» زن و خانواده »  ترویج ازدواج آسان؛ نیاز امروز جامعه
زن و خانواده - گزارش و تحلیل
حرف رک گزارش می‌دهد؛

 ترویج ازدواج آسان؛ نیاز امروز جامعه

شهریور 10, 1403۱۲:۲۴ ب٫ظ 20

 ایجاد شرایط مناسب برای جوانان به‌منظور ازدواج، تسهیل شرایط مختلف غالب بر این امر الهی و نیز بهره‌گیری از برنامه‌های مختلف در راستای تبلیغ و ترویج امر ازدواج آسان از جمله مهم‌ترین نیازهای جامعه در زمان حاضر است.

به گزارش خبرنگار گروه سیاسی پایگاه خبری تحلیلی «حرف رک»، امر ازدواج که یکی از مؤکدات ادیان الهی در کتب مقدس به شمار می‌رود، در دین اسلام به‌عنوان عالی‌ترین دین نزد خداوند جایگاه والا و اساسی دارد و یکی از اصلی‌ترین دغدغه‌های بزرگان دینی از ابتدا تاکنون بوده است.

 ایجاد شرایط مناسب برای جوانان به‌منظور ازدواج، تسهیل شرایط مختلف غالب بر این امر الهی و نیز بهره‌گیری از برنامه‌های مختلف در راستای تبلیغ و ترویج امر ازدواج آسان از جمله مهم‌ترین نیازهای جامعه در زمان حاضر است که حتی اگر تمام آن را مربوط به مسئولان ندانیم، قسمت اعظم آن در حوزه مسئولیت مسئولان مربوطه و نیز در راستای بسترسازی برای ترغیب خانواده‌ها به‌سوی ازدواج جوانان محسوب می‌شود.

 وظیفه مسئولان در حکومت دینی تأمین شرایط ازدواج آسان است

 نماینده ولی‌فقیه در آذربایجان غربی، در این زمینه معتقد است که زمینه‌سازی برای ازدواج آسان وظیفه اصلی مسئولان در حکومت اسلامی به شمار می‌رود و مسئولان در بخش‌های مختلف باید در این خصوص کمر همت ببندند.

 حجت‌الاسلام‌والمسلمین سید مهدی قریشی، با اشاره به اهمیت موضوع ازدواج در دین اسلام، بیان می‌دارد: ازدواج در دین اسلام مورد تأکید قرار دارد. باید برای فرزندان خود و دیگران امکان ازدواج را فراهیم کنیم.

 وی خاطرنشان می‌کند: دستور الهی است که برای ازدواج افراد مجرد امکان ازدواج فراهم شود و برای ازدواج بندگان صالح تلاش شود.

 امام‌جمعه ارومیه که خود از اساتید دانشگاهی و حاضر در میان قشر جوان دانشجو و طلبه است، البته در این خصوص، می‌گوید: در وهله اول باید والدین به فکر ازدواج فرزندان باشند و به تأخیر نیندازند. این وظیفه پدر و مادر است که امکان ازدواج را فراهم آورد. برخی جوانان از بی‌توجهی والدین رنج می‌برند و از بالارفتن سنشان انتقاد دارند.

 وی وجود چند آیه و نیز روایت از معصومین (ع) را دلیل محکمی بر لزوم توجه به امر ازدواج می‌داند و ابراز می‌کند: در این زمینه باید مسئولان نسبت به تأمین شرایط مناسب اقتصادی تلاش کنند و خانواده‌ها نیز برای سهولت در امر ازدواج اقدامات مربوطه را اعمال دارند تا شاهد تحقق این امر الهی باشیم.

 زندگی ماندگار در گرو ازدواج آسان و سالم است

 در این زمینه، نماینده مردم آذربایجان غربی در مجلس خبرگان رهبری نیز اظهار می‌دارد: متأسفانه امروز شاهد هستیم که برخی خانواده‌ها با تجملات به سمت ازدواج و جشن‌های معمول قدم برمی‌دارند که همین موضوع موجب دلسردی افرادی می‌شود که تمکن مالی را ندارند.

 آیت‌الله سید علی‌اکبر قریشی، با بیان این نکته که زندگی سالم در گرو آغاز درست و اصولی است، عنوان می‌کند: اینکه برخی افراد نسبت به آغاز تجملاتی زندگی اقدام می‌کنند قطعاً موجب بدبینی نسبت به جامعه و نیز زندگی در میان اقشار کم‌درآمد می‌شود که باید در این زمینه هم مسئولان و هم خود خانواده‌ها توجه و برخورد مناسب و مطلوب داشته باشند.

 وی، ازدواج آسان و بدون هزینه‌های اضافی را نیاز تشکیل خانواده سالم دانسته و ابراز می‌کند: شرایط صحیح ازدواج آسان را باید باتدبیر در آیات قرآنی استخراج کرد که موضوع ازدواج حضرت علی (ع) و حضرت زهرا (س) بهترین الگو و نمونه برای این امر است.

 این مفسر قرآن کریم، دعوت خداوند به سمت ازدواج را ناشی از نیاز غریزی بشر می‌داند و می‌گوید: ازدواج بخشی از نیازهای غریزی بشر را تأمین می‌کند و همین امر باعث توجه انسان به سمت خداوند و دوری از هواهای نفسانی می‌شود.

 وی ادامه می‌دهد: اینکه جوان با ازدواج از کشیده‌شدن به سمت هوا و هوس و نیز اعمال خلاف‌شرع و قانون دور می‌شود، خود نشان‌دهنده جایگاه والای امر ازدواج است که همین دلیلی بر لزوم توجه خانواده و مسئولان کشور به موضوع ازدواج آسان است.

 آیت‌الله سید علی‌اکبر قریشی، در خصوص لزوم توجه به وضعیت اقتصادی جامعه برای اصلاح وضعیت ازدواج و زندگی جوانان، می‌گوید: برای داشتن جامعه سالم و عاری از تخلفات باید مسئولان به اصلاح وضعیت اقتصادی و نیز تأمین نیازهای مردم در سطح مناسب تلاش داشته باشند تا شاهد بهبود وضعیت زندگی و تحقق ازدواج سالم، بهنگام و آسان باشیم.

 اشتباهی که برخی در حوزه ازدواج مرتکب می‌شوند

 متأسفانه شاهد بوده‌ایم که برخی افراد در حوزه فرهنگ و اجتماع در جلسات ازدواج آسان با ارائه این توضیحات که باید روابط و آشنایی‌های پیش از ازدواج در جامعه تسهیل شود و جوانان برای داشتن ازدواج راحت نسبت به شناخت همدیگر در محیط‌های عمومی و دانشگاهی اقدام کنند، به آزادی روابط دختران و پسران مجرد در سطح جامعه رأی داده و در تلاش برای عادی جلوه‌دادن این امورات برآمده‌اند.

 حال‌آنکه در جامعه اسلامی احکام و دستورات آشکار و بی‌پرده در خصوص نحوه رفتار زن و مرد نامحرم در محیط‌های مختلف عمومی و خصوصی وجود دارد.

 در این خصوص، نظرات جامعه‌شناسان و کارشناسان ازدواج نیز بر اصل اسلامی تأکید دارد که تسهیلگری مسئولان در راستای داشتن ازدواج آسان و بهنگام مهم‌تر از دیگر مبانی موردتوجه برخی مدیران است و باید در این زمینه تلاش شود تا جوانان نسبت به داشتن زندگی سالم و ازدواج آسان توجیه و ترغیب شوند.

 انتخاب آگاهانه با مبانی اسلامی مدنظر خانواده‌ها و مسئولان باشد

 یکی از کارشناسان مسائل اجتماعی در این زمینه با بیان این نکته که ازدواج باید بر مبنای آگاهی طرفین و با دارابودن آشنایی نسبی همراه باشد، می‌گوید: برگزاری کارگاه‌های آموزشی قبل از ازدواج باید مدنظر مسئولان قرار گیرد و به‌این‌ترتیب زمینه آشنایی زوجین از همدیگر فراهم شود.

 مهدی صادقی با اشاره به لزوم یکسان بودن خانواده‌ها از لحاظ اقتصادی و اجتماعی به‌منظور داشتن زندگی مناسب، ادامه می‌دهد: در صورت بی‌توجهی به این امر نه تنها خانواده مسیر تعالی را طی نمی‌کند؛ بلکه موجب فروپاشی اصلی‌ترین نهاد اجتماعی در اسلام و متزلزل شدن جامعه نیز می‌شود.

 وی با بیان این نکته که بر اساس آیات الهی زن و مرد باید به‌عنوان لباس برای یکدیگر باشند، اظهار می‌کند: پوشاندن عیوب همدیگر و نیز ایجاد زمینه لازم برای داشتن خانواده سالم و آگاه به مسائل جامعه از دلایل این تشبیه است که در جامعه امروزی به موضوع فلسفه تشکیل خانواده تعبیر می‌شود.

این کارشناس مسائل اجتماعی همچنین با بیان اینکه ازدواج آسان به جوانان کمک می‌کند تا با آرامش بیشتری به سمت تشکیل خانواده گام بردارند، تصریح کرد: با ترویج ازدواج آسان، می‌توانیم شاهد جوامعی باشیم که در آن‌ها ازدواج و تشکیل خانواده، به‌عنوان یک امر ساده و درعین‌حال مقدس، ارزشمند و موردتوجه قرار گیرد.

ازدواج آسانی که سخت گرفته شده است

علی‌رغم همه تأکیداتی که بر امر ازدواج شده است، اما امروزه متأسفانه در جامعه ما خانواده‌هایی هستند که ازدواج را بسیار سخت گرفته‌اند و بسیاری از جوانان با چالش‌هایی همچون هزینه‌های بالا، توقعات نامعقول، و فشارهای اجتماعی برای برگزاری مراسمی باشکوه روبرو هستند که این امر می‌تواند مانعی بر سر راه ازدواج آن‌ها باشد.

چشم و هم چشمی و مادیات، بهانه‌های غیرقابل‌توجیه، بدعت‌ها و سنت‌های غلط سبب شده تا این خانواده‌ها به‌جای اینکه در راه گسترش ازدواج گام بردارند؛ بلکه ازدواج را به فراموشی بسپارند و درواقع جنبه‌های نمادین و تشریفاتی ازدواج بر جنبه‌های حقیقی و کارکردی آن غلبه کند.

در این راستا ازدواج آسان، رویکردی است که باهدف کاهش بار مالی و اجتماعی مرتبط با ازدواج، به جوانان کمک می‌کند تا بتوانند بدون دغدغه‌های غیرضروری، زندگی مشترک خود را آغاز کنند.

این رویکرد، تأکید بر اصول و ارزش‌های ساده‌زیستی، صمیمیت و محبت میان زوجین دارد تا بدین‌وسیله، پایه‌های محکمی برای یک زندگی مشترک سالم و پایدار بنا نهاده شود.

ازدواج آسان نه‌تنها برای زوجین جوان بلکه برای کل جامعه مزایای بسیاری داشته و این رویکرد، با ترویج ارزش‌هایی چون مسئولیت‌پذیری، خودکفایی و همدلی، به تقویت پایه‌های اجتماعی کمک می‌کند.

 انتهای خبر/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×