» اخبار استان » مدعیان تدبیر چه بر سر آذربایجان غربی آوردند؟
اخبار استان - اقتصادی - گزارش و تحلیل
حرفر رک گزارش می‌دهد؛

مدعیان تدبیر چه بر سر آذربایجان غربی آوردند؟

تیر ۱۳, ۱۴۰۳۱:۵۹ ب٫ظ 60

کم‌کاری و اهمال‌کاری در امورات می‌تواند تأثیرات منفی بر کشور داشته باشد این موضوع در حوزه‌های مختلف مانند اقتصاد، توسعه، انرژی، و آموزش می‌تواند تأثیرات منفی داشته باشد در دوره ریاست‌جمهوری حسن روحانی، برخی اهمال‌کاری در آذربایجان غربی مشکلات عدیده‌ای را به وجود آورده است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «حرف‌رک» کم‌کاری و اهمال‌کاری در امورات می‌تواند تأثیرات منفی بر کشور داشته باشد. اهمال‌کاری به تعویق‌انداختن کار تا آخرین لحظه یا صبرکردن تا گذشتن از مهلت آن‌ها را تشکیل می‌دهد. این موضوع در حوزه‌های مختلف مانند اقتصاد، توسعه، انرژی و آموزش می‌تواند تأثیرات منفی داشته باشد در دوره ریاست‌جمهوری حسن روحانی، توجه به اتمام پروژه‌های نیمه‌تمام از اولویت‌های اصلی بود اما گزارش‌ها نشان می‌دهند که پروژه‌های عمرانی همچنان در مراحل پایانی به تأخیر افتاده‌اند به عنوان مثال، پروژه مسکن مهر که از زمان وزارت نیکزاد آغاز شده، هنوز به اتمام نرسیده و حدود 300 هزار واحد باقی مانده است و برخی از پروژه‌های دیگر در استان آذربایجان غربی به دلیل اهمال کاری دولت وقت ناتمام مانده است. در این میان در دولت سیزدهم با حذف ارز ترجیحی و تخصیص منابع ارزی ناشی از فروش نفت بدهی‌های دولت قبل پرداخت کرده است. این اقدامات نشان‌دهنده تلاش‌های دولت در تکمیل پروژه‌های عمرانی و مواجهه با چالش‌های اقتصادی است. البته، همچنان نیاز به غربال‌بندی و بهبود مدیریت طرح‌های عمرانی وجود دارد.

در دوره حدود سه‌ساله دولت آقای رئیسی، توجه به اتمام پروژه‌های نیمه‌تمام و توسعه میدان‌های مشترک نفتی از اولویت‌های اصلی بود و این تلاش‌ها باهمت جهادی و تلاش شبانه‌روزی انجام شد همچنین، گزارش‌ها نشان می‌دهند که پروژه‌های عمرانی نیاز به زمان طولانی دارند و برخی از طرح‌ها دچار گذر زمان شده‌اند.

 

تکمیل احداث جاده میاندوآب به سرچم در دولت رئیسی

شهرستان میاندوآب که در کریدور ارتباطی شمال غرب کشور و در جنوب آذربایجان غربی واقع شده و یکی از بزرگ‌ترین و مهم‌ترین شهرهای آذربایجان غربی و باتوجه‌به موقعیت جغرافیایی، استراتژیکی‌ترین شهر در منطقه به شمار می‌رود که با پایتخت کشور حدود ۶۵۲ کیلومتر فاصله دارد. باتوجه‌به موقعیت جغرافیایی میاندوآب و نقش محوری این شهرستان در منطقه، حدود ۳۳ سال پیش کلنگ احداث جاده میاندوآب به سرچم زمین زده شد که فاصله این شهرستان با پایتخت کشور را حدود دو ساعت کاهش می‌دهد؛ اما آن زمان هیچ‌کس حتی فکرش را هم نمی‌کرد که احداث این جاده بیش از سه دهه به طول بینجامد.

اما با شروع به فعالیت دولت سیزدهم از این پیر جاده که مهم‌ترین پروژه در دست اجرا در میاندوآب به شمار می‌رود، اخبار خوب و خوشی به گوش رسید تا جایی که معاون رئیس‌جمهور در سفر شبانگاهی خود میاندوآب، از تکمیل این پروژه دراسرع‌وقت و با تلاش جهادی خبر داد.

امروز نیز شاهدیم که در طول سه ساله دولت شهید رئیسی این جاده زیر بار ترافیک رفته و تردد از این جاده به سهولت امکانپذیر است. مقایسه میزان فعالیت سه سال دولت رئیسی برای تکمیل و افتتاح این جاده با میزان فعالیتی که در دولت هشت ساله روحانی انجام گرفته نشان می دهد که تکمیل این جاده مدیون دولت سیزدهم است. این مسیر ۱۸۵ کیلومتری در پنج قطعه تقریباً ۳۷ کیلومتری از حدود ۳۳ سال پیش آغاز شده است و چنانچه به بهره‌برداری برسد، مدت‌زمان سفر از اتوبان زنجان – تبریز به میاندوآب حداقل دو ساعت کمتر می‌شود و به همین دلیل نیز مردم مشتاقانه در انتظار اتمام احداث این مسیر هستند.

هم چنین افتتاح این جاده از یک سو می‌تواند زمینه توسعه اقتصادی میاندوآب را بیش‌ازپیش فراهم کرده و از سوی دیگر کاهش تصادفات جاده‌ای، صرفه‌جویی در زمان، افزایش سرعت حمل‌ونقل از جمله دیگر پیامدهای مثبت تکمیل این پروژه است.

 

پروژه ناتمام نیروگاه خورشیدی ۵ مگاواتی نقده

آبان ماه ۱۳۹۶، شهرستان نقده شاهد کلنگ‌زنی اولین نیروگاه خورشیدی ۵ مگاواتی خود با نام «آذران سولار» بود. این پروژه که در زمینی به مساحت ۱۵ هکتار و با سرمایه‌گذاری بالغ بر ۳۰۰ میلیارد ریال آغاز شد، قرار بود به یکی از مهم‌ترین پروژه‌های انرژی پاک در منطقه تبدیل شود.

نیروگاه «آذران سولار» با استفاده از ۱۵ هزار سلول خورشیدی ۳۶۰ وات، توانایی تولید ۵ مگاوات برق را داشت که می‌توانست یک هشتم برق شهرستان نقده را تأمین کند.

این پروژه همزمان با هفته دولت و با حضور مقامات محلی و ملی کلنگ‌زنی شد و امیدهای زیادی را برای تأمین انرژی پایدار و کاهش وابستگی به منابع فسیلی در منطقه به وجود آورد.با این حال، علی‌رغم تمام برنامه‌ریزی‌ها و سرمایه‌گذاری‌های انجام شده، پروژه نیروگاه خورشیدی تنها در مرحله کلنگ‌زنی باقی ماند و به بهره‌برداری نرسید.

به بهره برداری نرسیدن این پروژه باعث شد تا بسیاری از مردم و مسئولان محلی از عدم تحقق وعده‌ها و تأخیر در اجرای پروژه‌های مهم انتقاد کنند.

نیروگاه «آذران سولار» می‌توانست نقش مهمی در توسعه اقتصادی و اجتماعی منطقه ایفا کند. تولید برق از منابع تجدیدپذیر نه تنها به کاهش آلودگی هوا و حفظ محیط زیست کمک می‌کند، بلکه می‌تواند فرصت‌های شغلی جدیدی را نیز برای مردم محلی فراهم کند.

با این حال، عدم تحقق این پروژه نشان‌دهنده چالش‌ها و موانعی است که در مسیر توسعه انرژی‌های پاک در کشور وجود دارد و با افتتاح این پروژه مشکل برق نقده هم حل می‌شد.

پروژه دیگری هم که در دولت تدبیرو امید کلنگ‌زنی شد اما به مرحله بهره برداری نرسید، پروژه استخر سرپوشیده آزادی با زیر بنای ۱۵۵۸ مترمربع در دو طبقه و با اعتباری بالغ بر ۱۰۰ میلیارد ریال تومان بود.

بلاتکلیفی سد کرم آباد پلدشت در دولت روحانی

سد کرم آباد پلدشت پنجمین سد آذربایجان غربی خارج از بستر رودخانه از نوع خاکی با هسته رسی بوده که ارتفاع آن از بستر ۴۳ متر و از پی‌سنگی ۵۵ متر، با حجم عملیات خاک‌ریزی حدود پنج میلیون و ۶۵۰ هزار مترمکعب احداث شده است. در صورت بهره‌برداری کامل از طرح کرم آباد علاوه بر اینکه ۲۵۰ هزار تن انواع محصولات کشاورزی به تولید کشور اضافه می‌شود برای ۱۵ هزار نفر نیز به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم زمینه اشتغال فراهم می‌شود.

هدف از طرح جامع کرم آباد مهار آب‌های سطحی، برداشت حقابه ایران از دریاچه سد ارس، توسعه فعالیت‌های کشاورزی مبتنی بر سامانه‌های آبیاری مدرن، افزایش راندمان آب کشاورزی و افزایش درآمد مردم منطقه با ارتقای شاخص درآمد در واحد سطح اجرا شده است.

سد کرم آباد پلدشت بزرگ‌ترین طرح اقتصاد مقاومتی شمال غرب کشور با هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان اعتبار با حضور مستقیم رئیس‌جمهور و برخی از وزرای دولت در مورخه ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۸ آبگیری شد.موضوع بهره‌برداری از این سد کام کشاورزان را شیرین نکرد و طرحی که توسط رئیس‌جمهور وقت به بهره‌برداری رسیده تکمیل نشده و باتوجه‌به اختلافاتی که بین پیمانکار و کارفرما وجود داشت راکد باقی ماند.

در این طرح پیش‌بینی برداشت ۱۱۲ مترمکعب آب برای مصارف کشاورزی پیش‌بینی‌شده است و با بهره‌برداری کامل از سد کرم آباد میزان تولیدات کشاورزی در شهرستان از ۱۶۰ هزار تن به ۳۵۰ هزار تن افزایش می‌یابد. نهایتاً برای رفع مشکل حقوقی طرح بزرگ کرم آباد مراجع قضای وارد عمل شده و دستور قضایی صادر کردند.

رئیس‌کل دادگستری آذربایجان غربی در گفتگو با صداوسیما در تاریخ ۴ دی ۱۴۰۲ اعلام کرد بود به دلیل اختلافات حقوقی بین شرکت پیمانکار و بخش‌های دیگر مجموعه اجراکننده آب منطقه‌ای، این طرح با مشکلات قضایی مواجه شده بود. با پیگیری‌های مدیریت قضایی استان، عنایت ریاست قوه قضاییه، معاونت قضایی قوه، ورود دیوان عالی کشور و بررسی مجدد پرونده، مشکلات حل شد و مبلغ شش هزار میلیارد ریال به طرح تزریق شد.

این سد با ظرفیت ۵۴ میلیون مترمکعب، ارتفاع ۴۳ متر از بستر رودخانه، عرض تاج ۱۰ متر و خط انتقال ۲۰ کیلومتری و سه ایستگاه پمپاژ برای زیر کشت بردن ۱۹۲۰۰ هکتار از اراضی بایر و دیم در شهرستان‌های پلدشت و ماکو احداث شده است.

رکود در مسئله ساخت‌وساز مکسن در دولت روحانی

با افزایش سرسام‌آور جمعیت طی چهار دهه گذشته در کشور روز به روز نیاز به مسکن با استاندارد های لازمه به یکی از دغدغه ها و چالش های اصلی خانواده های ایرانی تبدیل شده است.

هرچند ساخت مسکن های استاندارد یا حداقل فراهم کردن زمینه ساخت‌وساز برای خانواده ها از وظایف دولت‌ها می‌باشد اما با نگاهی آماری در کشور تنها شاهد پای کار آمدن دو دولت نهم و سیزدهم در این حوزه بودیم که این عدم توجه دولت‌های بعدی موج عظیمی خانواده‌های نیاز به مسکن در کشور را ایجاد کرده است.

متاسفانه علی‌الرغم اقدامات مثبت دولتهای نهم و دهم در ساخت مساکن مهر این مهم در دولت یازدهم و دوازدهم به صفر رسید و همین مهم مشکلات عدیده‌ای را در سطح کشور بویژه بوکان به عنوان مهاجرپذیرترین نقطه کشور ایجاد کرد.

شهر بوکان در جنوب استان آذربایجان‌غربی به واسطه موقعیت بی‌نظیر جغرافیایی و همچنین شاخص های متنوع برای شهرنشینی طی سه دهه گذشته و بر اساس آمارهای رسمی بعد از شهر کرج مهاجرپذیرترین منطقه کشور بوده و این جدای از جمعیت جوان و جویای خانه بوده که این مهم نیاز به مسکن در این شهرستان را به یک چالش اساسی تبدیل کرده است.

بافت سنتی ساخت و ساز در بوکان طی دو سه گذشته و به علت افزایش جمعیت جای خود را به آپارتمان نشینی و مساکن چند طبقه داد که متولی برآورده شدن امکانات اصلی ساخت و ساز آنها بر عهده دولت ها است.

در دولت های نهم و دهم احداث بیش از یک‌هزار ۴۱۰ واحد مسکن در قالب مساکن مهر شروع شد که همین مهم سبب جهش های مثبت در حوزه های مختلف شهری بوکان گردید از جمله کاهش اجاره‌نشینی، کاهش اجاره‌بها و افزایش رونق اقتصادی در سطح شهرستان.

با پایان دولت های نهم و دهم و دوی کار آمدن دولت یازدهم آمار ساخت‌و ساز در شهر بوکان به صفر رسید و در این راه دولت علنا هیچ اقدامی برای خانه‌دار شدن مردم انجام نداد.

این اقدام دولت وقت که در دولت دوازدهم نیز ادامه دار شد در نهایت سبب چالش های متعدد از جمله افزایش حاشیه‌نشینی، ساخت و سازهای غیر مجاز و استاندارد، افزایش سرسام‌آور اجاره مسکن، پیدایش مشکلات روانی برای خانواده‌ها و در انتها بزهکاری‌های اجتماعی گردید.

بی‌تردید اقدام منفی دولت های یازدهم و دوازدهم برای فراهم کردن ساخت مسکن در بوکان با این سیل جمعیتی هیچگاه از خاطره مردم پاک نخواهد سد تا جای که بسیاری از خانواده ها از هم فرو پاشید و میزان ازدواج به پائین ترین و طلاق به بالاترین حد خود طی ۶ سال انتهای دولت روحانی رسید.

هرچند با روی کار آمدن دولت سیزدهم بار دیگر مردم بویژه جوانان بوکانی شاهد موج جدیدی از ساخت و سازها در سطح شهر بودند اما آمار و داده های موجود در این شهر ۲۹۰ هزار نفری نشان می دهد که کمک به ساخت ساز مسکن در دولت های یازده و دوازدهم صفر بوده است.

 

عدم تبدیل مهاباد به منطقه آزاد تجاری

مهاباد، با ویژگی‌های طبیعی و جذاب بصری خود، یک نگین در غرب کشور به شمار می‌رود این شهرستان با موقعیت جغرافیایی منحصربه‌فرد خود، همچنین زیبایی‌های طبیعی از جمله کوهستان‌ها، دره‌ها و رودخانه‌ها، گواه بر فراوانی مناظر استثنایی است ساختار شهر و روستاهای متنوع این منطقه نشان‌دهنده تاریخچه فرهنگی و معماری بکر آن است که باعث جذابیت بسیار این نقطه توریستی محسوب می‌شود.

باتوجه‌به پتانسیل‌های شهرستان مهاباد، می‌توان با شروع تحولات توسعه در حوزه‌های مختلف اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی، این شهر را به یک نقطه تجاری و اقتصادی آزاد کشور تبدیل کرد با رشد اقتصادی قابل‌توجه در زمینه املاک و مستغلات، مهاباد می‌تواند جزء ۱۰ شهر برتر کشور از لحاظ ارزش‌افزوده سرمایه‌گذاری در این حوزه باشد.

تبدیل مهاباد به منطقه آزاد تجاری اهمیت زیادی دارد این تبدیل می‌تواند چرخه اشتغال و فرصت‌های شغلی را در مناطق شمال غرب کشور تحریک کند، آمار شغل‌های کاذب و قاچاق را کاهش دهد و با جذب سرمایه و ارز از کشورهای دیگر، توسعه صنعت گردشگری، افزایش خط تولید کارخانجات تعطیل شده، و پایین آوردن بدهی‌های بانکی را فراهم سازد البته برای موفقیت این فرایند نیاز به آماده‌سازی بستر لازم، برای رفع کمبودها و پیگیری مکرر مسئولان دارد.

در دوره دولت روحانی و جناح اصلاحات، عدم تبدیل مهاباد به منطقه آزاد تجاری ناشی از سیاست‌های این دولت بود این موضوع باعث آسیب به اقتصاد و جامعه مهاباد شد چندین سال مسئولین استانی پیگیر این مسئله حیاتی بودند تا حل کنند، اما بی‌تفاوتی دولت روحانی باعث عقب‌افتادگی منطقه کردستان در جنبه‌های اقتصادی و اجتماعی شد.

دولت روحانی در این زمینه اگر بی‌تفاوتی نبود در حال حاضر  استان آذربایجان غربی به‌ویژه مهاباد رشد اقتصادی چندین برابری داشت از طرف دیگر جوانان دیگر بیکار نبودند با این بی‌تفاوتی دولت روحانی آرزوهای قشر خاکستری به تاریخ پیوست.

سیاست‌های دولت روحانی کلاً به سمت توسعه منطقه آزاد نرفت بر کسی پوشیده نیست که دولت روحانی در زمینه اقتصادی به‌طورکلی ناکارآمد عمل کرد.

مشکلات عدیده بازارچه مرزی پیرانشهر

با نگاهی گذرا به هشت سال حضور دولت روحانی و فعالیت دولت در آن زمان رکود اقتصادی در کل کشور مشهود بوده  اما این رکود به‌صورت گسترده‌تری در اقتصاد پیرانشهر خودنمایی کرد. با نگاهی عمیق‌تر به اقتصاد پیرانشهر می‌توان دلیل نارضایتی بیشتر مردم شهرستان را در آن دوران یافت. بیشترین درآمد شهرستان پیرانشهر از بازارچه مرزی و کشاورزی تأمین می‌شود که در طول چهار سال گذشته متحمل مشکلات بسیاری بوده است.

بازارچه مرزی به‌عنوان مهم‌ترین منبع درآمدی مردم پیرانشهر شاهد مشکلاتی از قبیل بسته‌شدن معبر مرزی و کمبود جنس در بازارچه تا واگذاری نامناسب امتیازات واردات به افراد مختلف بوده که همگی موجب ایجاد نارضایتی در بین اهالی بازارچه مرزی پیرانشهر شده است. اکنون نیز پس از بازشدن معبر مرزی مشکل دیگری خودنمایی می‌کند و آن هم ارسال بار از مرز به کل استان است به‌طوری‌که خروج این بار از شهرستان درآمدی عاید اهالی شهرستان نمی‌کند. در واقع خروج آزادانه بار از مرز به تمام استان موجب شده که قیمت تمام شده کالا در پیرانشهر و دیگر شهرهای استان تفاوت چندانی نداشته باشد و مشتریان بازارچه دیگر رغبتی به مسافرت به شهرستان برای خرید اجناس را ندارند و این رکود دوچندان را در بازارچه پیرانشهر موجب شده بود که باوجود وعده برخی مسئولین و نماینده شهرستان به حل مشکل تاکنون اقدام مثبتی مشاهده نشده است و این مشکل از دوران روحانی به‌یادگارمانده است.

مشکل بعدی در آن زمان در بخش کشاورزی شهرستان نمود پیدا می‌کند. عمده درآمد کشاورزی شهرستان از کشت چغندرقند، گندم و باغات سیب است که در هشت سال دوران روحانی هر سه دچار مشکلات عدیده‌ای بوده‌اند. بدهکاری چندین ماهه کارخانه قند به کشاورزان و عدم پاسخگویی به مطالبات چغندرکاران، عدم پرداخت به‌موقع پول گندم‌کاران و حمایت‌نکردن از باغدارانی که محصولات آن‌ها متحمل خسارت شده، همگی از دلایل نارضایتی مردم به شمار می‌رود.

البته وعده چندین ساله ساخت اتوبان پیرانشهر به نقده و بیمارستان جدید شهرستان در آن زمان و چندین مطالبه دیگر نیز می‌تواند مزید بر علت باشد.
مشکل تأمین آب شرب شهری و روستایی در آن زمان موج می‌زد و مردم در آن زمان مشکلات آب شرب را نتوانستند حل و مطالبه کنند.
عدم رتبه‌بندی معلمان در زمان دولت روحانی که مشکلات اقتصادی زیادی برای معلمان ببار آورده بود و بالطبع در این شهرستان میز این مشکل در آن زمان وجود داشت.
کمبود شدید فضای آموزشی در شهرستان پیرانشهر در دوران روحانی که پیرانشهر در رده آخر استان قرار دارد.

مشکلات مناطق ۱۵ گانه الحاقی شهرستان پیرانشهر که در زمان روحانی حل نشد.

مشکل گازرسانی به روستاهای پیرانشهر که در دوران روحانی از بزرگ‌ترین مشکلات در آن زمان بود.

انتهای خبر/

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×