مهار مهاجرت روستایی در گرو توسعه امکانات
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «حرفرک»، در سالهای اخیر، مهاجرت روستائیان به دلیل برخی کمبودها از جمله عدم توانایی در مقاومسازی خانههای مسکونی، نبود آبشرب و آب کشاورزی به شهرها به یکی از چالشهای جدی جوامع ما تبدیل شده است.
مهاجرت مردم روستاها، به شهرها باعث خالی شدن روستاها از سکنه و تضعیف قدرت مولد بودن آنها شده و در نتیجه باعث آسیبهای جدی از جمله بیکاری افراد در شهرها میشود.
بیشتر روستائیان بعد از مهاجرت به شهرها، به دلیل نبود کار بیکار شده و با مشکل جدی معیشت مواجه میشوند و از سوی دیگر با افزایش مهاجرت روستائیان به شهرها حاشیهنشینی افزایش یافته و مشکلات اجتماعی، اقتصادی را نیز به دنبال دارد.
با توجه به اینکه شغل بیشتر نیروهای جوان در روستاها کشاورزی و دامپروری است با مهاجرت آنان به شهرها، میزان تولید محصولات کشاورزی کاهش یافته و شهرها با سیل عظیمی از مهاجران روبه رو میشوند.
از سوی دیگر با مهاجرت روستائیان به شهرها، روستاها خالی از سکنه شده و چون شهر با خیل عظیمی از مردم روبرو میشود، مراکز بهداشتی، آموزشی، مسکن و غیره ظرفیت پذیرش این همه جمعیت را نداشته و در نتیجه با مشکل جدی نبود رفاه نیز مواجه میشوند.
ایجاد شغل پایدار در روستاها باید در اولویت مسئولان باشد
در این میان باید توجه داشت که روستاها به عنوان بستر اصلی تولید و اقتصاد، نمیتوانند اینچنین مورد بیتوجهی قرار بگیرند بنابراین، رفاه، آسایش و ایجاد شغل پایدار در روستاها باید از اولویتهای دولت و مسئولان باشد.
بنابراین اگر روستاها به عنوان محیطی جذاب برای زندگی و کار برای مردم تبدیل شود تا حدودی میتوان مانع مهاجرت روستائیان به شهرها شد که این امر نیازمند ارائه فرصتهای شغلی پایدار، ارائه خدمات اجتماعی و بهداشتی و ارتقاء زیرساختها متناسب با نیازهای جامعه روستایی است.
نبود رفاه در روستاها عامل اصلی مهاجرت روستائیان است
محسن میرزاپور یک از مهاجران روستایی که اکنون ساکن منطقه علیآباد ارومیه است در گفتگو با خبرنگار حرف رک، از نبود امکانات رفاهی در روستاها گلایه کرد و گفت: دو سال پیش خانهای که ما در آن زندگی میکردیم از مقاومت کافی برخوردار نبود.
وی تصریح کرد: سال گذشته وام مقامسازی خانههای روستایی ۲۰۰ میلیون تومان بود و با افزایش قیمت مصالح ساختمانی این میزان از تسهیلات ارائه شده تنها صرف آواربرداری میشد و همچنین هزینه حملونقل مصالح ساختمانی در روستاها بیشتر از شهرها است و این موضوع قیمت ساختوساز نهایی را افزایش میدهد.
میرزاپور تصریح کرد: همچنین با توجه به اینکه مردم روستاها از قشرهای محروم جامعه هستند و شغل بیشتر آنان کشاورزی و دامپروری است، توانایی افزایش این رقم را ندارند.
وی عنوان کرد: از سوی دیگر شرایطی که در بازپرداخت وام وجود دارد اجازه استقبال چندانی را به روستاییان در مناطق محروم نمیدهد البته نباید اقدامات مسئولان و بنیاد مسکن را در این زمینه نادیده گرفت.
میرزاپور با بیان اینکه، توسعه روستاها نیازمند توجه به جنبههای فرهنگی و اجتماعی است، گفت: اگر فرهنگ کارآفرینی و کسبوکارهای محلی ترویج نشود، سطح آگاهی و آموزش جمعیت روستایی در زمینههای بهداشت ارتقا نیابد و مساکن روستاها مقاومسازی نشود، روستاهای استان همچنان در معرض آسیبهای جبرانناپذیر باقی میماند.
مقاومسازی خانههای روستای باید در اولویت مسئولان قرار بگیرد
مرتضی محمدی ساکنان یکی از روستاها در جنوب استان، در خصوص مهاجرت روستائیان به شهرها به خبرنگار حرف رک، گفت: نبود آب برای کشاورزی باعث افزایش مهاجرت روستائیان به شهرها شده است باید توجه داشت که توسعه روستاها توسط مسئولان نه تنها امری اقتصادی است، بلکه به عنوان یک فرصت برای حفظ فرهنگ و هویت محلی نیز بسیار مهم است و باید در اولویت مسئولان قرار بگیرد.
وی با بیان اینکه در توسعه روستاها باید به تمامی ابعاد توسعه، از جمله موضوعات اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و بهداشتی و اقتصاد توجه داشت؛ عنوان کرد: روستاها به عنوان بخش مهمی از زندگی مردم در هر کشور، همواره مورد توجه ویژهای قرار گرفتهاند. اما یکی از چالشهای بزرگی که روستائیان با آن روبهرو هستند، عدم مقاومت ساختمانهای روستایی در برابر زلزله و حوادث طبیعی است که این مسئله میتواند عواقب جبرانناپذیری برای افراد و جوامع روستایی داشته باشد. بنابراین، مقاومسازی خانههای روستایی باید در اولویتهای مسئولان و مردم قرار بگیرد.
محمدی عنوان کرد: مقاومسازی خانههای روستایی نه تنها به جلوگیری از خسارات و آسیبهای زلزله کمک میکند، بلکه میتواند از مهاجرت ناشی از این حوادث و تضعیف جوامع روستایی جلوگیری کند، این اقدامات نه تنها به ایجاد زندگی امنتر در روستاها کمک میکند، بلکه به توسعه پایدار و پایداری جامعه روستایی نیز کمک خواهد کرد.
وی بیان کرد: دولت و مسئولان میتوانند با ارائه تسهیلات مالی با سود کم و وامهای بازپرداختی با شرایط مقرون به صرفه، مردم را در انجام اقدامات مقاومسازی خانههای خود یاری کنند.
محمدی بیان کرد: همچنین لازم است قوانین مربوط به ایمنی و مقاومسازی ساختمانها به دقت اجرا شود و نظارت منظم بر ساخت و سازها صورت گیرد تا از کیفیت اجرای آنها اطمینان حاصل شود.
تاکید استاندار آذربایجانغربی بر توسعه خانههای روستایی و مقاومسازی روستاها
محمدصادق معتمدیان استاندار آذربایجانغربی در این خصوص با تاکید بر توسعه خانههای روستایی و مقاومسازی روستاها، گفت: برای شروع، لازم است وضعیت ساختمانهای روستایی ارزیابی شود. بررسی ساختمانها از نظر سن، جنس ساخت و استفاده از مصالح ساختمانی میتواند به شناسایی نقاط ضعف و نیازهای مقاومسازی کمک کند.
وی با اشاره به افزایش ۱۰ درصد مقاومسازی منازل مسکونی بهویژه در روستاهای آذربایجانغربی اظهار کرد: امیدواریم در برنامه سه چهار ساله بتوانیم در مناطق آسیبپذیر، مقاومسازی خوبی انجام دهیم و با ساخت مسکن روستائیان از مهاجرت آنها به شهرها جلوگیری میکنیم.
استاندار اذربایجانغربی بیان کرد: ساخت مسکن در روستاها هم بار شهرها را کم میکند و هم از مهاجرت روستاییان به شهرها جلوگیری میکند بنابراین باید با اجرای طرحهای هادی، تامین رفاه و مقامسازی ساختمانهای روستایی مانع مهاجرت آنان به شهرها شویم.
معتمدیان با بیان اینکه حوزه کار بنیاد مسکن انقلاب اسلامی بیشتر با محرومان و روستاها بوده و کار بسیار ارزشمندی است، افزود: طرحهای مقاومسازی باید با توجه به شرایط محلی و نیازهای ویژه هر منطقه طراحی شود.
۱۷ هزار و ۵۰۰ واحد مسکن روستایی در استان مقاومسازی میشود
علیرضا مقدم مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی آذربایجانغربی با بیان اینکه، در سال جاری ۱۷ هزار و ۵۰۰ واحد مسکن روستایی در استان مقاومسازی میشود، اظهار کرد: از ابتدای سال جاری، تاکنون مقاومسازی پنج هزار و ۵۰۰ واحد آغاز شده است.
وی ضمن درخواست از مردم برای مقاومسازی واحدهای مسکن روستایی خود تصریح کرد: برخی از روستائیان از لحاظ شرعی دریافت وام مسکن با سود پنج درصد را حرام دانسته و اقدام به دریافت تسهیلات برای مقامسازی ساختمانهای خود نمیکنند.
مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی آذربایجانغربی تاکید کرد: مردم ساکن در روستاها بهخصوص روستاهای جنوب استان برای دریافت تسهیلات ۳۵۰ میلیون تومانی به بنیاد مسکن مراجعه کنند.
وی بیان کرد: توسعه روستایی یکی از اهداف و نیازهای تمام جوامع است، در این راستا طرحهای روستایی بهخصوص مقاومسازی خانههای روستائیان در دستور کار بنیاد قرار دارد، که علاوه بر مقاومسازی ساختمانها، بهسازی زیرساختهای روستایی نیز اهمیت دارد و این شامل بخشهای مختلف مانند جادهها، آبیاری، برقرسانی و ارتباطات است که در صورت تضعیف، موجب افزایش خطرات حوادث طبیعی میشوند.
مقدم با بیان اینکه تاکنون ۷۸ درصد روستاها با حدود ٢٠٠ هزار سند روستایی صادر شده است، گفت: در سالهای اخیر، با توجه به رخداد زلزلهها و حوادث طبیعی دیگر، مسئله مقاومسازی خانههای روستایی به عنوان یک اولویت مهم برای مسئولان به شمار میآید. این اقدامات نه تنها به حفظ زندگی و امنیت جامعه محلی کمک میکنند، بلکه از مهاجرت غیرمنطقی روستاییان به شهرها نیز جلوگیری میکنند.
وی بیان کرد: متاسفانه میانگین مقاومسازی مسکن روستایی در آذربایجانغربی ۳۴ درصد است و در صورت اتفاق ناخوشایند زلزله شاهد خسارت جبرانناپذیری در جنوب استان خواهیم شد.