برداشت قارچ کوهی؛ مخاطرهای بیرحمانه با جان انسان
فروردین ۲۱, ۱۴۰۳۰:۱۵ ق٫ظ 130
به گزارش گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «حرف رک»، این روزها و در حال و هوای مطبوع بهاری طبیعتگردی و گشتوگذار در دامن طبیعت بیشتر شده، گیاهان خودرو هم سر از دل خاک بیرون آوردهاند و اغلب افراد به طمع ارگانیک بودن این گیاهان وحشی و خواص بسیاری که دارند از این فرصت استفاده کرده و مشغول جمعآوری این گیاهان خودرو میشوند.
یکی از محصولاتی که جایگاه ویژهای در دسته گیاهان وحشی دارد، قارچها هستند. این مواد غذایی مورد توجهی برای بسیاری از افراد هستند و صنعت پرورش آنها به یک صنعت پرسود تبدیل شده است.
با این حال، باید توجه داشت که برخی از این گیاهان وحشی، علاوه بر خواص خوراکی، خواصی غیرخوراکی هم دارند، که میتواند بسیار خطرناک باشد، بهطور خاص، برخی از قارچهای وحشی دارای مواد سمی هستند که مصرف حتی کمی از آنها میتواند منجر به آسیبهای جدی برای سلامتی مثل آسیب به کبد، کلیه و حتی مغز شود.
بنابراین، پیش از مصرف هر گونه گیاه وحشی، اطمینان حاصل کردن از امنیت و سلامتی آن امری بسیار حیاتی است. همچنین، برای جمعآوری گیاهان وحشی و بهرهبرداری از خواص آنها، بهتر است از منابع معتبر و کارشناسان متخصص در این زمینه استفاده شود.
تشخیص قارچ سمی و گونههای خوراکی تنها توسط متخصصان امکانپذیر است
زهرا برومند کارشناس گیاهان داروئی در خصوص تشخیص قارچهای سمی و خوراکی، اظهار کرد: در جهان بیش از هزار گونه قارچ وجود دارد که حدود ۱۰۰ گونه از آن برای انسان سمی است.
وی تصریح کرد: در اذربایجانغربی، هر سال با فرارسیدن فصول بهار و پاییز، با رویش تعدادی از گونههای سمی قارچ در برخی نقاط استان مواجه هستیم. امسال نیز با توجه به شرایط خاص آب و هوایی، بهخصوص بارندگیهای اخیر و شرایط محیطی مانند نور و دمای هوا، رویش و تکثیر قارچهای سمی در استانهای غربی افزایش یافته و باعث شده افرادی که علاقهمند به چیدن و مصرف قارچ از دل طبیعت هستند و در خصوص عوارض مسمومیتها اطلاعی نداشته و دچار مسمومیت شدهاند.
برومند با بیان اینکه روش تشخیص قارچهای سمی و گونههای خوراکی آن به طرق کاملاً علمی و تخصصی توسط متخصصان میسر است، خاطرنشان کرد: قارچهای سمی از لحاظ ظاهری شباهت زیادی به قارچهای خوراکی دارند و تشخیص آنها توسط افراد عادی میسر نیست. بنابراین، امسال با تعداد زیادی از اینگونه مسمومیتها در کشورمان مواجه شدیم.
وی توصیه کرد که مردم، بههیچوجه، قارچهای خودرویی که در دشتها و جنگلها میروید را نچینند و مصرف نکنند، زیرا اینگونه قارچها، بر اثر پختن، کبابی و یا آب پز کردن، بازهم سمی میمانند و مواد سمی آنها تخریب نمیشود.
برومند در خصوص علائم مسمومیت گوارشی ناشی از مصرف قارچهای سمی، گفت: اگر مردم پس از مصرف قارچ دچار تهوع، استفراغ، سرگیجه دل درد، کاهش هشیاری، ضعف عضلانی، تشنج و زردی شدند سریعاً به مراکز درمانی مراجعه کنند تا دچار نارسایی کبد نشوند.
هجوم مردم برای جمعآوری قارچها باعث از بین رفتن مراتع شده است
راژان محمدی، یکی از ساکنان روستایی در پیرانشهر در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری حرف بیان کرد: در این شهرستان با توجه به افزایش بارشهای بهاری شاهد رویش قارچهای خودرو هستیم که بیشتر و مشهورترین قارچها، قارچ پهن که این قارچ که به زبان محلی به نام کماگوش شناخته میشود، در دامنههای کوهستانی بهصورت ناگهانی و در پی بارش باران و رعد و برق ظاهر میشود و ارزش غذایی بالایی دارد و مورد علاقه مردم در این روستا قرار دارد.
محمدی افزود: قارچهای وحشی در منطقه بادینآباد پیرانشهر، بهخصوص کماگوش، مورد توجه بیشتری قرار دارند و مردم نیز از خوردن آنها لذت میبرند، در چند سال اخیر نیز افرادی از مناطق مختلف به منظور چیدن قارچهای وحشی و فروش آنها در بازارهای محلی، به مناطق کوهستانی پیرانشهر آمده و درآمد بسیار خوبی نیز از فروش آن دارند.
وی تصریح کرد: باید توجه داشت که خطراتی نیز در این مسئله وجود دارد. افرادی که در دل کوهها بهتنهایی قارچهای وحشی را چیده و به بازار میآورند، در معرض خطر صاعقهزدگی قرار دارند. همچنین، این هجوم به مناطق کوهستانی باعث آلودگی زیست محیطی و لگدمال شدن مراتع شده و مسئولان باید توجه جدی به این موضوع داشته باشند.
این شهروند پیرانشهری در ادامه عنوان کرد: از آنجا که تشخیص قارچهای وحشی سمی و غیر سمی بسیار دشوار است، ساکنان اصلی منطقه با تجربه خود توانایی تشخیص آنها را دارند. با این حال، با ورود افراد ناشناس به منظور تجارت قارچهای وحشی، احتمال چیدن قارچهای سمی بهعنوان قارچهای خوراکی نیز وجود دارد که بسیار خطرناک است و ممکن است به خطر مرگ منجر شود.
شهروندان از مصرف قارچهای وحشی و خودرو خودداری کنند
خسرو شهبازی رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانغربی با اشاره به افزایش نزولات آسمانی، رشد انواع قارچها در طبیعت و استفاده ناآگاهانه خانوادهها از قارچهای وحشی اضافه کرد: از طریق ویژگیهای ظاهری، بو و رنگ قارچ نمیتوان به طور قطعی سمی و غیر سمی بودن آن را تشخیص داد و این موضوع سالیانه باعث مرگ دهها نفر از هموطنان میشود.
وی تصریح کرد: کوچکترین اشتباهی در تشخیص قارچ سمی با قارچ خوراکی ممکن است منجر به مرگ یا آسیبهای جدی به اعضای بدن شود بنابراین باید احتیاط لازم را در این زمینه داشته باشیم.
شهبازی تصریح کرد: با توجه به فصل رویش قارچهای وحشی در طبیعت، مصرف این نوع قارچها احتمال مسمومیتهای شدید را به همراه دارد و شهروندان از مکانها و فروشگاههایی که قارچهای فروشی آنان دارای مجوز است را خریداری کنند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجانغربی ادامه داد: با اینکه تعداد کمی از قارچها سمی هستند ولی به دلیل شباهتهای ظاهری، تشخیص قارچهای سمی از غیرسمی امکانپذیر نیست و به همین دلیل ممکن است قارچهای سمی بهویژه در فصل بهار و پاییز، مورد استفاده خوراکی قرار گرفته و منجر به مسمومیت افراد و عوارض جدی و حتی مرگ شود.
وی اضافه کرد: توصیه میشود همه مصرف کنندگان، قارچ خوراکی مورد نیاز خود را به صورت بستهبندی شده برچسبدار و دارای پروانه بهرهبرداری از وزارت جهادکشاورزی که در مراکز و فرشگاههای معتبر کشور عرضه میشوند، تهیه کنند.
شهبازی در پایان تاکید کرد: مصرف و حتی لمس قارچهای سمی کوهپایهای یا کوهستانی ممکن است مسمومیت ایجاد کند، بنابراین لازم است در این خصوص احتیاط لازم را نیز داشته باشیم.
وی خاطرنشان کرد: البته تمام افرادی که دچار مسمومیت گوارشی شدند، سابقه مصرف این گونه قارچها در سالهای گذشته را داشتهاند.
فرزین رضازاده رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی آذربایجان غربی گفت: در یک ماه گذشته به علت بارش مناسب باران قارچهای سمی در مراتع، دامنه کوهها و زمینهای کشاورزی رشد یافته اما باید توجه داشت که بیشتر آنان خوراکی نیستند.
وی با تاکید بر اینکه امکان تشخیص قارچ سمی از روی ظاهر آنها وجود نداشته و نباید خریداری کرد، افزود: از شهروندان درخواست میشود، به هیچ وجه از قارچهای رشد یافته در مزارع، دشت و مراتع استفاده نکنند.
رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی آذربایجان غربی بیان کرد: مردم به توصیهها توجه کنند و از قارچهای بستهبندی شده استفاده کنند و و بیشتر قارچهای فلهای که در سطح بازار بهفروش میرسد، توسط برخی افراد از سطح طبیعت جمعآوری شده است که باید از خرید آن خودداری کرد.
رضازاده تصریح کرد: مردم باید توجه کنند که بههیچوجه، قارچهای خودرویی که در دشتها و جنگلها میروید را نچینند و چرا که بیش از ۸۰ درصد از نردم هیچ اطلاعی از سمی بودن آنان نداشته و حتی این قارچها بر اثر پختن، کبابی و یا آبپز کردن، بازهم سمی میمانند و مواد سمی آنها تخریب نمیشود.
انتهای خبر/