» اجتماعی » باند رسانه‌های فیک‌نیوز در ارومیه متلاشی شد
اجتماعی - اخبار استان - گزارش و تحلیل

باند رسانه‌های فیک‌نیوز در ارومیه متلاشی شد

اسفند 19, 14020:42 ق.ظ 17۰

ادمین‌های پیج‌های فیک‌نیوز که فضای سیاسی و انتخابات را در ارومیه ملتهب و با هتاکی و توهین با آبروی اشخاص بازی می‌کردند، شناساسی و‌ دستگیر شدند.

به گزارش گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «حرف‌رک»، فضای مجازی یکی از مهم‌ترین بخش‌های زندگی امروزی است که برای ارتباط، آموزش، تفریح، تجارت و فعالیت‌های خلاق استفاده می‌شود. اما این فضا همچنین می‌تواند زمینه ای برای آسیب‌ها، توهین‌ها، تخلفات و کلاهبرداری‌ها باشد.

برخی از کاربران فضای مجازی با استفاده نادرست از این ابزار، حقوق و حریم دیگران را نقض کرده و باعث آزار و اذیت دیگران می‌شوند، برای مثال، برخی از پیج‌های اینستاگرامی با انتشار مطالب توهین آمیز، تحریک آمیز، جنسی، خشونت‌آمیز و غیراخلاقی، سعی در ایجاد اختلال در ارزش‌ها، هنجارها و امنیت جامعه دارند. این پیج‌ها ممکن است هدف خاصی داشته باشند یا صرفاً برای تفریح و سرگرمی این کار را انجام دهند. اما در هر صورت، آنها باعث آلودگی و زشتی فضای مجازی می‌شوند و باید با آنها برخورد شود.

سالم‌سازی فضای مجازی به معنای ایجاد فضایی سالم، مفید، امن و اخلاقی است که بتواند نیازها و خواسته‌های مردم را در حد مجاز و قانونی برآورده کند.

سالم‌سازی فضای مجازی نیازمند تلاش‌های گسترده و هماهنگ از سوی دولت، مردم، مسئولان، فعالان و نهادهای مرتبط است، برای سالم‌سازی فضای مجازی، باید سیاست‌ها، قوانین، ضوابط، مکانیزم‌ها و راهکارهایی تدوین و اجرا شود که بتواند فضای مجازی را از آسیب‌ها و تهدیدها محافظت کند و همچنین فضایی را برای رشد و توسعه فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و علمی فراهم کند.

یکی از راهکارهای سالم‌سازی فضای مجازی، انسداد پیج‌های اینستاگرامی توهین کننده است. انسداد به معنای قطع دسترسی کاربران به پیج‌هایی است که محتوای غیرقانونی، غیراخلاقی، آزاردهنده و توهین آمیز دارند.

مراجع قضایی یا اداری می‌توانند پیج‌هایی را که محتوای مجرمانه، توهین آمیز، تحریک آمیز یا ضد امنیت ملی دارند، شناسایی و از طریق سرویس‌دهندگان اینترنت یا شرکت‌های مربوطه، دسترسی به آنها را قطع کنند. این کار باعث می‌شود که پیج مورد نظر از دسترس کاربران خارج شود و هیچ تاثیری در فضای مجازی نداشته باشد.

برخورد قاطع به فیک‌نیوزها در آذربایجان‌غربی 

در هر دوره انتخابات شاهد این موضوع هستیم که تعدادی از پیج‌ها با پیگیری پلیس فتا مسدود شده و ادمین‌های آن‌ها دستگیر می‌شوند.

اینستاگرام یک شبکه محبوب مجازی است که توانسته تا به امروز در تمام بخش‌های زندگی انسان‌ها نفوذ کند و حتی درآمد تعداد بسیاری از فعالان اقتصادی از این شبکه به دست می‌آید و از همه مهم‌تر این است که کشورها از لحاظ سیاسی و ارتباط مستقیم با مردم سعی دارند اهداف خود را حتی در سایر کشورها پیش ببرند.

پیج فیک اینستاگرام یک حساب کاربری است که به طور کامل یا جزئی به نام یا شخصیت دیگری فعالیت می‌کند این یعنی صاحب پیج فیک از عکس‌ها و محتوای کمیاب و شخصیت دیگری استفاده کرده تا به نظر برسد که این شخص دارای یک پیج رسمی است.

یک پیج فیک ممکن است برای جلب توجه یا طنز باشد یا برای تقلید و تبلیغات ناخواسته یا غیرقانونی استفاده گردد و می‌توانند اطلاعات خصوصی و حساب‌های دیگر را در معرض خطر قرار دهد اما در این راستا برخی از کشورها اقدامات قانونی و تنبیه کننده برای ایجاد پیج های فیک در نظر گرفته‌اند و حتی در کشور ایران نیز فضای مجازی فیلتر شده است؛ اما باز هم به فعالیت خود ادامه می‌دهد.

اما مطلب مهم این است که مردم باید آگاهی لازم را داشته باشند تا بتوانند پیج حقیقی و فیک را از هم تشخیص داده و از اطلاعات خصوصی و حساب‌های شخصی خود محافظت کرده و از محتوای منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی به طور کامل مطلع باشند چرا که امروزه فضای مجازی نقش بسزایی در تصمیم گیری‌های مهم سیاسی و حتی زندگی شخصی افراد را دارد.

با پایان یافتن انتخاب مجلس شورای اسلامی سال ۱۴۰۲ در ایران، تعدادی از افراد با استفاده نادرست از فضای مجازی از جمله اینستاگرام سعی داشتند تا از این راه به اهدافی که در جهت ناامن‌سازی فضای انتخابات دست یابند.

فضای انتخابات در استان آذربایجان غربی با حساسیت‌های خاصی روبه‌رو است که می‌توان به‌راحتی گفت یکی از پنج شهر مهم ایران است که اکثریت مردم نتیجه آراء آن را به‌طورجدی پیگیر هستند و کوچک‌ترین خبر کذب با واکنش‌هایی از سمت مردم و مسئولان مواجه می‌شود.

باند رسانه‌های فیک‌ نیوزها در ارومیه متلاشی شد

 

در ۱۵ اسفند خبری در رسانه‌های ارومیه مبنی بر بسته شدن پیج های فیک و بازداشت ادمین‌های آن منتشر شد که قصد برهم‌زدن افکار عمومی و نشر اکاذیب و تشویق اذهان عمومی می‌کردند توسط تیم سایبری و اطلاعاتی دستگیر و صفحات آنان در اینستاگرام مسدود شدند که بازتاب گسترده‌ای در این شهر داشت.

در این راستا خبرنگار حرف رک با تعدادی از مردم درباره اتفاقات فضای مجازی رخ‌داده در انتخابات صحبت کرد.

رضا شیری یکی از شهروندان در گفتگو با خبرنگار حرف رک، گفت: پلیس فتا باید از قبل به وقوع این جریانات هوشیار باشد چرا که مردم ما تمامی اخباری را که در فضای مجازی انتشار می‌یابد باور دارند و تعدادی نیز از این فرصت به خوبی استفاده می‌کنند.

وی افزود: زمانی که این پیج‌ها فعال شدند چرا هیچ اقدامی برای مسدودکردن آن‌ها صورت نگرفت و هر اخباری را که دوست داشتند منتشر کردند و بعد از پایان انتخابات این پیج‌ها بسته شدند.

شیری بیان کرد: در هر دوره از انتخابات این مسائل پیش می‌آید و واقعاً برای من و خیلی از مردم جای سوال است که چرا همیشه باید بعد از روی‌دادن اتفاق و درست‌شدن حاشیه‌های بسیار مسئولان مربوطه دست‌به‌کار می‌شوند اما این کار دیگر فایده‌ای ندارد و متأسفانه افکار عمومی با شنیدن اخبار نادرست و تصمیم‌گیری در این راستا ناخواسته ضربه بزرگی به خود و جامعه وارد می‌کند.

نگرش عباسی دانشجوی حقوق به موضوع آموزش و سواد رسانه‌ای اشاره کرد و گفت: من به‌عنوان دانشجوی حقوق با بسیاری از مسائل مهمی که در فضای مجازی رخ می‌دهد روبه‌رو می‌شوم و به نظرم یک موضوع می‌تواند جلوی خیلی از تخلف‌ها را بگیر که آن هم آموزش مردم است.

وی افزود: در دنیای امروز ما نمی‌توانیم تأثیر فضای مجازی در زندگی مردم را نادیده بگیریم و به‌راحتی این موضوع را در انتخابات حس کردیم و دیدیم که خبر کذب چقدر می‌تواند در تصمیم‌گیری و حتی نتیجه انتخابات تأثیرگذار باشد.

عباسی گفت: ای‌کاش قبل از شروع انتخابات رسانه ملی با همراهی پلیس فتا برنامه‌های آموزشی تولید می‌کردند و به مردم این آگاهی را می‌دادند که باید اخبار را از کدام رسانه پیگیر باشند یا چگونه پیج های فیک را از اصلی تشخیص دهند.

وی بیان کرد: به نظرم قبل از شروع انتخابات در هر شهر لیستی از کانال‌های خبری مجوزدار تهیه شود و اختیار مردم و مسئولان قرار گیرد تا اخبار مربوطه از این رسانه‌ها پیگیری شود و بازداشت تعدادی از رسانه‌های متخلف کار بسیار خوبی بود؛ ولی ای‌کاش قبل از شروع تولید اخبار کذب و در همان لحظه اول جلوی فعالیت این رسانه‌های جعلی گرفته می‌شد.

انسداد پیج‌های اینستاگرامی توهین‌کننده راهکاری برای سالم‌سازی است

 

فرهاد روزبان فعال رسانه‌ای و کارشناس رسانه با اشاره به اهمیت فضای مجازی گفت: بدون شک یکی از مهم‌ترین بخش‌های زندگی امروزی است که برای ارتباط، آموزش، تفریح، تجارت و فعالیت‌های خلاقیت استفاده می‌شود اما اگر از این فضا به درستی استفاده نشودهمچنین می‌تواند زمینه‌ای برای آسیب‌ها، توهین‌ها، تخلفات و کلاهبرداری‌ها باشد.

وی افزود: برخی از کاربران فضای مجازی با استفاده نادرست از این ابزار، حقوق و حریم دیگران را نقض کرده و باعث آزار و اذیت دیگران می‌شوند. برای مثال، برخی از پیج‌های اینستاگرامی با انتشار مطالب توهین‌آمیز، تحریک آمیز، جنسی، خشونت‌آمیز و غیراخلاقی، سعی در ایجاد اختلال در ارزش‌ها، هنجارها و امنیت جامعه دارند. این پیج‌ها ممکن است هدف خاصی داشته باشند یا صرفاً برای تفریح و سرگرمی این کار را انجام دهند. اما درهرصورت، آنها باعث آلودگی و زشتی فضای مجازی می‌شوند تأثیر خود را رفته‌رفته بر روی افکار مردم از جمله کودکان که از سن پایین با این فضا درگیر هستند را بگذارد و در همین راستا باید با آنها برخورد شود.

روزبان بیان کرد: سالم‌سازی فضای مجازی به معنای ایجاد فضایی سالم، مفید، امن و اخلاقی است که بتواند نیازها و خواسته‌های مردم را در حد مجاز و قانونی برآورده کندو به‌جای اینکه تأثیر منفی بر زندگی مردم داشته باشد تأثیری مثبت ایفا کندچرا که درآمد امروز تعدادی از مردم از فضای مجازی است و اتلال در این حوزه سبب قطع شدن نان زندگی خیلی از افراد شود.

وی افزود: سالم‌سازی فضای مجازی نیازمند تلاش‌های گسترده و هماهنگ از سوی دولت، مردم، مسئولان، فعالان و نهادهای مرتبط است. برای سالم‌سازی فضای مجازی، باید سیاست‌ها، قوانین، ضوابط، مکانیزم‌ها و راهکارهایی تدوین و اجرا شود که بتواند فضای مجازی را از آسیب‌ها و تهدیدها محافظت کند و همچنین فضایی را برای رشد و توسعه فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و علمی فراهم کند.

روزبان بیان کرد: یکی از راهکارهای سالم‌سازی فضای مجازی، انسداد پیج‌های اینستاگرامی توهین‌کننده است. انسداد به معنای قطع دسترسی کاربران به پیج‌هایی است که محتوای غیرقانونی، غیراخلاقی، آزاردهنده و توهین آمیز دارند.

روزبان گفت: مراجع قضایی یا اداری می‌توانند پیج‌هایی را که محتوای مجرمانه، توهین‌آمیز، تحریک‌آمیز یا ضدامنیت ملی دارند، شناسایی و از طریق سرویس دهندگان اینترنت یا شرکت‌های مربوطه، دسترسی به آنها را قطع کنند، این کار باعث می‌شود که جامعه آسیب کمتری ببیند و کسانی که قصد احراف ذهنیت مردم را در راستای اهدافی که دارند یا برای آن ها تبیین شده است تا بتوانند جامعه را آن طور که دلشان می خواهد هدایت کنند.

انتهای خبر/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×