حال و هوای بازار عید؛ شلوغ اما ناراضی
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «حرفرک»، در روزهای پایانی سال، حال و هوای بازار ارومیه رنگ و بوی بهار گرفته و شور و نشاط را در رفت و آمد مردمی که در حال جنب و جوش برای خرید شب عید هستند میتوان دید.
البته نوروز امسال میزبان هلال ماه است امسال بهار طبیعت با بهار دلها یعنی ماه رمضان مصادف شده و با فرا رسیدن این ماه مبارک دلها نیز بهاری شده است، همه مشغول خرید هستند تا به استقبال بهار بروند و مانند هر سال وارد سال جدید شوند.
نوروز امسال میزبان هلال ماه است
نوروز میزبان هلال ماه رمضان است و این تلاقی به بازارها و خیابانها و مغازهها رنگ و بوی دیگری داده است مردم علاوه بر خریدهای عید، کالاهای مورد نیاز ماه رمضان را نیز خریداری میکنند.
اولین مرحله از مهیا شدن برای عید نوروز خانه تکانی است، رسم دیرینه ایرانیان که تمامی نقاط خانه را تمیز میکنند، این روزها وقتی از کوچه پس کوچههای شهر عبور میکنی، مردان و زنانی را میبینی که مشغول تمیز کردن پنجرهها یا شستن فرش هستند و فرا رسیدن ماه رمضان هم مانع این کار نشده است.
خیابانها و معابر هم از این قافله عقب نماندهاند، رنگ آمیزی دیوارها، نردهها و شستشوی خیابانها نیز از دیگر صحنههای آشنای این روزها است و شهر هم نونوار میشود.
قسمت شیرین ماجرا خریدهای عید است، سری به بازار ارومیه میزنم تا وضعیت بازار را جویا شوم؛
اگر چه این روزها نبض قیمتها در بازار تند تند میزند اما شور و شوق مردم برای تهیه وسایل شب عید برای استقبال از نوروز مثالزدنی است.
شمیم نوروز در بازارهای قدیمی ارومیه و فروشگاهها پیچیده و هر کدام از بازارهای بالا و پایین شهر خریداران و مشتریان دم عیدی خود را دارد، جمعیت زیاد نشان از شور و شوق بالا برای خرید عید نوروز را دارد.
وارد بازار که میشوی اولین چیزی که به چشم میخورد بازار ماهی فروشان است، ماهیهای قرمز کوچک، فریاد پسربچههای دستفروش و سبزههای عید در همه جای بازار به چشم میخورد و خبر از نوروز میدهند.
بساط دستفروشان در بازار شب، خیابانها عطایی، امام (ره)، عطایی، صمدزاده شهرک شمالی که در این روزها با حجم زیادی از البسه، پوشاک، مواد خوراکی، آجیل، شکلات، تنقلات و حتی لوازم آرایشی روی زمین پهن میشود در هر مغازه و فروشگاهی که پا بگذاریم، رنگ، مد سال و زیباترین لباس در آویز وجود دارد و خریداران زیادی دور آن جمع شدهاند.
دستفروشان با فریاد رقم کالاهای خود را اعلام میکنند که به نوعی جلب توجه داشته باشند تا شاید فروش بیشتری در این روزهای پایانی سال عاید آنها شود با توجهبهاینکه قیمت اجناس دستفروشان نسبت به مغازهدارن کمتر است بنابراین مشترهای زیادی نیز دارد.
فریادهای بیامان دستفروشان گوش فلک را کر میکرد
فریادهای بیامان دستفروشان، گاهی هم گوشخراش است، چنان فریاد میزنند که صدای آنها گوش فلک را کر میکند همچنین بعضی مواقع این صداها باعث آزار و اذیت رهگذران میشود اما چه باید کرد باید زندگی آنها هم همانطوری که برنامهریزی کردهاند بگذرد.
شاید اینگونه بتوانند فروش بیشتری در این روزها داشته تا بهتر بتوانند زندگی خود را برای عید نوروز تامین کنند.
هر گوشه از بازارهای شهر ارومیه اتفاقی در حال رخ دادن است، خیابان استادان ارومیه سوت و کور است و تعداد خریداران به انگشتان دست هم نمیرسد.
بسیاری از مغازهداران در این منطقه از شهر، از فروش شب عید ناراضیاند، میگویند اصلا فروشی نداشتهایم، انگار نه انگار که عید دارد از راه میرسد، هیچ کس دلخوشی برای این نوروز ندارد، جیبها خالی است مردم همین که بتوانند هزینههای معیشت خود را پرداخت کنند، راضیاند.
در این منطقه افرادی بودند با دستان پُر از خریدهای نوروزی راهی خانه میشوند و از طرفی دیگر، افرادی که پس از چندین ساعت گشتزنی هنوز موفق به خرید نشدهاند.
در شهرک شمالی ارومیه، بازاری به نام شمالی وجود دارد که مملو از جمعیت است، بازار فروش مانتو و لباس زنان چنان گرم است که بسیاری از زنان علاوه بر خرید نوروزی، پوشاک زمستانه خود را به دلیل حراج پایان فصل خرید میکنند.
کنار خانوادهای در شهرک شمالی میروم که در حال خرید، ماهی هستند، در کنارشان ایستاده و گفتگویی با آنان میکنم، پدر خانواده ضمن گلایه از قیمتهای گزاف و سلیقهای بازار عید این چنین میگوید: اجناس متفاوت و زیبا است اما قیمتهای آنان بسیار بالا است.
وی افزود: هر سال گرانی است، اما حقوق و عیدی پایان سال یک تکانی به زندگیها میداد و بازار را هم دستخوش تغییر و تحول میکرد امسال واقعا قدرت خرید ندارم و شرمنده زن و بچهام شدهام.
این شهروند عنوان کرد: امسال برای خودم هیچ چیزی نمیخرم اما برای بچههایم باید خرید بکنم تا در کنار دوستان و هم سن و سالهای خود سرافکنده نشوند.
صدای دستفروشان خستهتر از همیشه است
نکته جالبی که در خریدهای نوروزی در روزهای پایانی سال وجود دارد خستگی بیش از حد دستفروشان به دلیل فریاد زدن برای جلب توجه مردم برای خرید است.
از طرفی دیگر مردم نیز به خاطر تنوع کالاها و قیمت بالای اجناس حق انتخاب و قدرت خرید کمتری دارند؛ بنابراین ساعتها در بازارها، پاساژها و مراکز خرید در جست و جوی مایحتاج خود هستند.
بازار شب عيد همانند سالهای گذشته نیست
کنار دستفروشی میروم و از بازار فروش اجناسش میپرسم، محمد در گفتگو با خبرنگار حرف رک گفت: بازار شب عيد همانند سالهای گذشته نیست.
وی تصریح کرد: کمتر کسی پای بساط دستفروشها توقف میکند، مغازهها که عملا خالی از مشتری است، اگر کسی هم داخل میرود قیمتی میپرسد و بعد پشیمان و دست خالی باز میگردد.
پسر جوانی در حال خرید تیشرت از این دستفروش در خیابان عطایی بود، با صدای دورگه و بلندی که نشان از سن بلوغ او است، در گفتگو با خبرنگار حرف رک گفت: از ۱۲ سالگی روی پای خودم ایستادهام و شاگرد نانوایی هستم دستم به جیب خود میرود.
وی در ادامه بیان کرد: پدرم زمانی که کودک بودیم فوت کرده است و تمام هرج و مخارج زندگی بر عهده خودم است امسال تمامی خریدها و خواستههای مادر و خواهرم را خریده اکنون نیز برای خودم خرید میکنم.
بازار شب عيد از پنجره دید فروشندگان
به مغازهای در بازار بنیهاشم میروم، مسعود یکی از فروشندگان در گفتگو با خبرنگار این رسانه گفت: از صبح تا الان هر مشتری که به مغازه آمده پس از جویا شدن قیمت مغازه را ترک کرده است.
وی تصریح کرد: دیگر فروشندگان نیز همانند بنده، بازارشان سوت و کور است.
این شهروند بیان کرد: بازار مملو از جمعیت است اما تعداد خریداران در روز به انگشتان دست هم نمیرسد.
طرح نظارت بر بازار عید و ماه رمضان در آذربایجانغربی آغاز شده است
طرح با حضور بازرسان اداره کل صنعت، معدن و تجارت، تعزیرات حکومتی، ادارات و نهادهای مرتبط در استان جهت کنترل و نظارت بر وضعیت بازار کالا و خدمات اولویت دار در مراحل تأمین، توزیع، ارائه خدمات و قیمت، با توجه به افزایش تقاضای عمومی در ایام پایانی سال و ماه مبارک رمضان و با هدف ایجاد آرامش در فضای روانی جامعه از ابتدای اسفند آغاز شده و در روزهای اخیر شدت گرفته است.
وی اضافه کرد: با توجه به نزدیک شدن به ایام پایانی سال و افزایش تقاضای مردم برای خرید و انجام سفرهای نوروزی و تقارن آن با ماه مبارک رمضان و افزایش تقاضای کالاهای مورد نیاز این ماه مبارک، اداره کل صنعت، معدن و تجارت استان بنا به دستور سازمان حمایت از حقوق مصرف کنندگان کشور جهت مقابله با روند افزایش تخلفات احتمالی به ویژه تخلف گران فروشی ناشی از افزایش تقاضا برای خرید مایحتاج این ایام، طرح نظارتی ویژه عید نوروز و ماه مبارک رمضان را همزمان با سایر استانها اجرا میکند.
سرتیپی اظهار کرد: گروه کالایی هدف در این طرح شامل پخت و توزیع انواع نان، لبنیات، گوشت قرمز، گوشت مرغ، تخم مرغ، برنج، شکر، روغن نباتی، حبوبات، میوه سیب، پرتقال، پوشاک، کیف و کفش، آجیل و خشکبار، خواربار و شیرینی، روغن موتور، مواد شوینده و تایر خودرو و لوازم یدکی است.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی ادامه داد: همچنین در مدت اجرای طرح ویژه نوروز در حوزه خدمات مراکز و دفاتر شرکتهای مسافرتی زمینی، ریلی، هوایی و دفاتر فروش آنها، حمل و نقل درون شهری و برون شهری، اماکن تفریحی و فرهنگی، سیاحتی و زیارتی، واحدهای اقامتی، غذاخوریها، رستورانهای بین شهری، عملکرد انبارها و سردخانهها، میادین میوه و تره بار، خدمات خشکشویی و قالیشویی مورد بازرسی و نظارت قرار میگیرد.
سرتیپی گفت: نظارت بر مراکز نگهداری کالا شامل سردخانهها، انبارها و بررسی میزان موجودی کالا در این مراکز و همچنین پایش مستمر تولید، توزیع و موجودی کالاهای هدف از طریق سامانه جامع تجارت و رصد گلوگاههای احتمالی تخلفات صنفی جهت جلوگیری از احتکار، عدم عرضه و گران فروشی نیز در این مدت به صورت مستمر انجام خواهد شد.
وی افزود: شهروندان نیز در صورت مشاهده هرگونه تخلف صنفی اعم از احتکار، قاچاق، عدم عرضه محصول، عدم درج قیمت، کم فروشی و نظایر آن از سوی واحدهای صنفی میتوانند موارد را از طریق سامانه شبانه روزی ۱۲۴ ستاد خبری اداره کل صنعت، معدن و تجارت استان آذربایجان غربی با واحد بازرسی در میان بگذارند تا در اسرع وقت مورد بررسی و رسیدگی قرار گیرد.
انتها خبر/