۶۰ درصد جمعیت هدف آذربایجانغربی غربالگری سلامت شدند
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «حرفرک»، فشارخون بالا یا پرفشاری شریانی نوعی بیماری مزمن است که در آن فشارخون در شریانها بالا رفته و به دنبال این افزایش فشار، قلب باید برای حفظ گردش خون در رگهای خونی شدیدتر از حالت طبیعی فعالیت کند.
به اختلال سوختوساز مواد قندی در بدن نیز بیماری دیابت میگویند، این اختلال به دلیل نداشتن ترشح و یا ناکافی بودن ترشح انسولین ایجاد میشود؛ در نتیجه میزان قند خون بالا میرود.
رژیم غذایی سالم، حذف نمک، ممنوعیت مصرف کافئین، کاهش استرس و اضطراب، کاهش وزن مطلوب و داشتن برنامه ورزشی، برنامه ماهیانه برای اندازهگیری فشارخون و دوری از دخانیات و مشروبات الکلی از جمله راهکارهای پیشگیری از فشارخون بالا است.
تعداد افراد مبتلا به دیابت به طور روزافزون در حال افزایش است
بر اساس اعلام سازمان جهانی بهداشت، تعداد افراد مبتلا به دیابت به طور روزافزون در حال افزایش است؛ بهطوریکه از ۱۰۸ میلیون نفر در سال ۱۹۸۰ به ۴۲۲ میلیون نفر افزایشیافته است.
دیابت عامل اصلی نابینایی، نارسایی کلیه، حملات قلبی، سکته مغزی و قطع اندامهای انتهایی در جهان است.
در همین راستا مسئولان استانی برای جلوگیری از افزایش تعداد بیماران این گروه تدابیری اندیشیدهاند که مردم میتوانند بهصورت رایگان از این خدمات بهرهمند شوند.
با اجرای غربالگری دیابت و فشارخون در قالب پویش ملی سلامت، میتوان از مرگ ناشی از بیماریهای غیرواگیردار در استان پیشگیری کنیم.
در مراکز بهداشتی پزشک عمومی حضور دارند و در صورت تشخیص ابتلای فرد به فشارخون بالا و یا دیابت، توصیههای اولیه را به مردم ارائه میدهند و سپس به سطوح تخصصی در بیمارستانها و کلینیکها ارجاع داده تا از متخصصان حوزه دیابت و فشار خون درمان لازم را دریافت کنند.
فشار خون هیچ علائم خاصی ندارد
علی احمدی یکی از افرادی بود که با مراجعه به مرکز بهداشت و درمان ارومیه در طرح غربالگری فشارخون و دیابت شرکت کرده و ابتلا به فشار خون، تشخیص اولیه دکتر عمومی مرکز بهداشت بود.
وی در گفتگو با خبرنگار حرف رک، اظهار کرد: طی این چند سال هیچ علائم فشارخونی در بنده مشاهده نشده بود که با آزمایش و معاینات اولیه مشخص شد که فشارخون بالایی دارم.
این شهروند عنوان کرد: شاید فردی سالها با این مشکل روبهرو باشد؛ اما از آن خبر نداشته باشد، وقتی علائم فشارخون بالا بروز پیدا میکند برای اقدام کمی دیر است، وقتی فرد بینایی خود را از دست میدهد، کلیه فرد از کار میافتد، فرد سکته مغزی میکند، چنین افرادی یا به یکدفعه جان خود را از دست میدهند یا در بقیه عمر با زجر زندگی میکنند، زیرا هنوز تکنولوژی موفق با ساخت سلول مغزی و قلبی نشده است.
احمدی در ادامه بیان کرد: غربالگری فشارخون و دیابت، بهترین طرحی است که در استان در حال اجرا بوده و پیشنهاد میکنم که همه هماستانیها در این طرح شرکت کنند.
۲۲ هزار از هماستانیها مورد مشکوک به فشارخون بالا هستند
احسان ریختهگر معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی آذربایجانغربی به لزوم اجرای صحیح غربالگری در استان تاکید کرد و افزود: پویش ملی غربالگری دیابت و فشارخون بالا در استان آذربایجان غربی همزمان با سراسر کشور از ۲۰ آبانماه شروع شده و تا ۱۵ دیماه جهت نیل به اهداف اختصاصی افزایش شناسائی و شروع مراقبت و درمان در بیماران مبتلا به دیابت و پرفشاری خون بالا و افزایش آگاهی جامعه در خصوص عوامل خطر، پیامدها و اهمیت تشخیص زودرس و کنترل دیابت و فشارخون بالا در کلیه افراد ۱۸ساله و بالاتر ایرانی ادامه دارد.
وی تصریح کرد: از ۲۰ آبانماه تاکنون روزانه به طور متوسط بیش از ۲۰ هزار نفر در شهرستانهای مختلف آذربایجانغربی به جز شهرستان خوی که دانشکده علوم پزشکی دارد، در این غربالگری شرکت کردهاند.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی استان آذربایجانغربی افزود: در این پویش تا به امروز حدود ۶۰ درصد از جمعیت تحت پوشش دانشگاه غربالگری شدهاند که از این تعداد ۲۲ هزار مورد مشکوک به فشارخون بالا و ۱۶ هزار مشکوک به دیابت شناسایی شده و جهت تأیید نهایی به پزشکان مراکز بهداشتی درمانی ارجاع شدهاند.
وی عنوان کرد: ۲.۰۹ درصد از این مجموعه دارای فشارخون و ۱.۵۱ درصد نیز مشکوک به دیابت هستند که به مراکز درمانی یا پزشک ارجاع داده شدهاند.
ریختگر ادامه داد: شهروندان میتوانند برای بررسی وضعیت سلامت خود در قالب غربالگری بیماریهای دیابت و فشارخون به مراکز جامع سلامت و خانههای بهداشت در استان مراجعه کنند.
وی افزود: تمامی خدمات ارائه شده در این غربالگری در قالب «پویش ملی سلامت» بهصورت رایگان است.
ریختگر با بیان اینکه این طرح در تمامی ادارات دولتی، غیردولتی و کارخانجات استان در حال انجام است، تصریح کرد: در صورت مشکوک بودن فرد به بیماری برای تحتنظر و درمانشدن به پزشک متخصص و درمانگاهها ارجاع داده میشود.
انتهای خبر/