» اجتماعی » «گلمان» زیر پنجه سگ‌های ولگرد
اجتماعی - اخبار استان - گزارش و تحلیل
حرف رک گزارش می‌دهد؛

«گلمان» زیر پنجه سگ‌های ولگرد

اردیبهشت 4, 14036:55 ق.ظ 17۰

معضل حضور سگ‌های ولگرد در سطح شهر گلمان روز به روز پررنگ‌تر از قبل شده و جمعیت زیاد این سگ‌ها به تهدیدی بالقوه برای شهروندان تبدیل شده است.

به گزارش گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «حرف‌رک»؛ شهرهای جدید در زمین‌هایی که پیشتر بدون استفاده بودند با هدف‌های زیست‌محیطی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی ساخته می‌شوند.

شهرهای جدید معمولاً جهت جلوگیری از توسعه بی‌رویه مادرشهر یا شهرهای بزرگ، جلوگیری از حاشیه‌نشینی، جذب مهاجران روستایی، با ایجاد کانون‌های اشتغال در شهر جدید، جلوگیری از بالا رفتن قیمت زمین در مادرشهر، تنزل بهای تمام شده واحدهای مسکونی و انتقال کارگاه‌ها از مادرشهر به شهر جدید را در پی دارند که در ایران نیز بیش از ۲۰ شهر جدید برای رفاه حال شهروندان ساخته شده یا در حال ساخت است.

بنابراین وقتی از خانه و سرپناه صحبت می‌شود منظور چهاردیواری برای استراحت و خواب نیست در مقیاس بزرگ‌تر، این شهر است که محل زندگی شهروندان را تشکیل می‌دهد و پس از ساختمان‌سازی رعایت تمامی اصول شهرنشینی برای رفاه ساکنان از سوی مسئولان امری ضروری و واجب است.

شهرهای جدید در مسیر توسعه با چالش‌هایی از جمله محدود بودن توسعه افقی شهرها، از سوی دیگر، هزینه‌بر بودن گسترش عمودی آن‌ها روبرو است به همین دلیل، ساخت شهرهای جدید به عنوان یک راه حل مطرح شده که متاسفانه بروز برخی مشکلات و عدم مدیریت برخی مسائل باعث گلایه‌های مردم ساکن در شهرهای تازه احداث شده است.

در آذربایجان‌غربی نیز شهر جدید گلمان در سال‌های گذشته به عنوان اقدامی بسیار مؤثر و ماندگار برای شهرنشینی مطرح شد و در مسیر توسعه قرار گرفت.

گلمان منطقه‌ای با مساحت ۲۱ هزار و ۱۰۰ هکتار در فاصله ۱۵ کیلومتری شرق ارومیه و در مسیر جاده گلمانخانه قرار دارد که به منظور تأمین نیازهای بخش مسکن و جلوگیری از رشد بی‌رویه شهرنشینیدو جلوگیری از حاشیه‌نشینی، یکی از راهبردهای اساسی توسعه شهری مرکز استان، اجرای طرح‌های ساخت و توسعه شهرها به عنوان مراکز جدید مورد توجه قرار گرفته است.

این طرح‌ با هدف ایجاد فضاهای مسکونی مناسب و بهبود زیرساخت‌های شهری در مناطق جدید، به عنوان یکی از راه‌های کنترل شهرنشینی ناپایدار و تراکم شهری اجرا شد که از سوی مردم که توانایی مالی برای خرید مسکن را نداشتند مورد استقبال قرار گرفت.

اما وجود برخی مشکلات از جمله نبود فضای سبز، نبود مکان تفریح برای کودکان و بزرگسالان، کمبود امکانات زیرساختی، جولان سگ‌های ولگرد، تخلیه نخاله‌های ساختمانی، عدم رسیدگی به‌موقع به وضعیت پسماند شهری و همچنین تاریکی مطلق در مسیر منتهی به شهر گلمان تنها بخشی از گلایه اهالی این شهر است که این مشکلات می‌تواند به طور جدی تأثیر منفی بر کیفیت زندگی مردم در این منطقه داشته باشد. برای بهبود وضعیت، مسئولان محلی باید به این مسائل توجه کنند و برنامه‌هایی را برای حل این مشکلات اجرا کنند.

گلایه از وضعیت سگ‌های بلاصاحب در شهر

امیر زینال‌پور یکی از ساکنان شهر گلمان در گفتگو با خبرنگار حرف رک، از افزایش جمعیت سگ‌های ولگرد در شهر گلمان گلایه کرد و گفت: گلمان نه امکانات شهر را دارد و نه می‌توان به عنوان یک روستا آن را مطرح کرد.

وی تصریح کرد: جولان سگ‌های ولگرد در منطقه باعث ترس و وحشت مردم به‌خصوص کودکان و زنان شده است و شهروندان هر آن ممکن است مورد حمله این سگان بلاصاحب قرار بگیرند

این شهروند بیان کرد: همچنین از برخی همشهری‌های ساکن در منطقه نیز شکوه دارم چرا که عده‌ای از خانواده‌ها یا غذای مانده خانه را به خورد این حیوانات می‌دهند و یا اینکه از جیب خود هزینه خرید آلایش‌های گاو و گوسفندی را برای حمایت نابجا از این سگان پرداخت می‌کنند و نتیجه این حمایت بی‌مورد امروز موجب آزار و اذیت خودمان شده چرا که تغذیه این سگ‌ها موجب توله‌زایی‌ و در نتیجه باعث افزایش جمعیت سگ‌های ولگرد می‌شود.

زینال‌پور بیان کرد: هر روز شاهد خبرهای ناخوشایندی در خصوص حمله دسته جمعی سگ‌ها به عابرین هستیم و چندین بار این موضوع را از طریق رسانه‌ها پیگیری کرده‌ایم اما گوش شنوایی برای شنیدن مشکلات مردمان این منطقه وجود ندارد.

جولان سگ‌های ولگرد در شهر و آرامشی که سلب می‌شود

مهدیه تقی‌زاده دیگر شهروند ساکن در شهر گلمان در گفتگو با خبرنگار حرف رک ضمن گلایه از عدم رسیدگی مسئولان به این منطقه، گفت: پرسه سگ‌های ولگرد در شهر و معابر شهر آرامش را از شهروندان سلب کرده است.

وی بیان کرد: مسئولان اسم سگ‌ها را در این شهر گذاشته‌‌اند ولگرد، باید بگوییم، اسمش را هرچه دوست دارید، بگذارید، سگ‌های ولگرد، بی‌خانمان، بلاصاحب، این نامگذاری‌ها چیزی از صورت مسئله حل نمی‌کند.

تقی‌زاده تصریح کرد: مدتی است این معضل، مردم را از بابت امنیت خود و فرزندانشان نگران کرده است، اما آن چیزی که بر همگان روشن است این است که حل معضل مدیریت سگ‌های ولگرد هر چه سریع‌تر باید با هماهنگی و همکاری تمامی سازمان‌ها و ارگان‌ها و نهادهای مردمی و اجتماعی صورت پذیرد.

غذا دادن به سگ‌های ولگرد ممنوع

رامین موسوی کارشناس محیط زیست در گفتگو با خبرنگار حرف رک، با بیان اینکه، سگ‌های ولگرد یک آفت برای محیط زیست محسوب می‌شود و غذاد دادن به آنان باید متوقف شود، اظهار کرد: این روزها افزایش جمعیت سگ‌های ولگرد و بی‌صاحب در گلمان به یکی از معضلات مهم شهری تبدیل شده است. این مسئله، علاوه بر ایجاد ترس و ناراحتی در میان مردم، احتمال حیوان گزیدگی و انتقال هاری را نیز افزایش داده است.

وی تصریح کرد: غذایی که از سوی شهروندان به حیوانات شهری از جمله سگ و گربه داده می‌شود روند زندگی آنان را بهم ریخته و منجر به خطر افتادن زندگی آنان شده و برای طبیعت نیز مشکل ایجاد می‌کند.

موسوی افزود: در مناطقی که غذارسانی به حیوانات شهری انجام می‌شود، تراکم جمعیت آنان بالاتر می‌رود. برای مدیریت جمعیت سگ‌های ولگرد، تدوین قوانین بازدارنده برای جلوگیری از غذارسانی و اعمال آنها، نگهداری بدون قلاده در مراتع (به‌ویژه سگ‌های گله)، و برخورد قاطع با خشونت علیه حیوانات ضروری است. همچنین، حمایت از تشکل‌های مردم نهادی که در حوزه حمایت از حقوق حیوانات فعال هستند، نقش مهمی در این راستا دارد. این تشکل‌ها باید با ایجاد سرپناه و مراکز نگهداری، سگ‌های ولگرد را از محیط‌های انسانی جمع آوری کنند، به آنها واکسن بزنند.

وی بیان کرد: هم‌اندیشی و هم‌افزایی تشکل‌ها و ارتباط بین بخشی با دستگاه‌های مرتبط، فرهنگ‌سازی در جامعه مهمترین راهکار برای مقابله با کاهش جمعیت سگ‌های ولگرد در شهر است.

موسوی در ادامه بیان کرد: سال‌های گذشته مسئولان با شیوه نادرست و کشتن حیوانات سعی داشتند این معضل را حل کنند که میسر نشد و از طرف مردم، حامیان حیوانات و رسانه‌ها مورد هجمه قرارگرفت که دیگر اینکار را انجام نداد.

وی افزود: تجربه نشان است که اگر سگ‌ها گرسنه بمانند در گوشه‌ای منتظر مرگ نمی‌مانند و به مردم حمله‌ور می‌شوند پس باید به فکر یک راه حل خوب باشیم.

موسوی در ادامه بیان کرد: به‌نظر شخص بنده ما دانشکده‌های دامپزشکی داریم که کارشان تخصصشان درمان حیوانات است چه اتفاقی می‌افتد اگر هر دانشجو پایان هر ترم یک سگ عقیم کند؟

جمع‌آوری سگ‌های ولگرد در اولویت است

محمدعلی پورعلی، مجری شهر جدید گلمان ارومیه در گفتگو با خبرنگار حرف رک، از جمع‌آوری ۹۵ سگ ولگرد در این شهر خبر داد و اظهار کرد: شهرداری ارومیه برای عقیم‌سازی هر سگ ولگرد هزینه‌ای بالغ بر دو ملیون و ۵۰۰ هزار تومان درخواست کرد که این رقم بسیار بالایی بوده و از توانایی ما خارج است.

وی تصریح کرد: سال گذشته در سه نوبت اقدام به جمع‌آوری سگ‌های بلاصاحب از این شهر شدیم اما متاسفانه برخی افراد از روستاهای اطراف شهر گلمان سگ‌ها را جمع‌آوری کرده و در این منطقه رها می‌کنند.

پورعلی بیان کرد: این افراد برای اینکه شناسایی نشوند پلاک‌های خودروهای خود را پوشانده و شبانه اقدام به رهاسازی سگ‌های ولگرد به این منطقه می‌شوند.

وی خاطرنشان کرد: طبق قراردادی که با پیمانکار جدید منعقده شده، مقرر شده است که بار دیگر ۶۵ سگ ولگرد نیز از این شهر جمع‌آوری شود اما این اقدامات هیچ فایده‌‌ای ندارد چرا که برخی افراد ناشناس اقدام به رهاسازی سگ‌ها از مناطق دیگر به این منطقه کرده و کسی هم پاسخگو نیست.

گزارش از نجیبه معصومی سرای

انتهای خبر/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×