» اجتماعی » آیا دانش‌آموزان بوکانی ریه ندارند؟
بوکان
اجتماعی - اخبار استان - بوکان - گزارش و تحلیل

آیا دانش‌آموزان بوکانی ریه ندارند؟

آذر ۲۲, ۱۴۰۳۸:۰۰ ق٫ظ 00

دوگانگی در اعلام تعطیلی مدارس به علت افزایش آلاینده‌ها در شهرستان‌ها و بوکان توسط مسئولان استان این دغدغه را ایجاد کرده که کودکان این شهر ریه ندارند.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «حرف رک» طی چند روز گذشته و با ساکن شدن هوای سرد در منطقه شاهد افزایش آلایندگی هوا در بوکان و چندین شهر دیگر آذربایجان غربی هستیم.

تا جای که بر اساس داده‌های موجود ایستگاه‌های هواشناسی در سطح جنوب استان میزان غلظت این آلاینده‌ها با عبور از وضعیت هشدار به کلمه ناسالم را برای گروه‌های حساس را جلو خود می‌بیند.

طی چند روز گذشته و بر اساس داده‌های ارسالی از ایستگاه‌های سنجش آلاینده‌ها، کارگروه تشخیص آلودگی هوا در آذربایجان غربی مدارس چند شهر جنوب استان از جمله شاهین‌دژ، اشنویه، میاندوآب و مهاباد را تعطیل کرد، اما خبری از بوکان در این فهرست نبود.

این حالی است که طی چند روز گذشته آلودگی هوای شهر بوکان به مرز هشدار رسیده! ولی در کمال تعجب شاهد هستیم مسئولان استانی اعتقادی به تعطیلی مدارس در این شهر نداشته و ندارند.

از طرف دیگر تعطیل‌نشدن مدارس و مستثنی نشدن دانش‌آموزان بوکانی به‌ویژه پیش‌دبستانی‌ها و ابتدایی‌ها و حضوری شدن کلاس‌ها گلایه این دانش‌آموزان و خانواده‌های آنها را به همراه داشته است.

بچه‌های بوکان ریه ندارند؟

 

یکی از والدین دانش‌آموزان بوکانی دراین‌خصوص به خبرنگار ما گفت: مگر بچه‌های بوکان ریه ندارند که باید در این وضعیت اسفار آلودگی هوا به مدرسه بروند.

عرفان محمدیان افزود: متأسفانه بر اثر همین وضعیت هوایی چندین دانش‌آموز به‌شدت دچار مریضی شدند و ما این مهم را به مدیران آموزش‌وپرورش هم اطلاع داده‌ایم؛ ولی انگار کسی دلش به حال سلامتی بچه‌های بوکان نمی‌سوزد.

وی بیان کرد: ظاهراً مسئولان فکر می‌کنند دانش‌آموزان بوکانی آبشش دارند! که در این شرایط هشدار آلودگی هوا باید به مدرسه بروند.

این گلایه‌ها در حالی صورت می‌گیرد که اداره محیط‌زیست بوکان در چند روز گذشته و طی اطلاعیه‌ای‌های مختلفی هوای شهر را ناسالم اعلام کرده است.

لزوم آموزش مجازی در بوکان

یکی دیگر از شهروندان بوکانی در گفتگو با خبرنگار ما با انتقاد از تصمیمات مدیران متولی در حوزه زیست‌محیطی گفت: تصور کنید هوایی که نفس می‌کشیم، به‌جای اکسیژن، مملو از ذرات سمی باشد، این تصور، امروز برای شهروندان ما واقعیتی تلخ است که نیاز به توجه فوری دارد.

شوانه حسینی افزود: در دنیایی که با یک کلیک می‌توان به هر جای دنیا سفر کرد، آیا نمی‌توانیم کلاس‌های درس را موقتاً به فضای مجازی منتقل کنیم؟ آموزش آنلاین، راه‌حلی هوشمندانه است که هم علم را زنده نگه می‌دارد و هم از سلامت دانش‌آموزان محافظت می‌کند.

وی عنوان کرد: شاید باورتان نشود، اما کودکان هفت‌ساله هم می‌دانند این هوا برای تنفس مناسب نیست، آنها با زبان ساده می‌پرسند: چرا باید در این هوا به مدرسه برویم؟

حسینی تصریح کرد: از مسئولان عزیز تقاضا داریم، نگاهی انسانی و عمیق به این موضوع داشته باشند، تعطیلی موقت مدارس، نشانه ضعف نیست، بلکه نشان‌دهنده درایت و مسئولیت‌پذیری است.

این شهروند بوکانی ادامه داد: ما منتظریم که مدیران تصمیمی که نشان دهد سلامت شهروندان برایشان مهم‌تر از چند روز کلاس درس است را بگیرند.

 

 

در همین راستا مدیر شبکه بهداشت و درمان بوکان نیز در گفتگو با خبرنگار ما ضمن هشدار نسبت به وضعیت فعلی آلاینده‌ها در هوای این شهر به گروه‌های حساس گفت: نظر به اعلام اداره محیط‌زیست شهرستان در خصوص ناسالم بودن شاخص آلودگی هوا برای تمام گروه‌ها جهت کاهش اثرات آلودگی هوا بر شهروندان بهتر است با توجه‌ به اینکه وضعیت هوا برای گروه‌های حساس مانند بیماران قلبی و ریوی سالمندان و کودکان و خانم‌های باردار ناسالم تلقی می‌شود به این افراد توصیه می‌‌شود از حضور در هوای آزاد پرهیز کنند.

علی حسین‌زاده افزود: استفاده از مواد غذایی مناسب از قبیل میوه و سبزیجات تازه، شیر کم‌چرب، نوشیدن آب و مواد مغذی را در برنامه تغذیه‌ای خود قرار دهند.

وی تصریح کرد: جهت کاهش اثرات ناشی از آلاینده‌های هوا بر سلامت جامعه و حفظ سلامتی شهروندان گرامی، موارد ذیل توصیه می‌شود، خودداری از خروج غیرضروری از منزل تاحدامکان، پرهیز از مصرف سیگار، قلیان و غذاهای چرب و شیرین، پرهیز از پیاده‌روی در پارک‌ها، مراقبت بیشتر از کودکان، سالمندان و بیماران قلبی ریوی، نوشیدن زیاد آب و مایعات.

مدیر شبکه بهداشت و درمان بوکان بیان کرد: همشهریان از ترددهای غیرضروری و ورزش‌های سنگین در فضای آزاد خصوصاً صبحگاهی اجتناب و شاغلین محترم از قبیل کارگران شهرداری و راهنمایی‌ورانندگی به اقتضای شغل مجبور به حضور در فضای آزاد هستند از ماسک مناسب استفاده کنند.

هر چند بنا به گفته مدیران متولی در آموزش‌وپرورش و همچنین اداره محیط‌زیست طی چند روز گذشته به‌صورت متناوب آمار و داده‌های ایستگاه سنجش آلودگی هوای بوکان برای تصمیم‌گیری به استان ارسال شده ولی متأسفانه تا کنون در خصوص این شهرستان تصمیم‌گیری خاصی صورت نگرفته است.

جدای از مدیران حوزه سلامت کارشناسان حوزه زیست‌محیطی نیز طی روزهای گذشته با هشدار نسبت به وضعیت موجود آلاینده‌های موجود در هوای بوکان به اظهارنظر پرداختند.

 وارونگی هوا تشدید کننده  آلودگی هوا

حسن کاکه مدی از کارشناسان زیست‌محیطی و عضو هیئت‌علمی دانشگاه‌های بوکان در همین رابطه و در گفتگو با خبرنگار ما گفت: پدیده وارونگی دمایی یا وارونگی هوا که این روزها گریبان‌گیر هوای تعدادی از شهرهای استان و کشورمان شده است، یکی از عوامل تشدیدکننده آلودگی هوا است.

وی ادامه داد: وارونگی دمایی به‌عنوان یکی از عوامل آلودگی هوا معمولاً اواخر پاییز و با شروع فصل زمستان رخ می‌دهد که در آن برعکس حالت طبیعی، با افزایش ارتفاع از سطح زمین به‌جای کاهش دما، دمای هوا افزایش‌یافته و یک‌لایه هوای گرم، بالای هوای سرد مجاور سطح زمین قرار گرفته و آلاینده‌ها در لایه مجاور زمین محبوس و غلظتشان به‌شدت افزایش پیدا می‌کند.

این استاد دانشگاه بیان کرد: اگرچه این پدیده وارونگی یک خصیصه اقلیمی است و به دلایلی همچون کوتاه‌بودن طول روز و وجود سرمای تابشی شبانه، هوای سرد بدون باد و پایداری هوا شکل‌گرفته و نمی‌توان مدل وقوع کلی آن را متوقف کرد، اما می‌توان با راهکارهایی افزایش غلظت آلاینده‌ها را قبل از اینکه به مرز هشدار برای سلامتی انسان و محیط‌زیست برسند را کاهش داد.

کاکه مدی تصریح کرد: در این راستا، یکی از ابزارهای کلیدی جهت آگاهی از کیفیت هوا، شاخص کیفیت هوا (AQI) است که نشان‌دهنده وضعیت کیفی هوا بر جامعه تحت‌تأثیر بوده و برای پنج آلاینده اصلی، یعنی ذرات معلق، دی‌اکسید نیتروژن، گاز ازن، منوکسید کربن و دی‌اکسید گوگرد محاسبه و به‌صورت میانگین ساعتی یا هشت‌ساعته یا شبانه‌روزی توسط ایستگاه‌های سنجش هر شهر ثبت و در پایگاه اینترنتی سازمان حفاظت محیط‌زیست (سامانه پایش کیفی هوای کشور) نمایش داده می‌شود.

این کارشناس حوزه زیست‌محیطی بیان کرد: مبنای تصمیمات کارگروه اضطرار آلودگی هوای استان‌ها در زمینه تصمیماتی همچو تعطیلی مدارس و نهادهای دولتی و سایر اقدامات کنترلی در راستای کاهش آلودگی هوا قرار خواهد گرفت .

حسن کاکه مدی افزود: لازم ذکر است، بر اساس آیین‌نامه اجرایی ماده سه قانون هوای پاک مصوب مرداد ۱۳۹۶ در مواقع اضطرار آلودگی هوا یعنی در مواقعی که استمرار پایداری جوی (بر اساس اعلام سازمان هواشناسی) یا افزایش میزان غلظت آلاینده‌ها بر اساس اعلام وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با همکاری محیط‌زیست، در کوتاه‌مدت سلامت انسان را دچار مخاطره جدی کند کارگروهی با ترکیب ادارات ذی‌ربط حسب مورد، در جلسه کارگروه اضطرار آلودگی هوای استان، با دریافت اطلاعات شاخص کیفیت هوا از مناطق، تصمیمات لازمه را اتخاذ می‌کنند.

بر اساس پیام‌های متعدد پخش شده در فضای مجازی بیشتر مردم بوکان از عدم ورود جدی اداره محیط‌زیست و خرابی دستگاه‌های سنجش آلاینده‌ها در لین شهر گلایه دارند.

در همین راستا رئیس اداره محیط‌زیست بوکان در گفتگو با خبرنگار ما ضمن رد خرابی دستگاه‌های سنجش آلاینده هوا در این شهر به خبرنگار ما گفت: سیستم سنجش هوای بوکان به‌روز و سالم است

رحیم عبدلکریمی افزود: بر اساس تحلیل و بررسی کیفیّت آلاینده‌ها، هوای بوکان در حال حاضر نیز برای تمام گروه‌ها «ناسالم» است.

وی بیان کرد: لذا از عموم شهروندان به‌ویژه گروه‌های حساس درخواست می‌شود در حال حاضر برای حفظ سلامت خود، از تردد غیرضروری در هوای آزاد خودداری کنند.

عبدالکریمی تصریح کرد: این اداره تمام تلاش خود را در راستای حفاظت از سلامت همشهریان گرامی بکار خواهد گرفت و در این راستا مستندات و ادله موجود برای تصمیم‌گیری در مورد تعطیلی مدارس به کارگروه استانی اضطرار آلودگی هوا ارسال شده است.

وی در پایان خاطرنشان کرد: به اطلاع می‌رسانیم سیستم سنجش هوای بوکان به‌روز و سالم بوده و میزان آلایندگی هوا به‌دقت رصد و بررسی می‌شود.

همچنین فرماندار بوکان به دنبال درخواست والدین دانش‌آموزان برای ورود به موضوع تعطیلی مدارس به خبرنگار ما گفت: مکرراً دغدغه شهروندان گرامی شهرستان بوکان از بابت وضعیت آلایندگی هوا را به مرجع تصمیم‌گیری و کارگروه استانی هوای پاک منتقل نموده‌ایم و ازآنجایی‌که فرزندان خودمان هم در همین شرایط به مدرسه مراجعه می‌کنند نگرانی شهروندان گرامی قابل‌درک می‌باشد.

خشایار صنعتی افزود: لذا از نخستین ساعات شروع این پدیده جوی نیز به‌صورت مستمر وضعیت هوای بوکان را رصد نموده‌ایم و شخصاً درخواست تشکیل جلسه هوای پاک و واکنش محیط‌زیست شدم.

وی بیان کرد: استناد کارگروه استانی شاخص 2.5 pm است و دستگاه‌های سنجش در بوکان شاخص 10 pm را نشان می‌دهند.

فرماندار بوکان خاطرنشان کرد: براین‌اساس با پیگیری از مسئولین تصمیم‌گیرنده استان و کارگروه کشوری مشمول تعطیلی تشخیص داده نشدیم.

بی تردید بچه‌ها، دانش‌آموزان و گروه‌های حساس ساکن بوکان نیز همانند دیگر هموطنان در اقصی نقاط استان هم ریه دارند و هم در صورت قرارگرفتن در معرض آلاینده‌های موجود در هوای بوکان مریض خواهند شد، پس امید می رود کارگروه استانی تنها ارومیه و چند سه‌ر دیگر را نبیند و به سومین و یکی لز صنعتی ترین شعرهای آذربایجان‌غربی یعنی بوکان هم نیم نگاهی داشته باشد.

انتهای خبر/ و

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×