پرش بلند مرغ از نرخ مصوب / بازار از نرخ مصوب تبعیت نمیکند
به گزارش پایگاه خبری حرف رک؛ بعد از آشفتهبازار مرغ در دو ماه ابتدایی سال و کمبود شدید این محصول که ناشی از کاهش میزان جوجهریزی در سراسر کشور بود، از اواسط خرداد امسال با تدابیر صورت گرفت و افزایش میزان جوجهریزی، شاهد روند روبهبهبود این آشفتگی حداقل در بازار ارومیه بودیم.
با افزایش قیمت مصوب مرغ به ۷۳ هزار تومان، مرغدار رغبت پیدا کرد که میزان جوجهریزی خود را افزایش دهد البته به همان نسبت هم قیمت جوجه یکروزه کاهش داشته است.
این در حالی است که تصویب نرخ ۷۳ هزار تومان برای این محصول اعتراض شهروندان را در پی داشت و متناسب باقدرت خرید آنها نبود.
اما از سوی دیگر پس از چند روز مرغداران همقیمتهای دستوری اعلامی را متناسب با هزینههای خود ندانستند و نسبت به آن معترض بودند.
در حال حاضر قیمتها در حال رکوردشکنی هستند؛ پس از رکوردشکنیهای قیمت گوشت قرمز در زمستان سال گذشته، حال نوبت به پرواز قیمت مرغ رسید.
اما با شروع سال جدید و با همزمانی ایام نوروز و ماه رمضان، بازار به نسبت آرام مرغ، طوفانی شد و قیمت مرغ با یک پرش عجیب به کیلویی ۶۹ هزار تومان بعد از مدت کوتاهی به کانال ۷۳ هزار تومان و اکنون نیز تا ۸۰ هزار تومان نیز فروخته میشود.
باوجوداینکه جوجهریزی در استان بیشتر از مازاد بر مصرف استان است؛ اما روزبهروز شاهد افزایش قیمت گوشت مرغ در استان هستیم.
کاهش قدرت خرید خانوادهها برای ما بهراحتی قابللمس است
یاسر یکی از فروشندگان گوشت مرغ در میدان ولیعصر ارومیه، اظهار کرد: مسئله بازار عرضه و تقاضا است، اگر تقاضا بیشتر باشد قیمت مرغ نیز افزایش مییابد و با کاهش تقاضا قیمت گوشت مرغ کاهشی میشود.
وی با بیان اینکه گوشت مرغ با قیمت ۷۹ هزار تومان نیز به فروش رساندهایم، بیان کرد: قیمت مرغ از نظر مردم بسیار بالا بوده؛ اما از نظر فروشندگان قیمت مرغ بسیار پایین است.
یاسر بیان کرد: کاهش قدرت خرید خانوادهها برای ما بهراحتی قابللمس است چرا که در یکی دو روز اخیر برخی از مردم تنها به گرفتن قیمت بسنده کرده و یا خرید زیادی انجام نمیدهند.
وعده تنظیم بازار کالاهای اساسی به کجا رسید؟
سعید محبی کارمند و استاد یکی از دانشگاههای ارومیه در خصوص تنظیم بازار کالاهای اساسی بیان کرد: ستاد تنظیم بازار در استانها برای تعیین قیمت کالاهای اساسی تشکیل میشود تا با احتساب قیمت تمام شده کالا و خدمات، نرخی را با حاشیه سود مطمئن تصویب کند تا تولیدکنندگان، توزیعکنندگان و مصرفکنندگان کالاها را با نرخ مصوب عرضه و تهیه کنند.
متأسفانه واژه تنظیم بازار و نظارت در استان ما رنگباخته است
وی افزود: متأسفانه واژه تنظیم بازار و نظارت در خصوص کالاهای اساسی در استان ما رنگباخته و هیچ نظارتی از سوی ناظران و مسئولان نیست چرا که روزبهروز شاهد افزایش قیمت کالا هستیم.
محبی گفت: قیمت مصوب گوشت مرغ ۷۳ هزار تومان تعیین شده است؛ اما مرغفروشان و خردهفروشان با قیمت ۸۰ هزار تومان گوشت مرغ را عرضه میکنند.
این شهروند بیان کرد: البته برندهای مختلف نیز تعیینکننده قیمت گوشت مرغ است و هرکدام از برندها با قیمت مختلفی عرضه میشود.
قیمت کالای تمام شده بیشتر از قیمت دستوری است
وی بیان کرد: به نظر میرسد تولیدکنندگان نیز دلایل خود را برای افزایش قیمت کالاها دارند از جمله اینکه قیمت کالای تمام شده بیشتر از قیمت دستوری است.
محبی تصریح کرد: همواره بازار نشان داده که تابع قیمتهای دستوری نبوده و حساب سود و زیان خود را میکند و در این میان مصرفکننده نهایی به هر دلیلی که باشد کالا و خدمات را گران خریداری میکند که این هم با منابع مالی خانوار همخوانی ندارد.
مرغ هست؛ اما نه به قیمت مصوب
سجادی شهروند دیگر ارومیهای در خصوص قیمت گوشت مرغ و عرضه سلیقهای آن توسط مرغفروشان بیان کرد: کالاهای اساسی هر روز با قیمتی جدید سر سفره خانوادهها قرار میگیرد.
وی گفت: به هر مغازهای که برای خرید به آن سر میزنیم بعد از پرسوجوی قیمت اقلام راهمان را به سمت مغازه دیگر کج میکنیم.
دخلوخرج با هم همخوانی ندارد
این شهروند از گرانی و افزایش قیمتها گلایه دارد و معتقد است دخلوخرج با هم همخوانی ندارد و درآمدها کفاف خریدهای روزانه را نمیکند.
پدیده خود قیمتگذاری در سایه نبود یا ضعف نظارتها
شهرام دیگر شهروند ارومیهای، با تأکید بر لزوم تشدید نظارت بر توزیع مناسب مرغ در شهرهای مختلف استان گفت: با وجود کشتار مرغ مازاد بر نیاز استان، متأسفانه نظارت کافی بر روند توزیع مرغ در استان صورت نمیگیرد و این مسئله موجب سوءاستفاده سودجویان شده است.
وی بیان کرد: مرغفروشان در میران ولیعصر در سایه نبود نظارت هر کدام قیمت سلیقهای بر روی کالاها اعمال میکنند .
بر اساس گزارشات میدانی در حال حاضر در تأمین گوشت مرغ هیچ مشکلی در استان وجود ندارد؛ اما رئیس جهاد کشاورزی آذربایجان غربی علت چندنرخی بودن این کالای اساسی را بالابودن عرضه و کاهش تقاضا در استان دانست.
خسرو شهبازی بیان کرد: د ر حال حاضر برای اینکه محصول در دست مرغداریها نماند گوشت مرغ را پایینتر از نرخ مصوب عرضه میکنند.
وی تصریح کرد: اکنون تولید گوشت مرغ در استان مازاد بر مصرف است که به همین دلیل به استان آذربایجان شرقی صادر میشود.
شهبازی بیان کرد: دلیل اصلی صادر کردن گوشت مرغ به استان هموار جلوگیری از متضرر شدن مرغداران است.
کلام آخر؛
براساس گزارشات میدانی خبرنگار حرف رک؛ سخنان رئیس جهاد کشاورزی آذربایجان غربی با سخنان مردم کاملاً مغایرت دارد، چرا که مردم از قیمت بالای آن گلایهمند بودند و شهبازی نیز مدعی بود که قیمت گوشت مرغ پایینتر از قیمت مصوب است.
بنابراین در این شرایط باید نظارت بر شبکه توزیع گوشت مرغ بیشتر و جدیتر شود تا نه فروشندگان متضرر شده و نه در حق مصرفکننده ظلمی صورت بگیرد.
در واقع آنچه فروشندگان به آن اشاره میکند پدیدهٔ خود قیمتگذاری است که سایه نبود یا ضعف نظارتها ایجاد میشود.
اما آنچه که بیش از هر چیزی در مشاهدات میدانی خبرنگاران ما ملموس بود و باعث نگرانی متصدیان فروشگاهها بهویژه مرغفروشان و خریداران گوشت مرغ شده است، افزایش قیمت پنج تا ۱۰ هزارتومانی و بالاتر از نرخ مصوب ۷۳ هزار تومان گوشت مرغ بهازای یک کیلوگرم است.
انتهای پیام/