ماندن یا ترککردن، چالشهای مهاجرتی جوانان روستایی
به گزارش گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «حرف رک»؛ در چند سال اخیر مشکلاتی از جمله نبود راه دسترسی مناسب، نبود روشنایی معابر، افت فشار آب در روستاها، عدم آنتندهی و نبود امکانات رفاهی باعث مهاجرت بیرویه روستاییان به حاشیه شهرها شده است.
در طول این چند سال بارها از زبان مسئولان شنیدهایم که استان با معضل مهاجرت روستاییان به شهرها روبهرو است.
این جملهای تکراری است که تا امروز گویا راهکاری ثمربخش برای آن پیدا نشده و همه در حد شعار باقیمانده است چرا که با وجود خدمات سالهای اخیر در روستاها هنوز کم نیستند، مناطقی که هنوز از امکانات اولیه محروم هستند.
توجه به توسعه و شناخت دقیق مسائل روستاها و رفع به هنگام این مشکلات از جمله مواردی است که میتواند از مسائلی چون فقر، نابرابری درحالرشد، رشد سریع جمعیت و بیکاری فزاینده در شهرها جلوگیری کند؛ اما این مطالبات به حقی است که مسئولان در ازای پاسخ به آن سکوت اختیار کردهاند.
روستاییان در آذربایجانغربی چشمانتظار حمایت مسئولان هستند
روحانگیز موسوی از حاشیهنشینان شهر ارومیه در گفتگو با خبرنگار حرف رک، اظهار کرد: از کودکی در روستا زندگی میکردم اما به دلیل نبود آب و شغل مناسب مجبور شدیم به شهر مهاجرت کنیم.
وی با بیان اینکه مهاجرت باید کنترل شود و فرد روستایی عزتمندانه در روستا بماند اضافه کرد: درصورتیکه روستاییان دارای امکانات و درآمد کافی باشند، دل به مهاجرت به شهرها نمیبندند.
موسوی در ادامه عنوان کرد: کاش مسئولان عزم خود را جزم کنند و بدانند مردمانی را که سالهای سال در پس کوهها یا در دل دشتها و درهها درنهایت فقر و غم زندگی میکنند؛ نیازمند دستانی گرم و قدرتمند هستند که مشکلات و کمبودهای آنان را حل کنند تا این افراد سختکوش و زحمتکش نیز بتوانند به معنای واقعی زندگی کنند نه فقط زنده بمانند.
وی گفت: اگر مسئولان فکری به حال روستائیان نکنند، شاید در آینده نزدیک تمام روستاها خالی از سکنه شوند و کشاورزی و تولیدات روستایی به صفر رسید و جمعیت حاشیههای مراکز استان به جمعیتی غیرقابلتصور برسد.
این شهروند بیان کرد: بنابراین نیاز است مسئولان در راستای کاهش مهاجرت این قشر تولیدکننده به شهرها، اقدامات عملی و راهکارهای مناسب و مؤثر به کار گیرند.
تسهیلات ویژه برای بازگشت روستائیان به روستاها ارائه میشود
محمدصادق معتمدیان استاندار آذربایجان غربی دراینخصوص اظهار کرد: تأمین زمین لازم در روستاها انجام شده و تسهیلات برای ساخت مسکن در اختیار افرادی که به روستاهای خود بازگردند، ارائه خواهد شد.
وی همچنین خاطرنشان کرد: برنامهریزیهایی برای توانمندسازی و مهارتآموزی این خانوادهها در دستور کار قرار گرفته تا زمینه اشتغال این افراد در روستا فراهم شود.
استاندار آذربایجانغربی به اجرای آزمایشی این طرح در ارومیه نیز اشاره کرده و افزود: با مشارکت جدی دستگاههای متولی دراینخصوص، زمینه موفقیت بیشتر اجرای این طرح فراهم خواهد شد.
معتمدیان همچنین یکی دیگر از طرحهای تمهید شده برای مناطق محروم و حاشیهنشین شهر ارومیه را اجرای طرحهای اجتماعی در این مناطق عنوان کرده و یادآور شد: مهارتآموزی، اعطای خدمات توسط بهزیستی و کمیته امداد، انجام مشاورههای اجتماعی و کمک به خانوادههای نیازمند در این حوزه از جمله مواردی است که در این مناطق اجرایی میشود.
وی در ادامه با بیان اینکه در حدود یک سال گذشته اقدامات زیربنایی خوبی در مناطق حاشیهای شهر ارومیه اجرایی شده است، افزود: برخی از این اقدامات تا دهه فجر به بهرهبرداری رسیده و نباید فراموش کرد که اجرای طرحهای عمرانی بدون برنامههای اجتماعی و نرمافزاری در منطقه، بیفایده خواهد بود.
استاندار آذربایجانغربی همچنین تصریح کرد: از مهمترین اقدامات برای اجرای برنامههای نرمافزاری و ارتقای شاخصهای اجتماعی در این مناطق، تهیه بانک اطلاعاتی کامل از وضعیت خانوادههای ساکن است که بهسرعت زمینه آن فراهم شود.
معتمدیان در پایان با تأکید بر همکاری بسیج در این حوزه، افزود: بسیج، ظرفیت بسیار قابلتوجهی در این زمینه داشته و میتوان از ظرفیت اجتماعی بسیج دراینخصوص استفاده کرد.
سخن آخر اینکه، در واقع مهمترین رسالت یک رسانه انتقال پیامها و مطالبات مردم به مسئولان است و در این راه تلاش میکنند که مهمترین رسالت خود یعنی پل ارتباطی بین مردم و مسئولان را بهعنوان نمایندگان افکار عمومی ایفا نمایند؛ شاید از این طریق مسئولان این استان تکانی به خود داده و فکری به حال مشکلات و کمبودهای حاکم بر مناطق محروم روستایی و توسعه آنها کنند.