» اخبار استان » مبادلات تجاری ۳۰ میلیارددلاری ایران و ترکیه محقق می‌شود
اخبار استان - تیتر یک - سیاسی

مبادلات تجاری ۳۰ میلیارددلاری ایران و ترکیه محقق می‌شود

مهر 4, 1402۹:۱۲ ق٫ظ 30

در نشست همکاری‌های استان‌های مرزی ایران - ترکیه، رؤسای جمهور دو کشور بر توسعه تجاری دو طرف و رسیدن به هدف‌گذاری ۳۰ میلیارددلاری در سال تاکید داشتند.

به گزارش پایگاه خبری حرف رک؛ نشست همکاری‌های استان‌های مرزی جمهوری اسلامی ایران – ترکیه با حضور استاندار و جمعی از مدیران کل استان آذربایجان غربی به میزبانی وان ترکیه برگزار شد.

هیئت اقتصادی و تجاری آذربایجان غربی عصر یکشنبه باهدف شرکت در ششمین نشست همکاری‌های اقتصادی استان‌های مرزی ایران و ترکیه با استقبال استاندار استان وان ترکیه وارد این کشور شدند.

استاندار آذربایجان غربی در بدو ورود به ترکیه با بیان اینکه هیئت اقتصادی ایران متشکل از مدیران دولتی و فعالان اقتصادی بخش خصوصی است گفت: تعامل و هم‌افزایی دو طرف و توسعه روابط همه‌جانبه در بخش‌های اقتصادی تجاری اجتماعی فرهنگی و ورزشی مهم‌ترین اهداف این نشست است.

محمدصادق معتمدیان افزود: امیدواریم باتوجه‌به ظرفیت‌های خوب دو طرف و وجود ۵۶۶ کیلومتر مرز مشترک آذربایجان غربی با چهار استان اغدیر آغری حکاری و وان ترکیه شاهد توسعه روابط و تعاملات بیشتر ایران و ترکیه باشیم.

وی با اشاره به اینکه پیشنهادهای خوبی برای طرح در این نشست جمع‌بندی‌شده است گفت: پیشنهادهای هم در این اجلاس برای طرح در سطوح بالاتر در کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور ارائه خواهد شد تا شاهد افزایش روابط اقتصادی، توسعه مرزهای جدید و تسهیل و روان‌سازی فرایندهای گمرکی و تجاری باشیم.

فصل جدید همکاری‌های ایران و ترکیه با اجلاس استانداران مرزی آغاز شد

نشست همکاری‌های اقتصادی استان‌های مرزی ایران و ترکیه پیش از ظهر روز دوشنبه در ترکیه برگزار شد که اوزان بالجی ضمن خوش آمد گویی به هیئت ایرانی، افزود: بدون شک ایران به‌عنوان کشور دوست و همکار ما و یکی از مهم‌ترین همسایگان ترکیه، جایگاه ارزنده‌ای در تعاملات خارجی ترکیه دارد.

وی همچنین با اشاره به اینکه دیدارهای دو طرف در سال‌های گذشته به‌صورت منظم برگزار می‌شد، خاطرنشان کرد: متأسفانه به دلیل شیوع پاندمی کرونا و زلزله تلخ شرق ترکیه، این دیدارها به تأخیر افتاد و امروز خوشحال هستیم که دور ششم نشست‌های همکاری به میزبانی ترکیه برگزار می‌شود.

والی استان وان ترکیه در ادامه افزود: آمار قابل‌توجه مراودات تجاری در سال‌های اخیر نشان از اراده دو طرف به افزایش ارتباطات سیاسی و اقتصادی داشته و نشان از آغاز رویکرد و فصل جدیدی در ارتباطات اقتصادی مرزی دارد.

بالجی در پایان تصریح کرد: گردشگری، تجارت، امنیت مرزی، صنایع و استانداردهای مرزی از جمله مهم‌ترین محورهای این اجلاس خواهد بود.

ششمین نشست همکاری‌های اقتصادی استان‌های مرزی ایران و ترکیه سوم و چهارم مهرماه در شهر وان ترکیه در حال برگزاری است.

افزایش مبادلات تجاری ایران و ترکیه دنبال می‌شود


محمدصادق معتمدیان در این نشست، افزود: اشتراکات تاریخی، قومی و مذهبی ایران و ترکیه بر کسی پوشیده نبوده و مرزهای دو طرف، همواره مرزهای صلح و صفا و دوستی بوده است.

وی همچنین با بیان اینکه آذربایجان غربی از استان‌های استراتژیک جمهوری اسلامی ایران محسوب می‌شود، خاطرنشان کرد: آذربایجان غربی شش پایانه مرزی داشته و به‌نوعی ۲۵ درصد پایانه‌های مرزی کشور در این استان قرار دارد.

استاندار آذربایجان غربی به ۹۶۷ کیلومتر مرز مشترک این استان با سه کشور ترکیه، عراق و آذربایجان نیز اشاره کرده و یادآور شد: آذربایجان غربی در مسیر سه کریدور اصلی بین‌المللی قرار داشته و تنها استانی محسوب می‌شود که ۵۶۶ کیلومتر مرز مشترک با چهار استان ترکیه دارد.

معتمدیان همچنین آذربایجان غربی را یکی از قطب‌های تولید مواد معدنی ایران معرفی کرده و افزود: تاکنون ۵۲ نوع ماده معدنی در آذربایجان غربی شناسایی شده که عمدتاً پلی متال هستند و ۳۸ درصد شمش طلای ایران در این استان تولید می‌شود.

وی در ادامه آذربایجان غربی را از مهم‌ترین دارندگان تیتانیوم در غرب آسیا دانسته و اضافه کرد: اورانیوم، مس، آهن، سلیس، کرومیت، میکا و سنگ‌های تزئینی از دیگر مواد معدنی مهم این استان محسوب شده و مطالعات ژئوفیزیک هوایی و سرمایه‌گذاری برای اکتشاف عناصر نادر خاکی و کمیاب دیگر در دست اقدام است.

استاندار آذربایجان غربی به‌قرار داشتن سه منطقه مهم اقتصادی در مرز مشترک آذربایجان غربی و ترکیه نیز اشاره کرده و افزود: مهم‌ترین آن‌ها منطقه آزاد ماکو و سپس منطقه ویژه اقتصادی سلماس بوده و احداث منطقه ویژه اقتصادی سرو ارومیه نیز اخیراً مورد تصویب قرار گرفته است.

معتمدیان همچنین تولید تجهیزات پزشکی، سیمان، نساجی، تولید نخ و پارچه، بونکر، کشنده‌ها و تریلر، محصولات شیمیایی و ماشین‌آلات کشاورزی را از مهم‌ترین محصولات صنعتی استان ذکر کرده و یادآور شد: آذربایجان غربی یکی از قطب‌های کشاورزی ایران محسوب شده و سالانه ۶/۵ میلیون تن انواع محصولات کشاورزی به ارزش ۸۲۰ هزار میلیارد ریال را تولید می‌کند.

وی در ادامه با اشاره به اینکه آذربایجان غربی در فرآوری محصولات کشاورزی نیز در رتبه اول ایران قرار دارد، اضافه کرد: تولید کنسانتره و پوره و صادرات آن، از مزیت‌های آذربایجان غربی بوده و این محصولات به سراسر جهان صادر می‌شود.

مبادلات تجاری ۳۰ میلیارددلاری ایران و ترکیه محقق شود

محمدحسن حبیب‌الله‌زاده سفیر جمهوری اسلامی ایران در ترکیه نیز در ششمین نشست همکاری‌های اقتصادی استان‌های مرزی ایران و ترکیه که شهر وان برگزار شد، افزود: رؤسای جمهور دو کشور تأکید ویژه‌ای بر توسعه تجاری دو طرف و رسیدن به هدف‌گذاری ۳۰ میلیارددلاری در سال دارند.

وی همچنین با اشاره به نشست خود با ابراهیم رئیسی مبنی بر توسعه روابط اقتصادی ایران و ترکیه به‌ویژه بحث همکاری‌های استانی و مرزی، خاطرنشان کرد: در جلسه با رئیس‌جمهور ترکیه نیز بر توسعه روابط اقتصادی دو طرف تأکید شد.

سفیر جمهوری اسلامی ایران در ترکیه در ادامه افزود: وزارت خارجه‌های جمهوری اسلامی ایران و ترکیه هر دو با تأکید بر مناسبات ریشه‌دار بین دو ملت، در مسیر رسیدن به ۳۰ میلیارد دلار هدف‌گذاری دو طرف، گام برمی‌دارند.

حبیب‌الله‌زاده با اعلام اینکه آذربایجان غربی و چهار استان مرزی ترکیه ویژگی‌های اقتصادی مهمی دارند، اضافه کرد: از جمله این ویژگی‌ها، ترانزیت کالا و صادرات انرژی است.
وی در ادامه با اشاره به پیشرفت چشمگیر روابط اقتصادی دو طرف در سال‌های اخیر، افزود: سال گذشته مبادلات تجاری دو طرف به ۱۲ میلیارد دلار رسید.

سفیر جمهوری اسلامی ایران در ترکیه با بیان اینکه همکاری در زمینه انرژی از جمله مهم‌ترین مباحث تبادلات اقتصادی دو طرف است، اظهار داشت: در خصوص احداث خط دوم صادرات گاز ایران به ترکیه که کلنگ آن در ایران به زمین زده شده، در حال مذاکره هستیم.

حبیب‌الله‌زاده همچنین گفت: اقدامات خوبی نیز برای تبادلات برق و الکتریسیته بین دو طرف انجام شده که از جمله آنها تبادل برق خوی – وان است که امیدواریم در ماه‌های آینده انجام گیرد. وی در ادامه با اشاره به فعال‌بودن سه گذرگاه مرزی ایران و ترکیه، خاطرنشان کرد: سال‌هاست که این سه پایانه فعال بوده و در حال انجام مذاکرات اولیه برای افزایش به پنج گذرگاه هستیم تا شاهد افزایش مبادلات تجاری و اقتصادی دو طرف باشیم.

سفیر جمهوری اسلامی ایران در ترکیه همچنین از بررسی یک پیشنهاد برای افزایش تبادلات مرزی ایران و ترکیه خبر داده و افزود: در حال بررسی پیشنهادی هستیم که در کنار بازارچه‌های مرزی، به یک تفاهمی برسیم تا بر اساس آن حدود ۳۰ کیلومتر از عمق مرزی طرفین را برای تبادلات اقتصادی و تجاری دو طرف تعیین کنیم.

حبیب‌الله‌زاده با اشاره به ششمین نشست همکاری‌های اقتصادی استان‌های مرزی ایران و ترکیه، گفت: این یکی از جلسات مهم در شاکله روابط ایران و ترکیه بوده و امیدوارم این نشست‌ها تداوم یابد تا به هدف‌گذاری ۳۰ میلیارددلاری نزدیک‌تر شدیم.

در ادامه این سفر، محمدصادق معتمدیان استاندار آذربایجان غربی و جانشین کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی ایران و ترکیه ظهر روز گذشته از زیرساخت‌های خطوط ریلی استان وان ترکیه بازدید کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×