» اقتصادی » سهم ناچیز معدن در اقتصاد آذربایجان غربی
اقتصادی - گزارش و تحلیل

سهم ناچیز معدن در اقتصاد آذربایجان غربی

شهریور 10, 1403۳:۲۴ ب٫ظ 20

 آذربایجان غربی از وضعیت مناسبی در زمینه ذخایر معدنی برخوردار است؛ اما هنوز تا بهره‌برداری مطلوب از ظرفیت‌های بخش معدن و صنایع معدنی راهی طولانی در پیش دارد.

به گزارش خبرنگار گروه سیاسی پایگاه خبری تحلیلی «حرف رک»، آذربایجان غربی یکی از استان‌های مرزی ایران است که با کشور ترکیه و عراق همسایه است. این استان دارای فرصت‌های اقتصادی و تجاری زیادی است که می‌تواند به توسعه اقتصادی و ایجاد اشتغال کمک کند.

 آذربایجان غربی با داشتن بیش از ۵۰ درصد کل ذخیره طلای شناسایی شده به‌عنوان قطب نخست طلا در کشور است، به‌گونه‌ای که این استان با داشتن ۳۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تن ذخیره قطعی در ۲ معدن طلا در رتبه نخست ذخایر طلایی کشور است.

 البته طبق گفته‌های مسئولان، از ۶۸ نوع ماده معدنی شناخته شده ۵۱ ماده معدنی در استان موجود است و در واقع آذربایجان غربی به جدول مندلیف در کشور شناخته می‌شود.

 معادن طلای زره شوران و آق دره در تکاب و معدن تیتان قره‌آغاج ارومیه از معادن دارای ارزش ملی آذربایجان غربی هستند.

 بیش از ۶۰ درصد معادن استان در شهرستان‌های ارومیه، تکاب، مهاباد، خوی و میاندوآب قرار دارد، آذربایجان غربی از وضعیت مناسبی در زمینه ذخایر معدنی برخوردار است؛ اما هنوز تا بهره‌برداری مطلوب از ظرفیت‌های بخش معدن و صنایع معدنی راهی طولانی در پیش دارد.

احیای ۶۸ واحد صنعتی و معدنی غیرفعال در آذربایجان غربی

 در این زمینه صابر پرنیان در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «حرف‌رک» از هدف‌گذاری برای احیای ۶۸ واحد صنعتی و معدنی غیرفعال در آذربایجان غربی طی امسال خبر داد و اظهار کرد: تحقق اهداف احیا و توسعه واحدهای صنعتی و معدنی غیرفعال می‌تواند به ایجاد یک زیست‌بوم صنعتی پویا و پیشرفته در آذربایجان غربی منجر شود و این استان را به یکی از قطب‌های مهم صنعتی و معدنی کشور تبدیل کند.

 وی تعداد کل واحدهای صنعتی و معدنی استان را ۲۵۵۱ واحد اعلام کرد و افزود: طی سال گذشته، ۷۴ واحد غیرفعال صنعتی و معدنی در استان به چرخه تولید بازگشتند. همچنین، امسال تاکنون ۶ واحد صنعتی و ۶ واحد معدنی راکد در استان دوباره فعال شده‌اند.

 پرنیان تصریح کرد: به‌منظور تحقق احیای واحدهای راکد، اقدامات متعددی از جمله ارائه تسهیلات مالی، حمایت‌های قانونی و جذب سرمایه‌گذاری‌های جدید در دست اجرا است.

 سرپرست اداره کل صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی خاطرنشان کرد: این اقدامات با همکاری بخش خصوصی و دستگاه‌های دولتی صورت می‌گیرد تا واحدهای غیرفعال بتوانند با مشکلات مالی و فنی خود مقابله کنند و به تولید بازگردند.

 وی ادامه داد: از سوی دیگر، آموزش و توانمندسازی نیروی انسانی نیز از اولویت‌های اصلی برای احیای واحدهای صنعتی و معدنی است. برنامه‌های آموزشی تخصصی و فنی برای کارکنان این واحدها در نظر گرفته شده است تا توانمندی‌های آن‌ها ارتقا یابد و بهره‌وری واحدها افزایش پیدا کند.

 پرنیان با اشاره به نقش واحدهای صنعتی و معدنی در توسعه اقتصادی عنوان کرد: احیای واحدهای صنعتی و معدنی غیرفعال می‌تواند نقش بسزایی در توسعه اقتصادی استان داشته باشد. با بازگشت این واحدها به چرخه تولید، فرصت‌های شغلی جدید ایجاد می‌شود و نرخ بیکاری کاهش می‌یابد. همچنین، افزایش تولیدات صنعتی و معدنی می‌تواند به توسعه صادرات و بهبود تراز تجاری منطقه کمک کند.

 وی گفت: در مجموع، هدف‌گذاری برای احیای واحدهای صنعتی و معدنی غیرفعال در آذربایجان غربی نه تنها به رشد اقتصادی استان کمک می‌کند، بلکه به تقویت زیرساخت‌های تولیدی و افزایش ظرفیت‌های صنعتی و معدنی کشور نیز منجر می‌شود.

 پرنیان اضافه کرد: با وجود برنامه‌ریزی‌ها و هدف‌گذاری‌های انجام شده، احیای واحدهای صنعتی و معدنی غیرفعال با چالش‌های متعددی مواجه است. یکی از اصلی‌ترین چالش‌ها، تأمین منابع مالی و اعتباری موردنیاز برای بازسازی و تجهیز این واحدها است. همچنین، مشکلات قانونی و بروکراسی اداری نیز می‌تواند مانعی برای اجرای سریع و مؤثر برنامه‌های احیاء باشد.

افزایش ۹ درصدی اکتشافات معدنی در آذربایجان غربی

پیش از این نیز محمدصادق معتمدیان استاندار آذربایجان غربی در آیین آغاز عملیات اجرایی اکتشاف در منطقه دیلک وردی چالدران که با حضور رئیس سازمان انرژی اتمی برگزار شد اظهار کرد: با تأکیداتی که مقام معظم رهبری در خصوص فراوری محصولات معدنی در بیانات خود داشتند پیشرفت‌های خوبی در این حوزه در استان آذربایجان غربی صورت‌گرفته است.

 وی افزود: آذربایجان غربی در حوزه اکتشافات معدنی ۹ درصد افزایش داشته است که یک و نیم درصد از میانگین کشوری بالاتر است.

 استاندار آذربایجان غربی با بیان اینکه معدن اورانیوم دیلک وردی دومین معدن در استان آذربایجان غربی است تصریح کرد: توسعه مطالعات استخراج و بهره‌برداری و ایجاد و احداث صنایع معدنی و فراوری محصولات معدنی در هیئت دولت بسیار موردتوجه قرار گرفته است.

 معتمدیان با بیان اینکه این استان یکی از قطب‌های معدن در کشور است گفت: ۵۲ ماده معدنی در استان آذربایجان غربی استخراج می‌گردد که بخش عمده آن مربوط به مس، آهن، سیلیس، پلی متال، تیتانیوم غیره است.

 وی با اعلام این خبر که نقشه‌برداری هوایی در ۲۲ هزار کیلومتر در هفت شهرستان استان آذربایجان غربی آغاز شده است، اظهار کرد: ۳۸ درصد شمش طلای کشور در شهرستان تکاب استان آذربایجان غربی تولید می‌شود.

موانع پیشروی معادن را برداشتیم

 استاندار آذربایجان غربی تأکید بر اینکه بهترین ذخایر مواد معدنی در شهرستان‌های تکاب و چالدران وجود دارد، اذعان کرد: متأسفانه نبود برنامه‌ریزی مدون در تأمین امکانات و زیرساخت‌ها باعث گردیده تا این دو شهرستان محروم واقع شده و معادنشان ناشناخته باقی بماند.

 معتمدیان اظهار کرد: در ابتدای شروع به کار دولت سیزدهم ۷۰۰ معدن بلاتکلیف در استان آذربایجان غربی وجود داشت که یا صلاحیت فنی یا مالی و یا دانش کامل را نداشتند.

 وی افزود: این معادن به مزایده گذاشته شده و ۳۱۵ معدن با نظارت جدی، برای کسانی که دارای صلاحیت هستند و دنبال سودجویی نیستند فعال خواهد شد.

 استاندار آذربایجان غربی در خصوص موانع پیشروی معادن گفت: موانع پیشروی معادن را برداشتیم لذا ۹ پهنه معدنی در این شهرستان آزادسازی شده است و در حال حاضر ۲۰ پهنه بلوکه در این شهرستان داریم.

سهم معدن در اقتصاد کشور یک درصد است

 وی خاطرنشان کرد: چالدران می‌تواند به قطب معدنی کشور تبدیل شود چرا که یک هزار و ۶۰۰ کیلومترمربع از تقریباً دو هزار کیلومترمربع مساحت شهرستان چالدران را محدوده معدنی تشکیل داده است.

 معتمدیان با بیان اینکه آماده واگذاری معادن هستیم، تصریح کرد: ایجاد صنایع معدنی هم اشتغال‌زایی و هم ارزش‌افزوده ایجاد می‌کند؛ اما سهم معدن در اقتصاد کشور یک درصد است.

 وی خطاب به رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: انتظار داریم فراوری محصولات معدنی در شهرستان چالدران انجام گیرد، محصولاتی که از این معادن استخراج می‌شود برای کمک به اشتغال این شهرستان، تولید محصولات پایین‌دستی از طلا، در این استان صورت گیرد و چالدران به‌عنوان معین محرومیت‌زدایی شهرستان‌های شمال استان در سازمان انرژی اتمی ثبت شود.

 این مقام مسئول به یادمان شهدای چالدران اشاره کرد و گفت: جنگ چالدران یادآور رشادت‌های ۷۰۰۰ شهید است که از وطن خود در مقابل دشمنان دفاع کرده‌اند؛ لذا این مکان باید به‌عنوان مقصد راهیان نور سراسر کشور قرار گیرد.

استاندار آذربایجان غربی در خصوص بازگشایی مرز چالدران نیز گفت: مصوبات بازگشایی مرز چالدران در داخل کشور صورت‌گرفته و کشور ترکیه رسماً موافقت خود را اعلام کرده است که ان‌شاءالله در اقدامات آتی با بازگشایی مرز زمینی چالدران شاهد رشد و پیشرفت این منطقه خواهیم بود.

بررسی اجمالی وضعیت معادن به‌عنوان پتانسیل‌های اصلی توسعه استان نشان می‌دهد که متأسفانه برخی محدودیت‌ها و همچنین وضعیت اقتصادی موجود امکان بهره‌مندی از ظرفیت کامل معادن محقق نشده که علاوه بر این امر توسعه‌بخشی ناشی از عملکرد اشتغال و سرمایه‌گذاری تولید نیز غیرقابل‌کتمان است.

انتهای خبر/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×