ضرورت اتصال سامانه جامع تجارت به موئدیان
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «حرف رک»؛ مهدی موحدی بکنظر، در گفتگو با خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاعرسانی راه دانا، درباره اقدامات و چالشهای پیشرو در سیستم مالیاتی و نحوه محاسبات و دریافت اطلاعات از موئدیان مالیاتی از طریق سامانههای هوشمند نظیر سامانه جامع تجارت و سامانههایی نظیر خودنویس وزارت راه و شهرسازی در راستای نحوه دسترسی به اطلاعات مالی برای تعیین میزان CGT ( مالیات بر عایدی سرمایه) و مالیات بر ارزش افزوده توضیحاتی ارائه داد و اظهار داشت: اتصال سامانه جامع تجارت به سامانه موئدیان از ضروریات دریافت مالیات عادلانه است و میزان ارزش افزوده که اصل اول تعیین مالیات است، را به صورت شفاف نشان خواهد داد.
موحدی بکنظر گفت: پس از ساماندهی دستگاههای کارتخوان در سال ۱۴۰۰ و راهاندازی سامانه موئدیان و اتصال سامانه جامع تجارت و سامانههای بانکی به سامانه موئدیان مالیاتی حدود ۱۳/۵ میلیون دستگاه از دستگاههای کارت خوان قطع شد و الباقی به پروندههای مالیاتی متصل ماند، پس از این چه اتفاقی افتد؟ اتفاق این بود که پولی که سازمانها یا فعالیتها تجاری دریافت میکند، بر اساس اصل ۵۱ قانون اساسی در گزارشی به مجلس ارائه شود.
سخنگوی سازمان امور مالیاتی و معاون سابق وزیر اقتصاد، ادامه داد: البته هنوز این قانون (مالیات بر عایدی سرمایه یا CGT ) اجرایی نشده و هنوز در حالت طرح باقی مانده و هیچ مشکلی ندارد، اما این مسئله و اعلام میزان داراییها و وصول اطلاعات ریز تجارت نگرانیهایی را برای برخی فعالان اقتصادی به وجود آورده است به عنوان مثال، طلا فروشیها ابهاماتی در این موضوع داشتند که موجب کرکرههای بستهشده آنها شد یا برخی تجار نگران مبادلات تجاری و اطلاعات خود هستند که ارتباط مستقیمی با مسائل مالیاتی ندارد.
وی توضیح داد: اتصال اطلاعات مالی به سامانه جامع تجارت در بلندمدت بر نحوه محاسبه مالیات فعالان تجاری موجب حقیقی شدن مالیات دریافتی خواهد شد و این موضوع بر موجودی و میزان معاملات مردم تاثیری نخواهد داشت، اما مسائل دیگری نیز وجود دارد و در این میان کسانی هستند که سعی دارند با استفاده از رسانهها میزان درآمد و ارزش افزوده خود را پنهان کنند.
موحدی بکنظر بیان کرد: به عنوان مثال، یکی از بازیگران در سال گذشته حدود ۷۰۰ میلیون تومان درآمد داشته است، ولی رسانهها عنوان می کنند که وی فعالیت فرهنگی داشته و نباید از او مالیات دریافت شود، این مسئله باعث میشود جریان رسانهای از طبقه متوسط به طبقات دیگر منتقل شود و نتوانیم میزان دقیق مالیات برخی فعالان اقتصادی بزرگ را محاسبه کنیم و مثلا اگر جامعه را به یک ساختمان تشبیه کنیم از یک طبقه خاصی به بالا امکان بالا رفتن و دریافت مالیات از کسانی که بالا نشین هستند را نداشته باشیم.
وی گفت: تولید ناخالص داخلی یکی از شاخصهای مهم برای اندازهگیری میزان مالیات است در حال حاضر، جمهوری اسلامی تنها ۵ درصد مالیات میگیرد، در حالی که در کشورهای دیگر مانند دانمارک این میزان به ۴۵ درصد میرسد این مقایسه نشان میدهد که ما هنوز ساختار عادلانهای برای مالیاتگیری نداریم و با برقراری اطلاعات در سامانههای هوشمند باید این پایه مالیاتی را در راستای رسیدن به اقتصاد مالیاتی به وجود آوریم.
موحدی بکنظر با اشاره به اهمیت شفافیت اطلاعات اظهار کرد: یکی از مشکلات بزرگ ما فقدان اطلاعات دقیق است. به عنوان مثال، وزارت شهرسازی اعلام کرده که ۵۶۰ هزار خانه خالی در کشور وجود دارد، اما سازمان امور مالیاتی تنها برای ۲۶۰ هزار خانه مطالبه صادر کرده است این مسئله نشان میدهد که نیاز به بهبود سیستم اطلاعاتی و شفافیت داریم تا بتوانیم از همه موئدیان مالیات عادلانه دریافت کنیم.
وی در پایان افزود: ما نیاز داریم که مطالبهگری بیشتری داشته باشیم مهمترین مسئله این است که ساختار عادلانهای برای مالیاتگیری ایجاد کنیم تا از فشار بر طبقات پایین و متوسط جلوگیری شود و مالیاتها به صورت عادلانه از تمامی اقشار جامعه دریافت شود.
انتهای خبر/