آذربایجان غربی مقصدی برای سفری خاطرهانگیز
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «حرف رک» آذربایجان غربی، با آبوهوای دلپذیر و میراث غنی تاریخی و فرهنگی، یکی از مقاصد برتر گردشگری در ایران به شمار میرود. ارومیه، بهعنوان مرکز این استان، خانهٔ جاذبههای بیشماری است که هر ساله گردشگران بسیاری را بهسوی خود جلب میکند. از دریاچهٔ نمکی ارومیه گرفته تا کلیساهای تاریخی و بازارهای سنتی، هر کدام داستانهایی از تاریخ و فرهنگ این خطه را بازگو میکنند. در این گزارش، شما را با برخی از شگفتانگیزترین مکانهای دیدنی آذربایجان غربی آشنا خواهیم کرد و نکاتی برای سفری خاطرهانگیز به این منطقه ارائه میدهیم.
دریاچه ارومیه:
این دریاچه زیبا و بزرگ که یکی از بزرگترین دریاچههای نمکی جهان است، با مناظر خیرهکنندهٔ خود، قلب هر بینندهای را تسخیر میکند. این دریاچه بهعنوان یکی از مهمترین زیستبومهای آبی در ایران شناخته میشود و میزبان گونههای مختلفی از پرندگان مهاجر است.
کلیسای قره کلیسا:
این کلیسای باشکوه که در نزدیکی شهر ماکو واقع شده، بهعنوان یکی از قدیمیترین کلیساهای جهان شناخته میشود و معماری منحصربهفرد آن، آن را به یکی از میراثهای جهانی یونسکو تبدیل کرده است.
بازارچه سنتی ارومیه:
بازار سنتی ارومیه با معماری خاص و فروشگاههای متنوع، فرصتی برای تجربهٔ خرید سنتی و آشنایی با صنایعدستی و غذاهای محلی را به گردشگران میدهد.
برای سفر به آذربایجان غربی، بهتر است در فصول بهار و پاییز که آبوهوا معتدلتر است، برنامهریزی کنید. همچنین، از آمادهسازی برنامهٔ سفر خود باتوجهبه جشنوارهها و رویدادهای فرهنگی که در این منطقه برگزار میشود، غافل نشوید. این استان، با جاذبههای فراوان و فرهنگ غنی، میتواند تجربهای ناب و بهیادماندنی را برای شما رقم بزند.
مناطق دیدنی بوکان
آرامگاه سرداران مکری، اثری تاریخی در بوکان، در پارک ملت واقع شده است. این بنا که به دوران قاجاریه تعلق دارد، در زبان کردی به نام «گومبهزی سردار» معروف است. این مکان بهخاطر دفن شخصیتهای برجستهای چون سردار عزیزخان مکری، محمدحسین خان مکری، قاضی حسین مکری و علی خان مکری، به همراه دیگر مشاهیر بوکان، شهرت دارد. معماری آرامگاه شامل یک حیاط کوچک، یک مقبره مستطیلشکل، گنبد مرکزی با طرح چلیپا، ایوانی با دو ستون سنگی، شاهنشین و دو دهلیز در طرفین است.
در شهرستان بوکان، یک عمارت تاریخی به دستور علی اصفهانی در سال ۱۳۱۰ هجری قمری ساخته شده است. این بنای مذهبی ابتدا با ۱۲ گنبد و ۶ ستون سنگآهکی تراشدار احداث شد. در سال ۱۳۴۵، مسجد با افزودن چهار گنبد و سه ستون توسعه یافت. این میراثفرهنگی که در کنار تپه قلعه سردار قرار دارد، از احترام خاصی در بین مردم برخوردار است و بهعنوان یکی از بزرگترین مساجد آذربایجان غربی، محل برگزاری نمازجمعه است.
دریاچه سد بوکان، یکی از مشهورترین مناطق گردشگری و تفریحی بوکان، بهعنوان نمونه گردشگری استان شناخته میشود. این سد خاکی که در ۳۵ کیلومتری جنوب شرقی بوکان واقع شده، احاطه شده توسط دشتهای سرسبز و زیبا است. این جاذبه که ابتدا به نام کوروش کبیر معروف بود، اکنون به نام شهید کاظمی شناخته میشود. با طول تاج ۵۳۰ متر و ارتفاع ۵۰ متر، این سازه در کنار رودخانه زرینهرود قرار دارد و منظرهای دیدنی را ارائه میدهد که هر ساله میزبان گردشگران زیادی است.
قلعه سردار، معروف به آرگ بوکان، یکی از بناهای تاریخی دیدنی در آذربایجان غربی است که به قرن نوزدهم میلادی و دوران حکومت ناصرالدینشاه قاجار بازمیگردد. گفته میشود این قلعه در سال ۱۲۴۷ هجری شمسی توسط عزیزخان مکری برای نظارت بر عشایر و کردهای مکری ساخته شده است.
این بنای تاریخی که در زبان کردی به «قلهلای سهرداری بوُکان» معروف است، بر روی تپهای تاریخی قرار دارد و طی سالها توسط فرزندان و نوادگان بانی آن گسترشیافته است. این قلعه در طول تاریخ بهعنوان مرکز اجرای سیاستهای دولتهای مختلف، محلی برای کردهای برجسته و بیش از همه بهعنوان مرکز حکومتی مورداستفاده قرار گرفته است. متأسفانه، امروزه بیش از ۹۰ درصد از این میراث تاریخی تخریب شده و حالا بهعنوان پایگاه مقاومت بسیج به کار گرفته میشود.
«مسجد روستای حمامیان»، از دیگر جاذبههای مذهبی در شهرستان بوکان است که در یکی از روستاهای این شهرستان به نام «حمامیان»، قرار دارد. به نظر میرسد که ساختمان مسجد، در دورانی پیش از جنگ جهانی دوم و در سال ۱۳۲۸ هجری قمری و به دست «محمود آقا ایلخانی زاده» و به معماری «معمارباشی مراغهای»، احداث شده است. خوشبختانه امروزه بخش اعظمی از بنای مسجد سالم مانده است و میتوان در مجاورت آن، بقایایی از یک مدرسه قدیمی حمامیان را مشاهده کرد.
در فاصله ۱۵ کیلومتری شمال شرقی بوکان و در مسیر راهی به سمت میاندوآب، منطقهای طبیعی و خیرهکننده به نام «منطقه شکار ممنوع سهکانیان» وجود دارد که یکی از جاذبههای برجسته استان آذربایجان غربی به شمار میرود. این منطقه شامل پنج روستای «سهکانیان»، «کانی علی گرده»، «کانی سور»، «ارمنی بلاغی» و «کانی قلا» است و بهعنوان زیستگاه پرندهای نادر به نام «میشمرغ» شناخته میشود که بزرگترین پرنده ایران است.
علاوه بر این، منطقه سهکانیان میزبان تنوع گیاهی چشمگیری است که شامل گونههایی مانند خوشخوراک، گون کتیرا، یونجه وحشی، چاودار، گلابیهای وحشی، زالزالک، گل کاغذی، پسته وحشی و بسیاری دیگر میشود. طبیعت بکر و زیبای این دشت، با چشماندازهای خیرهکنندهاش، مقصدی محبوب برای دوستداران طبیعتگردی است که برای لذتبردن از زیباییهای آن به بوکان سفر میکنند.
شمسالدین برهانی، شیخ نامدار نقشبندی، در قرن چهاردهم هجری قمری میزیست. او در سالهای ۱۲۷۷ تا ۱۲۸۰ هجری قمری، در روستای شرفکند منطقه مکریان واقع در شهرستان بوکان، خانقاهی بزرگ بنا نهاد و به تعلیموتربیت شاگردان پرداخت. شمسالدین برهانی در سال ۱۳۲۵ هجری قمری دار فانی را وداع گفت و در همان خانقاه به خاک سپرده شد. آرامگاه او که به «خانقاه شیخ برهان» معروف است، در روستای برهان قرار دارد که ۳۵ کیلومتری بوکان به سمت مهاباد است و بهخاطر وجود این شیخ بزرگوار، به «روستای خانقاه» نیز مشهور شده است.
مناطق دیدنی تکاب
تخت سلیمان:
مجموعهٔ تاریخی تخت سلیمان که در شهرستان تکاب قرار دارد، با قدمتی حدود ۳۰۰۰ سال، نمایانگر تاریخ کهن ایران است. این مجموعه شامل آتشکدهها، معابد و بناهای تاریخی است که از دورههای مختلف تاریخی بهجای ماندهاند.
زندان سلیمان، یک اثر طبیعی و در واقع، کوهی است که در سهکیلومتری غرب تخت سلیمان در آذربایجان غربی واقع شده است. فاصله این کوه تا ارومیه، حدود ۳۰۰ کیلومتر و تا تکاب، ۴۰ کیلومتر است.
برای دسترسی به این کوه از ارومیه، حدود پنج ساعت و از تکاب، حدود ۴۰ دقیقه راه دارید. کوه زندان سلیمان در ۴۷۵ کیلومتری تهران واقع شده است و برای رسیدن به آن باید، حدود ۶ ساعت رانندگی کنید. برای دسترسی به زندان سلیمان باید به استان آذربایجان غربی بروید. سپس از جاده بیجاب به تکاب، وارد جاده دندی شوید. پس از عبور از تخت سلیمان، سه کیلومتر به سمت غرب حرکت کنید تا به کوه اسرارآمیز زندان دیو یا زندان سلیمان برسید.
یک مسیر دسترسی دیگر به این مکان هولناک وجود دارد که کمی خطرناک است. مسیر جاده زنجان – دندی، مسیری پرپیچوخم و دوطرفه است که با وجود خطر، امکان تماشای چشمانداز معدن سرب و روی انگوران و مناطق حفاظت شده انگوران را در اختیار شما قرار میدهد.
زندان سلیمان که به زندان دیو نیز معروف است، یک تپهٔ باستانی در دل دشتی خیرهکننده است که به دوران سوم زمینشناسی تعلق دارد. این کوه که بهعنوان یکی از جاذبههای برجستهٔ طبیعی و تاریخی استان آذربایجان غربی شناخته میشود، سالانه پذیرای جمع کثیری از گردشگران است که از اقصینقاط ایران به این منطقه سفر میکنند. با نگاهی اولیه، این کوه مخروطی و میانتهی، با حفرهای عمیق و چاهی در دل خود، بسیار رازآلود و جذاب به نظر میرسد و از دیرباز به دلیل این ویژگیهای منحصربهفرد، اهمیت زیادی داشته است. با صعود به قلهٔ این کوه، با حفرهای عمیق و دلهرهآور مواجه میشوید که نگاه به انتهای آن میتواند حس سرگیجه را در شما برانگیزد.
بر اساس نظریات برخی پژوهشگران، زندان سلیمان در هزاره اول پیش از میلاد و در دوران حکومت ماناییها (۸۳۰ تا ۶۶۰ پیش از میلاد)، محلی مقدس برای عبادت بوده است. منابع تاریخی مربوط به اورارتوئیها و آسوریها نیز به این مکان اشاره کردهاند. احتمال داده میشود که زندان سلیمان در قرن هفتم پیش از میلاد توسعهیافته و بهصورت یک قلعه محکم درآمده است. به نظر میرسد که این ساختوساز با شتاب زیادی انجام شده، چرا که بخش شمالی که به شکل صفهای صندوقی است، نسبتاً کوتاه و سطحی به نظر میرسد و گویا بدون دقت لازم ساخته شده است. تاریخدانان معتقدند که این عجله در ساخت به دلیل تهدید فوری از سوی آسوریها و اورارتوئیها بوده است.
در دوران ماناییها، در جنوب این کوه یا پناهگاه، دهکدهای کوچک بنا شده بود که به نظر میرسد در دو مرحله ساخته شده و کمتر از یک قرن دوام آورده است. به نظر میرسد که تمامی ساختمانهای زندان سلیمان در نتیجه یک آتشسوزی و احتمالاً جنگ ویران شدهاند، زیرا در نقاط مختلف میتوان آثار نوک نیزهها و اسکلتهای انسانی را مشاهده کرد. گفته میشود که پس از این آتشسوزی، مردم زندان سلیمان را ترک کردهاند و احتمالاً پس از مدتی کوتاه، سطح آب دریاچه کاهشیافته است.
چمن متحرک چملی که با نام چملی گول نیز شناخته میشود، در ۱۵ کیلومتری تکاب، در مسیر تکاب به یولقونآغاج قرار دارد و یکی از جالبترین جاذبههای گردشگری تکاب است. این مکان با ۸۰ مترمربع وسعت، بهصورت جزیرهای روی دریاچهای کوچک واقع شده است که با وزش باد به جهات مختلف مسیر خود را تغییر میدهد و حرکت میکند. دریاچه نیز مساحتی بالغ بر یک هکتار دارد که در دل درهای عمیق جای گرفته است و اطراف آن چمنزارها و نیزارهای بلندی روییدهاند.
انتهای پیام/