگی زیادی را ایجاد می‌کند بنابراین در این زمینه نیز لازم است تمهیداتی اندیشیده شود.
وی اضافه کرد: قرار است حدود ۷۰۰ واگن به متروی تهران افزوده شود و ۴۵۰ ایستگاه برقی سازی نیز در تهران و کرج مستقر شوند.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست اضافه کرد: مسائل محیط زیستی مانند آلودگی هوا در بازه زمانی طولانی رخ می‌دهد و در کوتاه مدت قابل رفع نیست. توسعه صورت گرفته در کشور منطبق بر قوانین طبیعت نبوده است.
وی با بیان این‌که چندین هزار صنایع در اطراف تهران مستقر هستند، اظهار کرد: لازم است شعاع تعیین شده در زمینه حریم شهر تهران برای صنایع رعایت شود و داخل این حریم تنها شرکت‌های دانش بنیان و صنایع غذایی اجازه استقرار دارند این در حالیست که حتی برخی صنایع فاقد مجوز نیز در این محدوده قرار گرفته‌اند.
سلاجقه تاکید کرد: صنایع ثابت شهر تهران لازم است ساماندهی شوند.رئیس سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: ما میراث‌دار مقصران گذشته هستیم اما تلاش می‌کنیم تا این وضعیت شرایط بهتری پیدا کند. حدود دو ماه قبل رئیس جمهور تذکر دادند و قرار شد نام دستگاه‌های متخلف را به او ارائه دهیم. در آخرین جلسه مربوط به قانون هوای پاک نیز گزارش‌هایی را دریافت کردیم و قرار شده است دستگاه‌های مسئول براساس جدولی که تدوین می‌شود در زمینه کاهش آلودگی هوا تلاش شود. پس از تدوین این جدول آن را به مردم نیز ارائه خواهیم داد.
وی با بیان این‌که برخی اقدامات برای کاهش آلودگی هوا بسیار هزینه‌بر است، تصریح کرد: چند پالایشگاه زیر بار کیفی سازی سوخت رفتند و ما تلاش کرده‌ایم با صرف ۵.۵ میلیارد یورو ۵۴ فلر را خاموش کنیم.سلاجقه با اشاره به کاهش زمان برای صدور مجوز زیست محیطی تصریح کرد: این کار به معنای صدور مجوز برای همه متقاضیان نیست بلکه به بسیاری از تقاضاها مجوز داده نمی‌شود.
وی با اشاره به اقدامات انجام شده برای احیای خلیج گرگان اظهار کرد: دو مجله معتبر به نام‌های نیچر و ساینس آخرین مسائل روز دنیا در حوزه محیط زیست را منعکس می‌کنند. مجله ساینس به احیای خلیج گرگان پرداخت و آن را یکی از بزرگترین پروژه‌های محیط زیستی توصیف کرد که برای آن تبلیغ زیاد نشده است.سلاجقه با اشاره به روز درختکاری تصریح کرد: غرس نهال یکی از خدمات مهم است که به حفظ منابع آب و خاک و تولید اکسیژن کمک می‌کنند.در پایان این نشست سلاجقه دو اصله نهال غرس کرد.
انتهای خبر/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×