کسب رتبه سوم کشوری آذربایجانغربی در تولید ماهی
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «حرف رک» به نقل از درناسسی استان آذربایجانغربی بهعنوان یکی از استانهای قطب کشاورزی و دامداری ایران، نقش مهمی در تولید ماهی در منابع آبهای داخلی داراست و این استان با وجود منابع آبی غنی و متنوع، یکی از استانهای موفق در تولید انواع آبزیان میباشد و اخبار اخیر نشان میدهد که این استان توانسته است رتبه سوم کشوری را در زمینه تولید ماهی در منابع آب داخلی کسب کند و با تولید بیش از ۶ هزار و ۶۰۰ تن انواع ماهی در دریاچههای پشت سد و رودخانههای استان، آذربایجانغربی بهعنوان یکی از پیشتازان تولید ماهی در ایران ثابتقدم است. این تولیدات متنوع شامل انواع ماهیان گرمابی و سردابی است که با شرایط آبوهوایی و منطقهای این استان سازگاری خوبی دارند.
استفاده بهینه از منابع آبی، از جمله رودخانهها و دریاچهها، نقش بسیار مهمی در موفقیت آذربایجانغربی در زمینه تولید ماهی ایفا کرده است و بهکارگیری فناوریهای نوین در زمینه پرورش ماهی، از جمله استفاده از تجهیزات مکانیزه و سیستمهای نگهداری بهینه، به بهبود کیفیت و تعداد تولید ماهیان در این استان کمک کرده است و سیاستهای توسعه پایدار در زمینه کشاورزی و دامداری، بهویژه در حوزه تولید ماهی، به استان امکان افزایش تولیدات بیشتر و حفظ توازن منابع آبی را فراهم کرده است.
چشمانداز و چالشها:
تولید ماهی در آذربایجانغربی بهعنوان یکی از پیشگامان در این حوزه نشان از پتانسیل و استعداد بالایی دارد. بااینحال، حفظ کیفیت آب و پیشگیری از آلودگیها، همچنین مدیریت استفاده از منابع آبی به شکل پایدار، چالشهایی است که باید بهطورجدی مدنظر قرار گیرد تا تولیدات در آینده نیز پایدار باقی بماند.
آذربایجانغربی رتبه سوم کشوری را در تولید ماهی در منابع آبهای داخلی دارد
خسرو شهبازی رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانغربی گفت: این استان با تولید ۶ هزارو ۶۰۰ تن انواع ماهی در دریاچههای پشت سد و رودخانهها، مقام سوم کشوری را در زمینه تولید ماهی در منابع آبهای داخلی به خود اختصاص داده است.
وی افزود: آذربایجانغربی با دارابودن ۲۶ دریاچه پشت سد موجود و در حال احداث و بیش از ۳۰ رودخانه دائمی و فصلی بهعنوان دومین استان پرآب کشور مطرح بوده و از نظر شیلاتی نیز یکی از قطبهای مهم تولید ماهی در منابع آبی کشور است.
شهبازی تصریح کرد: آذربایجانغربی در زمینه تکثیر و پرورش ماهیان سردابی و گرمابی یک قطب مهم در کشور است و در حال حاضر ۴۲۰ مرکز و مزرعه آبزیپروری در استان فعال بوده و تولید آبزیان استان به ۱۸ هزار تن در سال افزایشیافته است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانغربی گفت: از مراکز مهم تولید ماهی استان میتوان به دریاچههای پشت سدارس، سد ماکو، سدارس ۲، سد قیقاج، سد حسنلو و سد بوکان و همچنین رودخانه زینه رود، سیمینهرود، زاب و مهاباد چای اشاره کرد.
وی بیان کرد: در این راستا مدیریت شیلات و آبزیان سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانغربی بهمنظور ایجاد اشتغال پایدار و حمایت از تعاونیهای صید و صیادی و نیز حفظ ذخایر ژنتیکی آبزیان ارزشمند منابع آبی استان اقدام به راهاندازی مرکز تکثیر و بازسازی ذخایر ژنتیکی شهید کاظمی در شهرستان پلدشت کرده است.
شهبازی یادآور شد: این مرکز بهعنوان سومین مرکز بزرگ تکثیر بچه ماهیان گرمابی در کشور مطرح است، با مساحتی بالغ بر ۶۰ هکتار در جوار رودخانه پرآب ارس قرار گرفته و به دلیل وجود آب کافی و بسیار غنی در رودخانه ارس، در سال جاری تعداد ۷/۷ میلیون قطعه انواع بچه ماهیان گرمابی در مرکز فوق تولید و بعد از رساندن به وزن مناسب در منابع آبی استان و استخرهای ذخیره آب کشاورزی رهاسازی میشود.
فعالیت سه هزار نفر در منابع آبی آذربایجانغربی
مدیر شیلات و آبزیان آذربایجانغربی عنوان کرد: در حال حاضر علاوه بر ماهیان پرورشی بیش از ۲۰ گونه ماهی باارزش بالای شیلاتی در منابع آبی استان زیست کرده و بهرهبرداری میشود.
وی افزود: عمده صادرات ماهی به کشورهای همسایه بوده و بیشتر اقلیم کردستان عراق مقصد صادرات بوده است.
قریشی با اشاره به اینکه در حال حاضر حدود ۳ هزار نفر در زمینه شیلات و بهرهبرداری از منابع آبی استان مشغول به فعالیت هستند، گفت: ارزش تولیدات سالانه شیلات در استان بالغ بر ۳۵ هزار میلیارد ریال از طریق تولید و پرورش انواع آبزیان است.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر حدود سه هزار نفر در زمینه شیلات و بهرهبرداری از منابع آبی استان مشغول به فعالیت هستند، گفت: ارزش تولیدات سالانه شیلات در استان بالغ بر ۳۵ هزار میلیارد ریال از طریق تولید و پرورش انواع آبزیان است.
لازم به ذکر است که آذربایجانغربی در زمینه تکثیر و پرورش ماهیان سردابی یک قطب مهم در کشور بوده و آبزیان ارزشمندی مثل آرتمیای دریاچه ارومیه و شاهمیگوی دراز آب شیرین سد ارس مختص این استان است.
همچنین باتوجهبه وجود پتانسیلهای گوناگون در استان بهتبع آن آبزیپروری نیز در استان از تنوع خاصی برخوردار بوده و در زمینههای تکثیر و پرورش ماهیان سردابی، گرمابی، ماهیان زینتی، زالو، آرتمیا و سایر آبزیان طرحهای شیلاتی در استان راهاندازی و اجرا میشود.
آذربایجان غربی با تولید ماهی در منابع آب داخلی خود، نهتنها به اقتصاد منطقه بلکه به تأمین یکی از نیازهای اساسی مردم نیز کمک میکند.
انتهای خبر/