» اقتصادی » صرفه‌جویی 27 هزار میلیارد تومانی با اجرای طرح هدفمندی یارانه آرد و نان در کشور
اقتصادی

صرفه‌جویی 27 هزار میلیارد تومانی با اجرای طرح هدفمندی یارانه آرد و نان در کشور

آذر 18, 1402۹:۵۷ ق٫ظ 40

به گزارش گروه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «حرف رک» صادق خلیلیان به مناسبت هفته پژوهش در سمیناری با موضوع «اقتصاد گندم، آرد و نان» به اینکه یکی از سیاست­هایی که در طی سه دهه گذشته در برنامه‌های توسعه تاکید شده سیاست هدفمندی یارانه گندم، آرد و نان و ساماندهی آن است، افزود: طی سالیان طولانی، پرداخت یارانه نان، هزینه‌های بسیار سنگینی به بودجه کشور تحمیل کرده که میزان آن بابت زنجیره خرید تضمینی گندم داخلی، واردات گندم از خارج، هزینه‌های حمل ونقل، سیلو و انبارداری و یارانه نان، در مجموع نزدیک به 250 هزار میلیارد تومان، معادل پنج میلیارد دلار در سال است.

4 رکن اصلی اقتصاد گندم، آرد و نان

استاد دانشگاه تربیت مدرس، چهار رکن را در ساماندهی زنجیره اقتصاد گندم، آرد و نان ضروری دانست که شامل: افزایش کمی و کیفی تولید گندم، کاهش معقول در مصرف، کاهش تصدی­گری دولت و رکن نظارت با استفاده از ظرفیت مردم است.

وی گفت:‌ رسیدن به خودکفایی گندم باید از یک طرف بر افزایش تولید و از طرف دیگر بر کنترل مصرف استوار باشد. اینکه دولت یارانه سنگین 250 هزار میلیارد تومانی را به گندم، آرد و نان بدهد و از طرف دیگر، یا در دامداری­ها مصرف شود، یا به خارج کشور قاچاق شود و یا در قالب محصول تولیدی صنعت به خارج صادر شود، مثل این است که دولت به‌جای مردم ایران به مردم دیگر کشورها یارانه دهد. بنابراین بعنوان دو رکن اصلی، به طور همزمان هم باید تولید افزایش یابد و هم مصرف کاهش یافته تا خود کفایی گندم به صورت پایدار محقق شود.

خلیلیان ادامه داد:‌ رکن سوم در طرح ساماندهی خرید تضمینی گندم و فرایند آرد و نان، کاهش تصدی­گری دولت و سپردن این زنجیره به بخش خصوصی است که یک تکلیف قانونی بوده و مبنای علمی و تجربی دارد. رکن چهارم در ساماندهی این زنجیره، از ظرفیت مردم برای نظارت بر زنجیره استفاده شود و نباید دولت هزینه‌های سنگینی را بابت یارانه نان و آرد بدهد.

سطح زیر کشت و تولید گندم در ایران

وزیر اسبق جهاد کشاورزی افزود: در کشور سالانه بین ۶ الی ۶.۵ میلیون هکتار تحت کشت گندم قرار دارد که شامل ۲ الی ۲.۳ میلیون هکتار کشت آبی و حدود ۴ الی ۴.۲ میلیون هکتار کشت دیم است که حدود 38 درصد کل اراضی کشاورزی کشور است.

میزان تولید گندم (متناسب با شرایط آب و هوایی و قیمت تضمینی) حدود ۱۲ الی 14 میلیون تن است. نکته مهم این است‌که می­توان با تمرکز بر افزایش تولید گندم از طریق افزایش20 درصدی عملکرد در واحد سطح (با استفاده از بذور پر محصول، توسعه مکانیزاسیون و آموزش کشاورزان) از یک­طرف و کاهش 10 درصدی در مصرف آرد و نان از طرف دیگر، به خودکفایی پایدار در گندم و افزایش امنیت غذایی رسید. به این ترتیب ضمن عدم نیاز به واردات گندم، با حفظ منابع آب و خاک، مصرف آب کشاورزی نیز کاهش می­‌یابد.

اقدامات و تجربه عملی

خلیلیان اظهار داشت: در دولت‌های آقایان خاتمی و روحانی علی­رغم تاکید در برنامه‌های توسعه و تکالیف قانونی، اقدام اساسی و اصلاحی برای ساماندهی زنجیره گندم، آرد و نان انجام نگرفت.اولین اقدام در این زمینه در سال ۱۳۹۰ صورت گرفت که در چارچوب قانون هدفمندی یارانه‌ها، قیمت نان آزاد شد و یارانه آن به مردم پرداخت شد. با اجرای این طرح مصرف نان تا حدودی کنترل شد و ضایعات نان بشدت کاهش یافت. در آن سال، بخش خصوصی در خرید تضمینی گندم و تامین آرد، حدود 40 درصد کل زنجیره را برعهده داشت و هزینه‌های دولت نیز کاهش یافت. این طرح با روی کارآمدن دولت آقای روحانی در سال 1392 تداوم نیافت و کنار گذاشته شد.

 

 

انتهای خبر/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×