ترافیک معضلی حل نشدنی در شهرستان خوی
به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «حرفرک»، شهرستان خوی، با توجه به موقعیت جغرافیایی، تاریخی و رشد جمعیت در سالهای اخیر، با چالشهای ترافیکی متعددی روبرو است.
این چالشها ازجمله ترافیک سنگین در ساعات پیک، مشکلات پارکینگ، وجود گرههای ترافیکی و افزایش آلودگی هوا، زندگی شهری را برای ساکنان این شهرستان دشوار کرده است.
ترافیک شهری یکی از معضلات جدی بسیاری از شهرها در سراسر جهان است این مشکل نه تنها بر کیفیت زندگی شهروندان تأثیر میگذارد، بلکه هزینههای اقتصادی و اجتماعی قابل توجهی نیز به همراه دارد.
در این گزارش تلاش شده است تا با بررسی وضعیت موجود ترافیک در خوی، عوامل مؤثر بر آن و همچنین راهکارهای بهبود وضعیت ترافیک، تصویری روشن از این موضوع ارائه شود.
پیامدهای ترافیک شهری
ترافیک سنگین باعث اتلاف وقت شهروندان و کاهش بهرهوری میشود و البته قابل لمس است که خودروها یکی از منابع اصلی آلودگی هوا هستند که ترافیک سنگین باعث افزایش انتشار آلایندهها میشود همچنین هزینههای سوخت، تعمیرات خودرو و سایر هزینههای مرتبط با ترافیک، بر هزینههای زندگی شهروندان میافزاید و باید اشاره کرد که ترافیک سنگین باعث ایجاد استرس و فشار روانی در رانندگان میشود و احتمال وقوع تصادفات را افزایش میدهد.
وضعیت موجود ترافیک در خوی
محمد بهجتی عضو شورا و رئیس کمیسیون ترافیک شهرداری خوی با برشمردن وضعیت ترافیکی این شهرستان گفت: ترافیک سنگین در ساعات پیک صبح و عصر یکی از مشکلات اصلی در خوی است این امر بهویژه در مناطق مرکزی شهر و معابر اصلی بهشدت احساس میشود.
وی افزود: نبود پارکینگ کافی و مناسب، از دیگر مشکلات ترافیکی در خوی است و این مشکل باعث شده است تا خودروها در حاشیه معابر پارک شوند که به تشدید ترافیک کمک می کند و همچنین برخی از تقاطعها و میادین شهر، به دلیل طراحی نامناسب یا حجم بالای تردد، به گرههای ترافیکی تبدیل شدهاند.
بهجتی ادامه داد: ترافیک سنگین و طولانیمدت، باعث افزایش آلودگی هوا در شهر شده است که تهدیدی جدی برای سلامت شهروندان محسوب میشود و موضوع دیگری که اهمیت زیادی در ترافیک شهری دارد بافت قدیمی شهر خوی با کوچههای باریک و پیچدرپیچ است که یکی از عوامل تشدیدکننده مشکلات ترافیکی است.
وی از عوامل مؤثر بر ترافیک رشد جمعیت را عنوان و اظهار داشت: افزایش جمعیت و تعداد خودروها یکی از عوامل اصلی افزایش ترافیک در خوی است و نیز توسعه متوازن شهر و تمرکز خدمات و امکانات در مناطق مرکزی، باعث شده است تا حجم زیادی از تردد به این مناطق صورت گیرد.
رئیس کمیسیون ترافیک شهرستان خوی اضافه کرد: نبود یک سیستم حمل و نقل عمومی کارآمد، باعث شده است تا شهروندان بیشتر از خودروهای شخصی خود استفاده کنند و طراحی نامناسب برخی از معابر و تقاطعها، از دیگر عوامل مؤثر بر ترافیک است.
بهجتی گفت: عدم برنامهریزی مناسب برای توسعه شهری و ساختوسازهای بیرویه، باعث ایجاد گرههای ترافیکی و کاهش ظرفیت معابر میشود و همچنین نبود سیستم حملونقل عمومی کارآمد و جذاب، باعث میشود بسیاری از افراد ترجیح دهند از خودرو شخصی استفاده کنند که در این راستا نیز اقدامات خوبی جهت جذابسازی حمل و نقل عمومی و نیز بازگشایی مسیرهایی که باعث گره ترافیکی شدهاند هم اکنون توسط شهرداری و با تصویب اعضای شورای شهر در دست اجراست.
وی در پایان با عنوان اینکه عدم رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی از مهمترین عامل ایجاد ترافیک است گفت: عدم رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی توسط رانندگان نیز به تشدید مشکلات ترافیکی کمک میکند.
با آموزش و فرهنگسازی و مشوقها میتوان ترافیک شهری را روان کرد
سجاد چهرهآرا رئیس شورای شهرستان خوی با تشریح راهکارهای بهبود وضعیت ترافیک در خوی اظهار داشت: توسعه سیستم حمل و نقل عمومی شامل اتوبوس، تاکسی و مترو، میتواند به کاهش استفاده از خودروهای شخصی و در نتیجه کاهش ترافیک کمک کند.
وی افزود: احداث پارکینگهای طبقاتی در مناطق مرکزی شهر، میتواند مشکل کمبود پارکینگ را تا حدودی برطرف کند و همچنین بهبود طراحی معابر و تقاطعها، میتواند به روانسازی ترافیک و کاهش گرههای ترافیکی کمک کند.
رئیس شورای شهرستان خوی ادامه داد: اجرای طرحهای محدودیت تردد در برخی از مناطق مرکزی شهر، میتواند به کاهش ترافیک در این مناطق کمک کند و باید گفت ترویج فرهنگ استفاده از دوچرخه و پیادهروی، میتواند به کاهش استفاده از خودروهای شخصی و بهبود کیفیت هوا کمک کند.
چهرهآرا نظارت بر اجرای قوانین راهنماییورانندگی را مهم دانست و گفت: نظارت بر اجرای قوانین راهنماییورانندگی توسط پلیس راهور، میتواند به کاهش تخلفات رانندگی و بهبود وضعیت ترافیک کمک کند.
وی با بیان اینکه با مشوقها و فرهنگسازی میتوان ترافیک شهری را روان کرد افزود: ارائه یارانهها و مشوقهای مالی برای خرید وسایل نقلیه برقی و استفاده از حملونقل عمومی از مهمترین پیشنهادهای کمیسیون ترافیک شهری در خوی بود که با تصویب آن در وهله اول ماشینهای برقی خریداری و در پیادهراهها استفاده خواهد شد که میتوان این مهم را به دیگر خیابانها و محلهای پرتردد بست و گسترش داد.
حمل و نقل پایدار راهی بهسوی آیندهای بهتر
حسن نصراللهپور شهردار خوی در پاسخ به سؤال مشکلات ترافیکی در این شهرستان گفت: مشکلات ترافیکی خوی نیازمند یک برنامه جامع و بلندمدت است که با اجرای راهکارهای پیشنهادی و همکاری همه دستگاههای مسئول، میتوان به بهبود وضعیت ترافیک در این شهرستان امیدوار بود.
شهردار خوی با برشمردن اقدامات عملی که در حال حاضر برای بهبود وضعیت ترافیک انجام می شود اظهار داشت: مطالعات ترافیکی جامع در این راستا انجام شده و طرحهای جامع حملونقل، بهبود زیرساختهای ترافیکی، ساماندهی پارکینگها، ایجاد مسیرهای پیادهراه و همچنین آگاهسازی و فرهنگسازی در دستور کار قرار دارد که طبق مصوبات در حال اجرا و تکمیل هستند.
نصراللهپور به نقش شهروندان در بهبود وضعیت ترافیک را بیان کرد و گفت: شهروندان بهعنوان اصلیترین کاربران سیستم حمل و نقل، نقش بسیار مهمی در بهبود وضعیت ترافیک دارند، رفتارها و تصمیمات فردی هر شهروند، به طور مستقیم بر روان بودن ترافیک و ایمنی جادهها تأثیر میگذارد.
وی ادامه داد: رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی، استفاده از وسایل نقلیه عمومی، آموزش قوانین به کودکان، ترویج فرهنگ رانندگی ایمن، همکاری با مسئولین و کاهش سفرهای غیرضروری میتواند کمک شایانی به حل مسئله ترافیک شهری توسط شهروندان باشد.
شهردار خوی گفت: به طور خلاصه بهبود وضعیت ترافیک نیازمند همکاری همهجانبه شهروندان، مسئولین و دستگاههای اجرایی است و با رعایت قوانین، فرهنگسازی و انتخابهای آگاهانه، میتوانیم به شهری با ترافیکی روان و ایمن دست یابیم.
وی با اشاره به حمل و نقل پایدار تشریح کرد: حمل و نقل پایدار به سیستمی گفته میشود که در آن نیازهای حمل و نقل فعلی برای رفع نیازهای موجود راهاندازی میشود و این سیستم نهتنها به کاهش آلودگی هوا و تغییرات آب و هوایی کمک میکند، بلکه باعث بهبود کیفیت زندگی شهروندان، کاهش هزینههای اقتصادی و افزایش بهرهوری نیز میشود.
نصراللهپور موانع بر سر راه انجام پروژههای اصلاح ترافیکی را بیان و گفت: پروژههای اصلاح ترافیکی بهمنظور بهبود جریان ترافیک، کاهش تصادفات و افزایش ایمنی در جادهها اجرا میشوند.
وی بیان کرد: باا ین حال، این پروژهها با موانع مختلفی از جمله کمبود بودجه، عدم هماهنگی بین دستگاههای اجرایی، عادات رانندگی نادرست، مقاومت مردم محلی، پیچیدگی و عدم وجود قوانین و مقررات جامع، افزایش هزینههای ساختوساز از جمله موانعی هستند که جلوی انجام خیلی از پروژههای ترافیکی را در خوی میگیرد.
شهردار خوی با اشاره به اجرای پروژه پیادهراهسازی هسته مرکزی شهر اشاره و افزود: کاهش درآمدهای ناشی از ترافیک به دلیل اجرای پروژههای اصلاح ترافیکی، مانند ایجاد یک پیادهراه میتواند با مخالفت برخی از گروههای ذینفع مواجه شود که البته این موضوع را ما چندی پیش با آن مواجه شدیم و البته با آگاهسازی توانستیم این مشکل را جل کنیم.
گزارش از فاطمه مقدم
انتهای خبر/م