» اخبار استان » رونق صادرات در آذربایجان‌غربی با توسعه گلخانه‌ها
اخبار استان - اقتصادی - گزارش و تحلیل
حرف رک گزارش می‌دهد؛

رونق صادرات در آذربایجان‌غربی با توسعه گلخانه‌ها

بهمن ۱۸, ۱۴۰۲۰:۰۳ ق٫ظ 90

توسعه گلخانه‌ها بهترین راهکار افزایش بهره‌وری تولید و رونق صادرات در آذربایجان‌غربی است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «حرف‌رک»، سال‌های نه چندان دور، آذربایجان‌غربی به‌عنوان استانی با ظرفیت‌های آبی قابل‌توجه در کشور به شمار می‌رفت و دومین استان پرآب کشور را یدک می‌کشید؛ اما امروز در سایه بی‌تدبیری در مدیریت منابع آبی و ایجاد هزاران حلقه چاه غیرمجاز و مدیریت با بحران و تنش آب مواجه شده و کشاورزان در استان را با مشکلات عدیده‌ای روبرو ساخته است.

در حال حاضر بیشترین مصرف آب در استان را در بخش‌های کشاورزی شاهد هستیم و سالانه مقدار زیادی از آب سفره‌های زیرمینی و چاه و قنات‌ها توسط مزارع کشاورزی استفاده می‌شود.

علاوه براین، در این صنعت از کودهای شیمیایی و آفت کش‌های شیمیایی به وفور استفاده شده و به همین دلیل منجر به آلوده شدن آب‌ها می‌شوند. استفاده از روش‌های آبیاری نوین از جمله آبیاری قطره‌ای و انتخاب محصولات مناسب با هر اقلیم برای کشت و اصلاح الگوی کشت از جمله راهکارهای مدیریت آب در این حوزه است.

اصلاح الگوی کشت و کاهش سطح زیر کشت محصولات پرآب‌بر در کنار سایر اقدامات نظیر هوشمندسازی کنتورها و تجهیز اراضی به آبیاری نوین در کنار اقدامات رسانه‌ای در جهت آگاه‌سازی کشاورزان، نیازهای آبی این بخش را کاهش داده و منجر به صرفه‌جویی می‌شود.

در این میان، با توجه به کمبود آب در آذربایجان‌غربی و نیاز به تأمین غذای مردم، گلخانه‌ها با فراهم‌کردن فضا و شرایط مناسب برای رشد محصولات کشاورزی باکیفیت در محیط‌های کنترل شده، نقش مهمی در افزایش میزان و کیفیت تولیدات کشاورزی، بهره‌وری در استفاده از زمین و ورودی‌های تولید و ایجاد اشتغال پردرآمد و ارزش‌افزوده دارند.

افزایش تولید در هر واحد مساحت و کیفیت محصول تولیدی با کمترین مصرف سم، بهره‌وری در مصرف آب، بازاریابی مؤثر و تنظیم برنامه کشت بر اساس نیاز و حفظ بازار با تولید پیوسته، ادامه کار و تولید محصول در همه فصول سال با توانایی کنترل عوامل محیطی و تنظیم شرایط لازم برای گیاه و ایجاد اشتغال دائمی و فرصت‌های شغلی مناسب برای جوانان و فارغ‌التحصیلان کشاورزی و استفاده از اوقات فراغت کشاورزان در فصل‌های سرد از فواید توسعه کشت گلخانه‌ای در کشور است.

عوامل زیادی وجود دارد که نشان می‌دهد کشت گلخانه‌ای در مقایسه با سایر روش‌ها در بخش کشاورزی مزیت دارد؛ زیرا در این نوع کشت با مصرف فقط یک‌دهم آب نسبت به روش کشاورزی عادی، بازدهی تولید بالا است و در بستر کشت نسبت به روش عادی ۱۰ برابر محصول بیشتری تولید می‌کند.

در کشت گلخانه‌ای به دلیل فضای کنترل شده و قابل‌تغییر، امکان کنترل عوامل نامساعد جوی، بیماری‌ها و آفات فصلی نسبت به فضای آزاد راحت‌تر است؛ بنابراین ازدست‌رفتن محصولات و سرمایه، کشاورزان و سرمایه‌گذاران را تهدید نمی‌کند؛ زیرا فضای کنترل شده باعث می‌شود نیاز به استفاده از سم کم شود و محیط‌زیست نیز از اثرات مخرب سموم شیمیایی مورداستفاده در روش کشاورزی روباز و سنتی محفوظ بماند.

تأکید استاندار آذربایجان‌غربی بر توسعه گلخانه‌ها در استان

محمدصادق معتمدیان استاندار آذربایجان‌غربی با اشاره به ضرورت تغییر الگوی کشت در آذربایجان‌غربی، تصریح کرد: سرمایه‌گذاری‌ها در حوزه روستایی در راستای برندسازی و حمایت از مزایای منطقه بوده و متناسب با ظرفیت هر روستا، برنامه توسعه آن روستا تدوین شود.

وی، کشت محصولات گلخانه‌ای و کم‌آب‌بر را از سیاست‌های دولت سیزدهم برای احیای دریاچه ارومیه معرفی کرده و افزود: کشت‌های جایگزین و کاشت محصولات کم آب بر چون گردو و پسته، در کنار احیای دریاچه ارومیه، افزایش درآمد مردم منطقه را به دنبال خواهد داشت.

معتمدیان همچنین با تاکید بر ضرورت استفاده از کشاورزی مدرن جهت کاهش مصرف آب در منطقه، تصریح کرد: با استفاده از سیستم‌های نوین آبیاری، تداوم نهضت گلخانه‌ای و کاشت محصولات کم‌آب‌بر، شاهد کاهش مصرف آب و افزایش درآمد مردم منطقه در حوزه کشاورزی خواهیم بود.

استاندار آذربایجان‌غربی‌ با اشاره به اینکه یکی از برنامه‌های مهم تدوین شده برای توسعه کشاورزی با ارزش افزوده بالا، توسعه گلخانه‌ها است، ادامه داد: باید مقدمات این امر فراهم شده و سرمایه‌گذاران در این بخش به خوبی جذب شوند.

توسعه گلخانه‌ها بهترین راهکار افزایش بهره‌وری تولید است

خسرو شهبازی رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان‌غربی در گفتگو با خبرنگار حرف رک، با بیان اینکه توسعه بخش گلخانه‌ها و تولیدات آن مورد توجه جدی قرار گرفته است، اظهار کرد: در حال حاضر دو هزار هکتاری شهرک‌های کشاورزی این استان در راستای افزایش بهره‌وری از منابع آب و خاک ضروری و در دستور کار است تا بتوان به‌وسیله آن با دانش‌های نوین کشاورزی به تولید محصولات بیشتر با کاهش ۱۰ برابری مصرف آب دست یافت.

وی با بیان اینکه، امسال ۲۹۱ هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان در طرح جهش تولید مشارکت داده شده است، افزود: گلخانه‌های استان به تعداد ۲۴۲ واحد در مساحت ۷۲.۴ هکتار احداث و مشغول تولید هستند و با اشتغال‌زایی ۷۲۰ نفر به‌صورت مستقیم و یک هزار و ۴۴۰ نفر به‌صورت غیرمستقیم فعالیت می‌کنند.

شهبازی بیان کرد: رسیدن به راندمان آبیاری به ۳۲ درصد کمتر از میزان فعلی در استان پیگیری می‌شود و به دلیل کمک به این موضوع بیمه محصولات کشاورزی نیز با جدیت پیگیری می‌شود ضمن اینکه با تلاش‌های انجام‌گرفته بیمه اراضی کشاورزی این استان امسال با افزایش چشمگیری چهار برابر نسبت به سال قبل شده است.

وی خاطرنشان کرد: با توجه به محدودیت‌های اقلیمی و اجرای مصوبات ستاد احیای دریاچه ارومیه گلخانه‌ها باید با سرعت بیشتری گسترش یابد و توسعه کشت محصولاتی چون سبزی و صیفی در مکان‌های مدیریت شده در دستور کار است.

شهبازی با تأکید بر لزوم ترویج کشت‌های نشایی و پیوندی در جهت کاهش مصرف آب در بین کشاورزان و توجه ویژه به تغذیه گیاهی محصولات گلخانه‌ای، باغی و زراعی، افزود: سالانه ۲۲ میلیون بوته نشا محصولات زراعی و گیاهان دارویی در استان تولید می‌شود که ۲۰ میلیون مربوط به بوته نشا محصولات زراعی و دو میلیون بوته نشا گیاهان دارویی است.

وی با تأکید بر لزوم کاهش بروکراسی اداری و رفع مشکلات پیشروی اجرای طرح‌های بزرگ‌مقیاس گلخانه‌ای، بیان کرد: نیازمند تسهیل‌سازی و حمایت‌های گسترده بانک کشاورزی هستیم چرا که توسعه با حمایت مالی گره‌خورده است و ایجاد انگیزه برای سرمایه‌گذاری تسریع‌کننده تحقق نهضت گلخانه‌ای است.

 روند بهینه‌کردن مصرف آب با توسعه گلخانه‌ها تسریع می‌شود

جواد کرمی معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری آذربایجان‌غربی گفت: روند بهینه‌کردن مصرف آب و افزایش بهره‌وری در بخش کشاورزی با توسعه گلخانه‌ها تسریع می‌شود.

وی افزود: با توجه به اهمیت گلخانه‌های استان و مدیریت منابع آبی و خاکی لازم است مسیر سرمایه‌گذاری تسهیل شود.

کرمی اظهار کرد: جذب چندین سرمایه‌گذار در بخش شهرک‌های گلخانه‌ای برای احداث گلخانه‌های بزرگ‌مقیاس از مواردی است که با تحقق آن مساحت قابل‌توجهی به سطح گلخانه‌های استان افزوده خواهد شد.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری آذربایجان‌غربی گفت: بانک‌ها موظف‌اند ۱۵ درصد از منابع خود را در اختیار بخش کشاورزی قرار دهند و مدیریت این منابع بررسی و پیگیری می‌شود.

وی با اشاره به اینکه در هر مکان و زمانی که لازم است در راستای توسعه استان منابع و تسهیلات در اختیار سرمایه‌گذاران قرار داده می‌شود، اضافه کرد: روان‌سازی مسیر سرمایه‌گذاری بخصوص ارائه تسهیلات در دستور کار است.

کرمی به سرمایه‌گذاران علاقه‌مند به فعالیت اقتصادی در آذربایجان غربی توصیه کرد از مسیر مرکز خدمات سرمایه‌گذاری امورات خود را پیگیری کنند تا سریع‌تر به نتیجه مطلوب برسند.

وی با بیان اینکه برنامه مدونی برای رشد سرانه گلخانه‌ها در استان وجود دارد، اظهار داشت: در حال حاضر ۷۲.۴ هکتار گلخانه در قالب ۲۴۲ واحد در آذربایجان‌غربی فعال است.

کرمی عنوان کرد: بیشتر محصولات این گلخانه‌ها سبزی و صیفی‌جات و گیاهان زینتی گلدانی، نهال، توت‌فرنگی، خیار، گوجه و شاخه گل رز از جمله محصولات گلخانه‌ای در آذربایجان‌غربی است.

وی بیان کرد: هدف‌گذاری اقتصادی استان برای رسیدن به مساحت دو هزارهکتاری در شهرک‌های کشاورزی از طریق شناسایی اراضی جدید و تکمیل و راه‌اندازی شهرک‌های کشاورزی موجود برای جذب سرمایه‌گذار در این بخش است.

انتهای خبر/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×