» اجتماعی » بزرگ‌ترین منطقه آزاد خاورمیانه اینترنت پرسرعت ندارد
اجتماعی - اخبار استان - گزارش و تحلیل
گزارش اختصاصی حرف رک؛

بزرگ‌ترین منطقه آزاد خاورمیانه اینترنت پرسرعت ندارد

مرداد ۱۸, ۱۴۰۳۰:۳۰ ق٫ظ 70

منطقه آزاد ماکو با اینکه عنوان بزرگ‌ترین منطقه آزاد تجاری خاورمیانه را یدک می‌کشد، اما هنوز در بسیاری از نقاط آن دسترسی به اینترنت پرسرعت یک رویای دست نیافتنی است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «حرف رک»، ماکو مرکز بزرگ‌ترین منطقه آزاد خاورمیانه، منطقه آزاد ماکو، است که این منطقه آزاد شامل سه شهرستان ماکو، پلدشت و شوط بوده و در مساحتی به وسعت ۳۸۶ هزار هکتار قرار دارد. این وسعت عظیم نشان‌دهنده اهمیت بالای این منطقه در جذب سرمایه‌گذاری و توسعه اقتصادی است.

منطقه آزاد ماکو شامل سه شهرستان، 6 شهر، 6 بخش، ۱۳ دهستان و ۲۶۱ روستای دارای سکنه است که از این تعداد ۱۲۱ روستا متعلق به شهرستان ماکو است و این تنوع و گستردگی نشان‌دهنده پتانسیل بالای منطقه برای توسعه زیرساخت‌ها و خدمات است.

متأسفانه، با وجود اینکه شهرستان ماکو مرکز منطقه آزاد ماکو است، ضریب نفوذ اینترنت در این شهر تنها ۵۵ درصد است و بسیاری از روستاها از آنتن‌دهی اینترنت محروم هستند این مسئله باعث نارضایتی شدید اهالی ماکو شده چرا که عدم دسترسی به اینترنت با کیفیت تأثیر منفی در زندگی و فعالیت روزانه مردم داشته دارد.

علی‌رغم برچیده‌شدن مدارس کانکسی در مناطق روستایی ماکو، دانش‌آموزان این مناطق هنوز دسترسی مناسبی به اینترنت ندارند که این کمبود زیرساخت‌های ارتباطی، فرآیند آموزش و یادگیری را برای دانش‌آموزان دشوار کرده است.

به دلیل کوهستانی بودن ماکو و قرارگیری روستاها در بین کوه‌ها، علی‌رغم تلاش‌های شرکت مخابرات، تنها خطوط تلفن روستایی در برخی مناطق وجود دارد با این حال، ضریب نفوذ اینترنت در این منطقه تنها ۵۵ درصد است و حتی اپراتورهای تلفن همراه در برخی مناطق تنها از طریق شبکه «IR70» و یا رومینگ بین‌الملل تماس برقرار می‌کنند این در حالی است که انتظار می‌رود مرکز بزرگ‌ترین منطقه آزاد خاورمیانه از زیرساخت‌های ارتباطی مناسب‌تری برخوردار باشد.

روستائیان این منطقه نگران کاهش دسترسی به اینترنت پرسرعت هستند این نگرانی‌ها نشان‌دهنده اهمیت بالای اینترنت در زندگی روزمره و تاثیر آن بر فعالیت‌های اقتصادی و اجتماعی روستائیان است.

طبق آمار موجود، وضعیت پوشش اینترنت در مناطق روستایی ماکو ناپایدار است و با مشکلات متعددی مواجه است که این امر به ویژه در مناطق نزدیک مرز که تماس‌ها مشمول رومینگ می‌شود و پیام‌هایی از اپراتورهای شبکه تلفن همراه مبنی بر ورود به کشور ترکیه دریافت می‌شود، بیشتر به چشم می‌آید این مسئله مشکلات و هزینه‌های اضافی برای ساکنان ایجاد کرده است.

مشکلات ارتباطی مرزی ماکو؛ وابستگی به اینترنت ترکیه

رضا ابراهیم‌زاده، یکی از شهروندان ماکو که در بازرگان مشغول به کار است، در گفتگو با خبرنگار حرف رُک اظهار داشت: در زمان تصدی فرماندار قبلی، قرار بر این بود که با نصب دکل مخابراتی در نقطه صفر مرزی و در کنار گمرک بازرگان، ارتباطات تلفن همراه در این منطقه تقویت شود اما تا این لحظه، هیچ اقدامی در این زمینه صورت نگرفته است این تأخیر در اجرای پروژه‌های زیرساختی، ناامیدی و نگرانی‌های بیشتری را برای ساکنان به همراه داشته است.

ابراهیم‌زاده افزود: در نقطه صفر مرزی و یا در درب ورودی گمرک، با ناپایداری اینترنت مواجه هستیم و روزانه چندین بار مجبور به تنظیم دستی اپراتورهای شبکه تلفن همراه خود هستیم، این مسئله هزینه‌های مازاد رومینگ را برای ما به همراه دارد و تأثیر منفی بر کسب‌وکارها و فعالیت‌های اقتصادی منطقه داشته است که برخلاف اهداف ایجاد منطقه آزاد برای تسهیل تجارت و ارتقاء کیفیت زندگی مردم این منطقه دارد.

وی تصریح کرد: به محض عبور از مرز، اپراتورهای ایرانی تلفن همراه آنتن نمی‌دهند و مجبور به استفاده از اپراتورهای ترکیه هستیم بنابراین، بیشتر صراف‌ها، شرکت‌های حمل‌ونقل و شرکت‌های ترخیص از سیم‌کارت ترک‌سل استفاده می‌کنند که سرعت اینترنت بالایی دارد این امر باعث ایجاد وابستگی و علاقه مصرف کنندگان ایرانی به اپراتورهای خارجی شده و برطرف نشدن این نقص زیرساختی در شبکه ارتباطات این منطقه در دراز مدت اثرات منفی جبران ناپذیری خواهد داشت.

 زیرساخت ضعیف اینترنت، مانع توسعه قره خاچ

محمد ولی‌زاده، یکی از اهالی روستای قره خاچ ماکو، در گفتگو با خبرنگار حرف رُک گفت: روستای قره خاچ، که به عنوان روستای گردشگری در منطقه آزاد ماکو شناخته می‌شود، فاقد اینترنت است این روستا با داشتن طبیعت بکر و زیبا، سالانه پذیرای تعداد زیادی گردشگر ایرانی و خارجی است نبود اینترنت، تأثیر منفی بر تجربه گردشگران و توسعه صنعت گردشگری منطقه دارد.

وی تصریح کرد: ارتفاعات مسیر روستای قره خاچ تا سد بارون دارای طبیعت بکر و زیبایی است که در فصل سرما با بارش برف میزبان علاقه‌مندان به رشته‌های ورزشی زمستانی می‌باشد همچنین پیست اسکی و تله‌کابین ماکو در این منطقه در حال احداث است، اجرای این پروژه‌ها نشان‌ می‌دهد که اینجا پتانسیل‌های بالایی برای توسعه گردشگری به‌ویژه ورزش‌های زمستانی دارد.

ولی‌زاده خاطرنشان کرد: منظره زیبای کوه‌های آرارات از بالای ارتفاعات قره خاچ به زیبایی این مکان می‌افزاید اما متأسفانه این روستا فاقد اینترنت است این کمبود زیرساخت‌های ارتباطی، مانع از جذب بیشتر گردشگران و توسعه پایدار منطقه می‌شود.

وی اظهار داشت: نبود اینترنت در این روستای گردشگری و ارتفاعات اطراف آن، موجب شده است تا گردشگرانی که در شغل خود نیاز به اینترنت دارند، بیش از یک یا دو روز در این روستا اقامت نکنند این مسئله قیمت زمین‌ها را در این روستا افزایش داده و عملاً خرید زمین را غیرممکن کرده است سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های ارتباطی می‌تواند به بهبود وضعیت اقتصادی و اجتماعی منطقه کمک کند.

شهروند قره خاچی خاطرنشان کرد: خط تلفن همراه موجود، خط روستایی مخابرات موجود اما هیچ‌کدام اینترنت ندارند و تنها اپراتور رایتل به‌ظاهر ارائه اینترنت می‌دهد و تلفن همراه اینترنت نشان می‌دهد؛ اما هنگام استفاده از آن نیز هیچ داده‌ای وجود ندارد.

وی خطاب به مسئولین شهرستانی و منطقه آزاد گفت: منطقه آزاد ماکو به‌عنوان منطقه آزاد نوپا در زمان کنونی به‌عنوان بزرگ‌ترین منطقه آزاد خاورمیانه باید آن‌قدر پیشرفت داشته باشد تا بتواند بزرگی و به‌روز بودن خود را حفظ کند چرا که ظرفیت‌هایی که این منطقه آزاد دارد در هیچ منطقه آزاد دیگری در کشور وجود ندارد و شهرستان ماکو دروازه ورود به اروپا می‌باشد؛ لذا باید هیچ محرومیت و کمبودی در این منطقه وجود نداشته باشد چرا که با تقویت ظرفیت اینترنتی مناطق گردشگری هم جذب توریست و گردشگر افزایش پیدا می‌کند و هم کمک زیادی به بحث اقتصادی منطقه و روستائیان و گردشگری روستایی می‌شود.

توسعه اینترنت در روستاهای ماکو، نیازمند اقدامات فوری است

محمد حسن‌زاده کارشناس فناوری اطلاعات در گفتگو با خبرنگار حرف رک گفت: توسعه دسترسی به اینترنت پرسرعت در مناطق روستایی ماکو از ضروریات است که نیازمند اقدامات جدی و اجرایی می‌باشد.

وی با اشاره به انعقاد قرارداد بین سازمان منطقه آزاد ماکو و شرکت آسیاتک اظهار کرد: در زمان تصدی مدیرعامل قبلی سازمان منطقه آزاد ماکو، قرارداد پروژه سرمایه‌گذاری و احداث بزرگ‌ترین دیتاسنتر شمال غرب کشور بین سازمان منطقه آزاد ماکو و شرکت آسیاتک امضا شد.

حسن‌زاده افزود: احداث یکی از بزرگ‌ترین مراکز داده موردنیاز برای شبکه ملی اطلاعات کشور و ارائه خدمات به شرکت‌ها و کسب‌وکارهای مختلف ارائه‌کننده خدمات در بستر فناوری اطلاعات و ارتباطات، منشأیی برای صادرات خدمات دیتاسنتر و میزبانی داده در سطح کشورهای منطقه خواهد بود.

وی ادامه داد: همچنین در مطالعه سایت خبری سازمان منطقه آزاد ماکو متوجه شدم پارسال، در سومین اجلاس وزرای ارتباطات و فناوری اطلاعات کشورهای عضو سازمان اکو مدیر عامل فعلی سازمان منطقه آزاد ماکو، آمادگی لازم این منطقه را برای سرمایه‌گذاری در بخش دیتاسنتر اعلام کرد و اردیبهشت‌ماه امسال سازمان منطقه آزاد ماکو رتبه اول فناوری اطلاعات را در بین مناطق آزاد کشور کسب کرد که مایه بسی مباهات و افتخار است.

کارشناس فناوری اطلاعات خاطرنشان کرد: کسب این افتخارات و مقام‌ها باعث پیشرفت منطقه است؛ اما توسعه شبکه اینترنت در مناطق روستایی از ضروریات بوده و باعث پیشرفت بیش‌ازپیش منطقه به‌ویژه کسب‌وکار مردم منطقه به‌خصوص روستائیان می‌شود چرا که این مهم نباید فراموش شود که اگر امکاناتی در منطقه وجود دارد و اگر از این امکانات مستقر در منطقه، تمامی کشور بهره می‌جوید باید مردم منطقه به‌ویژه قشر محروم نیز از خیر و ثمر آن را در زندگی روزمره خود بهره‌مند شوند تا بیش‌ازپیش به این انقلاب امیدوار شوند.

وی در پایان تأکید کرد: اگر معیشت مردم به‌ویژه روستائیان تأمین شود دشمنان نمی‌توانند با القای ناامیدی مردم را نسبت به انقلاب بدبین کنند.

کلام آخر

بااین‌حال کمبود زیرساخت‌ها، هزینه بالا، عدم توجه به نیازهای روستایی‌ها نیز برخی موانع تهدیدات هستند که باید موردتوجه قرار گیرند.

طی روزهای اخیر شاهد حفاری‌های زیادی در سطح شهر برای کاشت کابل فیبر نوری بودیم که معلوم نیست آیا اتصال از این کابل ها هنوز برقرار شده یا نه چون هنوز بعضی‌اوقات شاهد وضعیت ناپایدار اینترنت هستیم چرا که بعضی‌اوقات اینترنت خریداری شده با سرعت ۱۶ مگ مخابرات، در آزمودن سرعت پینگ، عدد دو را نشان می‌دهد و سرعت دانلود آن بیشتر از ۴۰۰ کیلوبایت در ثانیه نیست.

امید است با تلاش مسئولین خدمات اینترنت همراه به‌ویژه سرعت اینترنت در شهرستان افزایش پیدا کرده و مناطق روستایی فاقد اینترنت بتوانند از نعمت اینترنت بهره‌مند شوند.

گزارش از علی قویدل

انتهای خبر/م

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×