خامفروشی بلای جان معادن آذربایجان غربی است
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «حرف رک»، امروزه معادن و مواد معدنی موجود در کشور به اصلیترین عامل توسعه اقتصادی تبدیل شده که آهن و فولاد نیز از مهمترین مواد معدنی برای توسعه اقتصادی، ثروتآفرینی، اشتغالزایی و افزایش ارزشافزوده است.
آذربایجانغربی از جمله استانهای غنی در حوزه معدنی است؛ اما کمبود واحدهای فرآوری، موجب فروش خام بسیاری از این مواد معدنی میشود.
بیتوجهی به بخش معدن و عدم توجه دولت و مسئولان مربوط به این بخش از جمله مشکلات اساسی معادن آذربایجانغربی به شمار میآید.
بنابراین برای توسعه و رفع محرومیتهای اقتصادی در استان باید نهضت مبارزه با خامفروشی در این آذربایجانغربی راهاندازی شود و تحقق این مسئله همت بالا و تلاش و پشتکار مدیران و حمایت دستگاههای اجرایی از سرمایهگذاران را میطلبد.
بر اساس تعاریف جدید توسعه، منطقهای محروم و کمتر توسعهیافته نامیده میشود که منابع و ظرفیتهای خود را خام میفروشد و به صنایع تبدیلی توجهی ندارد؛ ازاینرو برای توسعه آذربایجانغربی، راهاندازی صنایع تبدیلی و جلوگیری از خامفروشی بهترین راهکار عملیاتی به شمار میرود.
معادن استان قربانی غفلت و کمتوجهی مسئولان قرار گرفته است
ساشا ابراهیمی یکی از مهندسین فعال در حوزه معدن با انتقاد از خامفروشی در حوزه معدن عنوان کرد: خوشبختانه آذربایجانغربی از لحاظ معادن غنی بوده و پس از استانهای کرمان، خراسان رضوی و اصفهان در رتبه چهارم کشور قرار دارد.
وی با اشاره به مشکلات موجود در بخش معادن استان اظهار کرد: متأسفانه از سالیان گذشته خامفروشی در معادن وجود داشته و ارزشافزوده آن نیز ناچیز است که برای حل این مشکلات اقدامات لازم انجام میشود.
ابراهیمی افزود: معادن آذربایجانغربی از ظرفیت بسیار بالایی در اشتغالزایی دارد که متأسفانه این ثروت عظیم خدادادی قربانی غفلت و کمتوجهی و نیز عدم همکاری برخی دستگاههای اجرایی در ایجاد زیرساختهای توسعه معادن استان شده و هم اکنون محرومیت و تاراج این گنج عظیم سهم این منطقه شده است.
وی گفت: همچنین معادت موجود در این استان، میتواند ارزآوری خوبی برای کشومان از طریق صادرات داشته باشد، امیدوارم با برنامهریزی مناسب مشکلات و معضلات در این زمینه مرتفع شود.
فرآوری رکن اصلی توسعه بخش معدن است
محمدصادق معتمدیان در گفتگو با خبرنگار حرف رک افزود: خامفروشی یکی از مباحث جدی در عقبماندگی بخش معدن بوده و فرآوری محصولات در داخل آذربایجان غربی در دستور کار قرار گرفته و بادقت مورد سنجش و پایش قرار گیرد.
وی همچنین خاطرنشان کرد: فرآوری محصولات و استخراجهای معدنی میتواند ضمن ایجاد شغل بیشتر، زمینه ارتقای سطح سرمایهگذاری و کمک به مردم منطقه را فراهم سازد.
استاندار آذربایجانغربی با بیان اینکه پیشران توسعه استان بخش معدن در نظر گرفته شده، افزود: با تکمیل اطلاعات سرمایهگذاری گروه معادن آذربایجان غربی، میتوان در خصوص جذب سرمایهگذار و توسعه معادن با شتاب بیشتری گام برداشت.
معتمدیان به جایگاه ویژه آذربایجان غربی در حوزه معادن نیز اشاره کرده و یادآور شد: بخش قابلتوجهی از تولیدات معادن استان به شکل سنگی بوده و حدود پنج درصد آن فرآوری میشود و این نشان از خروج بیوقفه سرمایه از آذربایجان غربی دارد.
وی در ادامه با تأکید بر رفع موانع فرآوری محصولات معدنی، افزود: در صورت فرآوری داخلی و با استفاده از تردد ریلی تا شهر مرسین ترکیه، میتوان محصولات فرآوری شده را باارزش افزوده بالاتری راهی اروپا کرد.
استاندار آذربایجانغربی به تسریع اقدامات حوزه زمینشناسی معادن در استان نیز اشاره کرده و اظهار داشت: شرکتهایی که در حوزه معادن سودی برای آذربایجان غربی و مردم ندارند، در صورت عدم توسعه و بلاتکلیفی، تعیین تکلیف شوند.
معتمدیان همچنین اضافه کرد: مواد معدنی پتاس، منیزیم و املاح معدنی مهم با قرارگرفتن در اولویتهای مجموعه صنعت و معدن، زمینه توسعه این حوزه را فراهم سازد.
وی در پایان با تأکید بر ضرورت توجه به میزان اشتغال در حوزه معدن، گفت: با تعیین آمار دقیق و بهروز سهم اشتغال معدن در آذربایجان غربی، اقدامات لازم برای بهبود روزافزون این شاخصها اجرایی شود.
انتهای خبر/