گلایه کشاورزان آذربایجانغربی از فاسد شدن سیب
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «حرف رک»، آذربایجانغربی با تولید سالانه بیش از یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن سیب، قطب نخست این محصول در کشور به شمار میرود؛ اما به دلیل نبود برنامهریزی مناسب و منسجم سالانه در بخش تولید، عرضه در بازارهای داخلی و خارجی بهجای اینکه این موضوع نقطه قوت اقتصادی باشد، به مشکل تبدیلشده است.
نبود برنامه مشخص و الگوی مناسب کشت، نبود سورت و بستهبندی مناسب محصول، منطقی نبودن قیمتها با توجه به هزینه تولید، گران بودن هزینههای حملونقل به همراه خودداری باغداران از فروش به موقع سیبهای تولیدی، دستبهدست هم داده تا مشکل بازار سیب آشفتهتر از سالهای قبل باشد.
همه اینها در حالی است که سیاستگذار نحوه کاشت، داشت، برداشت، تعیین نرخ و چگونگی صادرات این محصول با تفویض دولت شخص استاندار آذربایجان غربی است؛ اما در شش سال اخیر حتی یک بار هم استانداران ادوار مختلف از پروسه معیوب جمعآوری و انتقال سیبهای صنعتی بازدیدی هرچند کوتاه نکردهاند تا در جریان مشکلات باغداران و اصناف وابسته قرارگرفته و چارهای برای حل آن بیندیشند.
امرارمعاش بیش از ۶۰ هزار خانوار روستایی و شهری در استان به صنعت سیبدرختی وابسته است، 10 هزار نفر نیز بهصورت غیرمستقیم پس از تولید در امر برداشت، بستهبندی فروش، صادرات و سایر بخشهای مرتبط با این محصول فعالیت میکنند. سیب محصول راهبردی آذربایجانغربی بوده و حمایت از تولیدکننده سیب بسیار ضروری است و همه باید در مسیر ارتقای پایدار بخش کشاورزی و حمایت از تولیدکنندگان محصولات زراعی و باغی استان قدم بردارند.
صادر نشدن این محصول باعث شده کشاورزان محصولات باغی بهویژه سیب را پیش از موعد چیده و آن را کنار جادهها بریزند تا به نام زیر درختی به نازلترین قیمت آن را بفروشند و گاهی با شرایط نسیه چندین ماهه محصولات خود را وارد بازار کنند همچنین تعدادی از باغداران میگویند که محصول تولیدی آنها امسال اگرچه مرغوب هم هست؛ ولی به فروش نمیرود و آنها مجبورند محصولاتشان را باقیمت بسیار پایین به دلالان بفروشند و نیز برای جلوگیری از فاسدشدن و نبود انبار آن را با پرداخت هزینه از باغ خود دور کنند.
یکی از این معضلات وجود سیبدرختی و برخی از محصولات کشاورزی در دست کشاورزان و سیاست بسیار غلط و نامناسب مسئولان مربوط به این بخش در خصوص قیمتگذاری و بررسی این محصول و ایجاد فرصت برای دلالان است که بسیاری از باغداران و کشاورزان منطقه را با مشکل اساسی مواجه ساخته است.
سالانه بیش از ۶/۶ میلیون تن انواع محصولات کشاورزی در استان تولید و روانه بازارهای داخلی و خارجی میشود و همهساله فروش سیبدرختی درجه سه با توجه به اینکه مقدار مشخصی از آن در یک زمان وارد بازار شده و مشکلاتی را برای کشاورزان و باغداران منطقه ایجاد میکند لذا باید برای حمایت از کشاورزان قیمت خرید تضمینی و پایه برای سیبدرختی و صنعتی در اسرع وقت اعلام و نیز نسبت به پیگیری و تداوم صادرات تهاتری سیب با موز در قالب بستههای حمایتی اقدام شود.
500 هزار تن سیب در سردخانههای آذربایجانغربی باقی مانده است
محمد دمکری مدیر صنایع تبدیلی و غذایی جهاد کشاورزی آذربایجان غربی بیان کرد: با نزدیک شدن به روزهای پایانی برداشت سیب، 500 هزار تن سیب در سردخانههای آذربایجان غربی ذخیره شده که باید با اتخاذ ساز و کارهای مناسب به بازارهای هدف خارج از کشور صادر شود.
وی از ایجاد میز سیب برای تسهیل و رفع موانع صادراتی سیب استان خبر داد و گفت: باغداران آذربایجانغربی سالانه با برداشت بیش از یک میلیون تن سیب، رتبه نخست تولید این محصول را در کشور به خود اختصاص دادند، از مجموع ۱۰۲ هزار هکتار مساحت باغهای بارور آذربایجانغربی حدود ۶۰ هزار هکتار به سیب اختصاص یافته و حدود یک سوم سیب کشور در این استان تولید میشود.
دمکری اضافه کرد: در خصوص فروش سیبهای تولیدی در استان، مذاکرات لازم در حال انجام است تا در فصل فروش سیب، نسبت به تهاتر این محصول با موز اقدام شود و مشکلات قبلی در خصوص انبار سیبهای صادراتی وجود نداشته باشد.
وی با بیان اینکه، ۲۵۰ هزار تن سیب صنعتی هم امسال با قیمت 15 هزار تومان از باغداران خریداری شد که نسبت به سال قبل سه برابر افزایش یافته است، افزود: حمایت مناسب صنایع فرآوری یکی از عوامل بالا رفتن قیمت سیب صنعتی و کمتر شدن مشکلات کشاورزان است. آذربایجان غربی با تولید سالانه یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن سیب، قطب سیب ایران محسوب میشود، این محصول استراتژیک کشاورزی یک میلیارد دلار سرمایه در گردش دارد.
هزینه تمام شده سیب برای کشاورزان بالای 18000 تومان است
سید سلمان ذاکر نماینده ارومیه در نشست صحن علنی ۱۷ دی ماه مجلس شورای اسلامی در تذکر شفاهی خود خطاب به وزرای جهاد کشاورزی و صنعت، معدن و تجارت گفت: استان آذربایجان غربی و شهرستان ارومیه حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن در سال جاری تولید سیب سفید و سرخ داشته و عمدهترین درآمد مردم از تولید سیب است اما متأسفانه هنوز سیب ارومیه در سردخانهها باقی مانده است.
وی تصریح کرد: هزینه تمام شده سیب برای کشاورزان و خانواده آنها با احتساب قیمت کود، سم، کارگر، ماشین آلات، سورتینگ و سردخانه به حدود ۱۸ الی ۲۲ هزار تومان رسیده است، آیا انصاف است که نزدیک ۸۰۰ هزار تن سیب در سردخانهها باقی مانده باشد.
نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی افزود: وزرای صمت، جهاد کشاورزی و امور خارجه برای صادرات سیب چه کاری انجام دادهاند، کجا هستند رایزنهای شما، حقوق گمرکی پاکستان را ببینید، برای یک کامیون ۲۵ تنی حدود ۴۰۰ میلیون حقوق گمرکی دریافت میکنند در حالی که باید این میزان ۱۰۰ میلیون تومان باشد.
سیب در سردخانه و ناامیدی باغداران
محمدعلی مرادی باغدار ارومیهای بیان کرد: امسال برداشت محصول سیب بسیار خوب بوده است؛ ولی در این میان قیمت پایین این محصول مشکلات زیادی را برای باغداران منطقه به وجود آورده است.
وی با بیان اینکه قیمت پایین محصول سیبدرختی برای ما عادت شده است میافزاید: متأسفانه ما هرساله با مشکل فروش سیبدرختی برداشت شده از باغات خود مواجه هستیم و مسئولان نیز در این زمینه حمایت آنچنانی انجام نمیدهند.
مرادی تصریح میکند: درحالیکه بهترین و باکیفیتترین سیب در استان آذربایجان غربی تولید میشود؛ ولی بازار مناسبی برای فروش این محصول وجود ندارد و این امر نگرانیهای زیادی را برای ما به همراه دارد.
این باغدار ارومیه تأکید میکند: از مسئولان استان بهویژه سازمان جهاد کشاورزی تقاضا داریم با توسعه صنایع تبدیلی بتوانند بازار این محصول را متعادل کرده و رونق ببخشند؛ اما در این زمینه تاکنون اقدامات آنچنانی انجامنشده است.
وی بیان کرد: با این اوصاف امسال همانند سالهای قبل سیبدرختی باز در دست کشاورزان و باغداران مانده است و به لحاظ فقدان بازاریابی و عدم توجه مسئولان امر و نبستن قرارداد با کشورهای همجوار و نبود یک برنامهریزی مدون و کارآمد باغداران باز هم با مشکل فروش و دپو این محصول در سردخانهها روبرو هستند.
کسی به دسترنج کشاورز اهمیت نمیدهد
علیزاده که مشخص بود از بچگی در کار کشاورزی است و دستهای پیله بسته او گواه بر این موضوع بود گفت: من چندان حرف زیادی برای گفتن ندارم؛ ولی یک مورد را همیشه درک کردم آن هم این است که کسی به کشاورز اهمیت نمیدهد.
گفتنی است؛ امسال علیرغم بحران دریاچه ارومیه و کم آبی با افزایش تولید در زمینه سیب درختی در استان آذربایجان غربی همراه بود و ۱.۵ میلیون تن سیب درختی در استان تولید شد از این میزان ٨٥٠ هزار تن برای صادرات در سردخانهها قرار گرفت که با گذشت 6 ماه این میزان چندان تغییر نکرده و حدود 500 هزار تن در انتظار فروش هستند.
این در حالی است که امسال هم همانند سالهای قبل مسئولان استانی وعده روانسازی صادرات را داده بودند! از مجموع ۱۲۲ هزار هکتار اراضی باغی آذربایجانغربی، حدود ۶۵ هزار هکتار به سیب اختصاص دارد و سالانه بین یک تا دو میلیون تن انواع میوه هستهدار و دانهدار در آذربایجانغربی تولید میشود که سیب بیشترین میزان تولید را به خود اختصاص داده است.
انتهای خبر/