مجتمع گردشگری شمس تبریزی مدفون در وعدهها
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «حرف رک»، آرامگاه شمس تبریزی، مدفن عارفی نامی و بزرگی است که بهعنوان یکی از جاهای دیدنی خوی شناخته میشود. در کنار این مدفن، مناره بزرگ پوشیده از شاخ قوچ وحشی قرار گرفته که به برج شمس تبریزی معروف است و به سده ۶ هجری قمری تعلق دارد.
هر ساله تعداد بیشماری از صوفیان در آذرماه برای انجام مراسم در جوار مناره جمع میشوند. مناره شمس تبریزی در تاریخ ۱۴ بهمن ۱۳۵۲ هجری شمسی با شماره ثبت ۹۶۶ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
و اما بعد این توضیح باید گفت شهرستان خوی بهعنوان یکی از حوزههای باستانشناسی ایران و از مهمترین کانونهای حضور جوامع انسانی بوده است که فر آیند شکلگیری جوامع باستانی از ادوار پیش از تاریخی تا دوران تاریخی و اسلامی کاملاً مشهود و قابل کنکاش است.
در یک نگاه کلی به تاریخ فرهنگی خوی یکی از محوطههای شاخص این شهرستان، دارالقرار شمس تبریزی است که در شمال غربی شهر خوی، در محلی میانمحله ربط و محله امامزاده قرار دارد، در جبهه جنوبی محوطه بنایی یادبود موسوم به مناره شمس تبریزی قرار گرفته و نام محوطه برگرفته از نام عارفی است که اکثر مورخان دارالقرار آن را این محوطه میدانند.
آرامگاه شمس تبریزی از مکانهای گردشگری و زیارتی خوی در استان آذربایجان غربی که به اعتقاد اکثریت محل مدفن شمس تبریزی است و همه ساله علاقهمندان شمس تبریزی از خوی و دیگر شهرهای ایران و حتی کشورهای همسایه در مراسمی بزرگداشت این صوفی و عارف را گرامی میدارند.
مسئولین فرهنگی شهرستان خوی در صدد بر آمدند با ایجاد مجتمع فرهنگی شمس و برگزاری همایشها و جشنوارههای بینالمللی به فرهنگ و صنعت گردشگری در شهرستان کمک کنند که با تلاشهای بیوقفه خود در زمستان سال ۹۷ موفق شدند با حضور معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان میراثفرهنگی و گردشگری کشور مجموعه یادمان شمس تبریزی را با بودجه ۱۵ میلیاردتومانی کلنگزنی کنند.
و در ادامه تلاشها بهمنظور معرفی مقبره شمس اولین همایش در آبانماه سال ۱۳۸۹ خورشیدی همایش بینالمللی شمس تبریزی با حضور مولویشناسان و شمس شناسان داخلی و خارجی در خوی و ارومیه برگزار شد.
یکی از نمادهای خوی آرامگاه شمس تبریزی
افراسیاب گراوند رئیس اداره میراثفرهنگی و گردشگری و صنایعدستی شهرستان خوی در گفتگو با خبرنگار حرف رک، با بیان این که یکی از نمادهای خوی آرامگاه شمس تبریزی است و با اشاره به پیشینه برگزاری همایش شمس در خوی یادآور شد: در آبانماه سال ۱۳۸۹ هجری شمسی، اولین همایش بینالمللی شمس تبریزی با حضور مولویشناسان و شمس شناسان داخلی و خارجی در خوی و ارومیه برگزار شد که ازآنپس همه ساله علاقهمندان شمس تبریزی از شهرهای ایران و حتی کشورهای همسایه در هفتم مهر برای بزرگداشت این صوفی و عارف بزرگ در خوی حضور مییابند که میتوان گفت این همایشها میتوانست صنعت گردشگری و صنایعدستی خوی را صددرصد شکوفا کند؛ اما باتوجهبه کمکاری در این زمینه هنوز به آن چشمانداز نرسیدهایم.
وی در ادامه به ساخت مقبره شمس تبریزی از سال ۹۵ اشاره و گفت: ساخت این مقبره ظرفیت عظیم فرهنگی برای معرفی هرچه بیشتر شمس در سطح ملی و جهانی است؛ اما در سالهای گذشته به دلیل عدم تخصیص اعتبار کافی، روند اجرای عملیات این پروژه بهکندی پیش رفت که به همت دولت سیزدهم بعد از وقفهای طولانی و تخصیص اعتبار به پیمانکار جدید واگذار شد که پیشرفت ۳۰ فیزیکی درصدی را شاهد هستیم.
گراوند گفت: سازمان میراثفرهنگی و گردشگری بهعنوان متولی این صنعت باید عزم خود را جزم کند و با همکاری و هماهنگی با سایر ارگانهای مرتبط، وزارت کشور و شهرداری قدمهای مثبت و مؤثری در این راه بردارد. رامین صادق نژاد رئیس شورای شهرستان خوی با اشاره به گسترش صنعت گردشگری خوی با معرفی و ایجاد زیرساختهای مناسب خاطرنشان کرد: ما در مجموعه شورای اسلامی شهر و شهرداری خوی بر آن هستیم تا با ایجاد فرصتهای مناسب گردشگری، رونق بخشی به فضای فرهنگی و توسعه آن، گسترش نگاه معنوی به زندگی حتی در زندگی روزمره مردم، امکان پیوند شهر خوی به شهرهای بزرگ فرهنگی را فراهم سازیم.
رویداد بزرگ فرهنگی و ملی همایش شمس و مولانا برگزار میشود
خسرو کرمانشاهی نویسنده و خبرنگار شهرستان خوی با بیان اینکه رویداد بزرگ فرهنگی و ملی همایش شمس و مولانا با مشارکت دستگاههای متولی برگزار میشود گفت: هدف از برگزاری این جشنواره معرفی آدابورسوم، پاسداشت مفاخر عرفانی و فرهنگی ایرانزمین شمس تبریزی و مولوی، تولید آثار فاخر هنری و علمی در حوزه شمس و مولانا و موضوع معرفت، اخلاق، ادب و عرفان اسلامی، ارجنهادن و ترویج فرهنگ و هنر ایرانیاسلامی باتکیهبر آموزههای اخلاقی، دینی و عرفانی برگرفته از کلام شمس و مولانا، رصد و آشنایی با ظرفیتها و توانمندیهای نهفته در حوزه شمس و مولانا است.