» اجتماعی » رونق اقتصاد؛ کلیدواژه جشنواره بیدمشک
اجتماعی - اخبار استان - تیتر یک - گزارش و تحلیل
حرف رک گزارش می‌دهد؛

رونق اقتصاد؛ کلیدواژه جشنواره بیدمشک

فروردین ۷, ۱۴۰۳۰:۰۵ ق٫ظ 80

بیدمشک محصولی پردرآمد است که در صورت برندسازی می‌تواند باعث رونق اقتصادی و اشتغال پایدار در آذربایجان‌غربی شود.

به گزارش گروه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «حرف‌ رک»، از سال‌های بسیار دور درختچه بیدمشک به عنوان حصار در اطراف باغ‌ها، کنار جویبارها و رودخانه‌ها به صورت خودرو یا پرورشی و حتی مقابل منازل شهری کشت می‌شد و شناختی از خاصیت‌های دارویی و طعم خوش این گیاه داروئی نداشتند.

شاید شناخت این درختچه برای افراد غیربومی آذربایجان‌غربی و سایر استان‌ها کمی سخت به نظر برسد اما کارشناسان، صاحب‌نظران و پزشکان در طب سنتی، نسبت به مزیت‌های درمانی این گیاه به خوبی آگاه بوده و به طور مستمر در حال تبلیغ این گیاه داروئی هستند.

آذربایجان غربی و در راس آن ارومیه با تولید بیش از ۹۰۰ تن بیدمشک، قطب تولید این محصول در کشور به شمار می‌آید و همین موضوع باعث شده بیدمشک یکی از سوغات ارومیه محسوب شود.

برگزاری جشنواره‌های مختلف در شهرها و مناطق مختلف، علاوه بر ایجاد شور و نشاط اجتماعی، تأثیرات مثبتی بر اقتصاد و فرهنگ جامعه دارد. در این راستا، برگزاری جشنواره‌های انگور و بیدمشک در طول ۱۰ سال گذشته در شهر ما، نتایج مهمی را به همراه داشته است.

برگزاری جشنواره‌ها، فرصت‌های شغلی را ایجاد می‌کند. از جمله این فرصت‌ها می‌توان به کار در زمینه‌های مرتبط با تولید، فروش، خدمات و مدیریت جشنواره‌ها اشاره کرد. این اشتغال‌زایی بهبود سطح درآمد مردم را نیز به همراه دارد.

برگزاری جشنواره‌ها، فرصتی مناسب برای ارتباط نسلی بین نسل‌های مختلف فراهم می‌کند. جوانان و افراد میانسال با حضور در جشنواره‌ها، از تجربیات و داستان‌های نسل‌های قدیمی بهره‌مند می‌شوند و ارتباطاتی عمیق‌تر با سنین بالاتر را تجربه می‌کنند.

برگزاری جشنواره‌ها، فرهنگ و هنر محلی را ترویج می‌دهد. این جشنواره‌ها به گردشگران نیز جذابیت می‌دهند و باعث توسعه صنعت گردشگری در منطقه می‌شوند.

با توجه به اهمیت برگزاری جشنواره‌ها، از تمامی دست‌اندرکاران و خیرین تقاضا می‌شود که در این راه همکاری کنند و به توسعه اقتصادی و فرهنگی جامعه خود کمک کنند.

حالا چندین سال است که مسئولان استان آذربایجان غربی سعی دارند تا آن را به جهان معرفی کنند موضوعی که باعث شد تا مدیرکل میراث‌ فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی از برگزاری جشنواره بیدمشک با هدف برندسازی خبر داد.

محصول بیدمشک چشم‌انتظار برندسازی است

ابراهیم سیفی یکی از باغداران موفق در ارومیه که اهل روستای آلمان‌آباد ارومیه است، در گفتگو با خبرنگار حرف رک، از عدم برندسازی این محصول پردرآمد در استان گلایه کرد و گفت: ما در استان خود گوهرهای نایابی داریم که نعمت است،اما به دلیل سنتی بودن فرآوری و استحصال از آن‌ها، استفاده بهینه نشده و بهره‌مندی آن کاهش می‌یابد.

وی با بیان اینکه برای فعالیت‌های بخش کشاورزی باید انسجام داشته و از تولیدکنندگان این بخش پشتیبانی شود، اظهار کرد: در حال حاضر استان ما در زمینه گیاهان دارویی از قطب‌های مطرح کشور است، اما متاسفانه کارشناسان این امر راهکاری ارائه نداده‌اند که با کمترین سرمایه سود بیشتری به دست آورند.

سیفی با بیان اینکه رفع مشکل بخش کشاورزی استان نیازمند همت همه مسئولان است، ادامه داد: برخی مشکلات هم بعد از تولید به وجود می‌آید اینکه، محصول فرآوری شده در دستمان مانده و به‌فروش نمی‌رسد و این امر نیازمند عزم همگانی است.

وی افزود: بنده دارای ۱۱ فرزند پسر و سه فرزند دختر هستم که هر کدام از آن‌ها به تنهایی با فروش بیدمشک درآمد یکساله خود را تامین می‌کنند.

سیفی گفت: فرزندانم معتقد هستند که درآمد استحصال این محصول بیشتر از خود محصول است که متاسفانه فرآوری بیدمشک به صورت سنتی زمان‌بر بوده و باعث می‌شود که محصول از بین برود و کارایی خود را از دست بدهد.

بیدمشک گران‌ترین عرق‌ موجود در بازار است

اکبر سیفی فرزند این کشاورز در ادامه عنوان کرد: سالانه به طور متوسط ۲۰ تا ۳۰ تن بیدمشک از باغ خود برداشت می‌کنیم که بیشتر دغدغه ما باغداران عدم فروش به موقع این محصول است که باعث می‌شود عطر و بوی واقعی خود را از دست بدهد.

وی تصریح کرد: اگر امکانات فرآوری این محصول را داشتیم می‌توانستیم به درآمد بیشتری دست بیابیم.

سیفی ضمن معرفی این محصول پردرآمد گفت: در اصطلاح محلی به گل آذین نر این گیاه که حدود ۳.۵ سانتی‌متر است، «پیش پیشا» می‌گویند و گل آذین ماده این گیاه نیز در مواردی به ۹ سانتی‌متر می‌رسد.

وی بیان کرد: بیدمشک درختچه‌ای کم هزینه و بی‌توقع است و هزینه نگهداری آن نیز بسیار کم است، کاشت این درختچه را مقرون به صرفه است و اگر راهکارهای مناسبی داشته باشیم می‌توانیم درآمد بیشتری را به دست آوریم.

سیفی افزود: خواص بی‌شمار آن موجب شده تا بیدمشک ازجمله گیاهان دارویی محسوب شده که گران‌ترین عرق‌های موجود در بازار است و باید مسئولان استانی ضمن حمایت از کشاورزان با برگزاری جشنواره‌های مختلف این محصول به بازارهای جهانی نیز معرفی کنند.

 مردم از جشنواره‌ بیدمشک استقبال چشمگیری دارند

مرتضی صفری مدیرکل میراث‌ فرهنگی و گردشگری و صنایع‌دستی استان در گفتگو با خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «حرف‌رک»، از برگزاری جشنواره بیدمشک در ارومیه خبر داد و اظهار کرد: این جشنواره از پنجم تا هفتم فرودین در خیابان دفاع مقدس، محوطه سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی برگزار می‌شود.

وی تصریح کرد: آذربایجان‌غربی دلیل داشتن آب و هوای کوهستانی و برخورداری از طبیعت بکر و زیبا و تولید محصولات باغی و کشاورزی ظرفیت بالایی برای توسعه گردشگری کشاورزی و طبیعت‌گردی دارد.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان‌غربی عنوان کرد: تجربه چندین ساله برگزاری جشنواره‌های این‌چنینی نشان داده است که مردم استقبال خوبی از آنها کرده و از طرفی برای کشاورزان و غرفه‌داران حاضر در جشنواره نیز درآمد خوبی دارد.

وی تصریح کرد: برگزاری جشنواره‌های فصلی همچنین موجب معرفی یک شهر و استان با یک برند مخصوص شود و در دنیای توسعه یافته امروزی نیز این برندها با برد جهانی که دارند، می‌توانند در شناساندن و معرفی یک مکان و شهر نقش به‌سزایی داشته باشند.

جشنواره بیدمشک در ارومیه در حال برگزاری است

محمد نقی‌پور رییس سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری ارومیه در گفتگو با خبرنگاران از برگزاری جشنواره بیدمشک در ارومیه خبر داد و افزود: هدف از برگزاری این جشنواره توجه به برندسازی شهری محصول بیدمشک در ارومیه بوده که محصولات فرعی آن اعم از عرق و نقل بیدمشک از سوغاتی‌های معروف و محبوب این شهر است که عرق آن خاصیت درمانی نیز دارد.

وی با بیان اینکه بیدمشک و آیین‌های چیدن، فروش و عرق‌گیری آن جزء فرهنگ و سنن ارومیه است، تصریح کرد: همه ساله در آستانه نوروز و چندین روز پس از نوروز شاهد مراسمات مرتبط با بیدمشک در منازل شهروندان هستیم که ضرورت برگزاری چنین جشنواره‌ای را دوچندان می‌کند.

به گفته وی مدیریت شهری در راستای ارج نهادن به فرهنگ مردم ارومیه حتی اقدام به کاشت درختان بیدمشک در سطح کرده و شکوفه‌های بیدمشک که پیش پیشا نامیده می‌شوند، همه ساله در این ایام معابر شهر را عطرافشانی می‌کنند، از وظایف مدیریت شهری همچنین برگزاری جشنواره‌هایی برای فرهنگ و فولکلور ساکنان محدوده شهری ارومیه بوده که این فرهنگ و فولکلور نه تنها از دهه‌ها بلکه سده‌های گذشته تا کنون در سطح شهر تداوم داشته که باید احیا و همچنان ادامه داشته باشد.

نقی‌پور یادآور شد: جشنواره بیدمشک در خیابان دفاع مقدس و محوطه سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری برگزار می‌شود و علاقمندان به شرکت در آن می‌توانند همه روزه در طول ایام برگزاری جشنواره در آن حضور یافته و از بخش‌های متنوع فرهنگی، هنری و فولکلوریک آن بهره‌مند شده و بازدید کنند.

وی خاطرنشان کرد: با برنامه‌ریزی‌های انجام گرفته در تلاشیم سال‌های آینده این جشنواره به صورت ملی و حتی بین‌المللی برگزار شود.

گفتنی است؛ برداشت شکوفه‌های بیدمشک همه ساله از اواخر اسفند ماه آغاز و بسته به آب و هوای منطقه حدود 15 تا 30 روز ادامه دارد.

به سبب کاربردهای متفاوت بیدمشک از جمله کارکردهای اکولوژیکی و زیست محیطی، حفاظت منابع خاک، صنعتی، دارویی، خوراکی، زینتی و سایر موارد می‌توان آن را جزو درختان چند منظوره دانست.

آمار رسمی از سطح زیر کشت و میزان تولید بیدمشک در کشور در دسترس نیست، اما استان آذربایجان غربی و شهر ارومیه در زمینه تولید بیدمشک و فرآورده‌های حاصل از آن از جمله عرق بیدمشک، نقل، حلوا و سایر تولیدات در کشور جایگاه خاصی داشته و از محبوبیت فراوانی بین شهروندان برخوردار است.

انتهای خبر/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×